„La 11 mai va avea loc vizita oficială în România a domnului Ben Knapen, ministru pentru afaceri europene al Regatului Ţărilor de Jos. Programul va cuprinde întrevederi cu ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, cu ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, şi cu secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Aurescu”, a declarat, joi, Doris Mircea, director general al Departamentului de Comunicare al MAE.
Potrivit acesteia, în cadrul convorbirilor cu oficialul olandez „vor fi abordate aspecte ale relaţiilor bilaterale, precum şi o amplă tematică a agendei europene”.
Ministrul Knapen a declarat, la 10 februarie, la Paris, că Olanda apreciază că România şi Bulgaria nu pot adera la spaţiul Schengen în „acest stadiu”, alăturându-se astfel poziţiilor exprimate anterior de Franţa şi Germania.
„Suntem de acord cu Franţa, Germania, Finlanda şi alte ţări pentru a spune că România şi Bulgaria nu pot, în acest stadiu, să adere la spaţiul Schengen”, a declarat Knapen, la Paris, la finalul unei întrevederi cu omologul francez, Laurent Wauquiez.
„Potrivit rapoartelor redactate de Comisie, prea multe puncte sunt deficiente pentru ca România şi Bulgaria să poată adera la spaţiul Schengen (…). Am decis să lucrăm la definirea unui ansamblu de criterii de respectat şi, pornind de aici, să punem la punct o foaie de parcurs pentru aderarea la spaţiul Schengen”, a continuat ministrul.
Finlanda a adoptat această poziţie la 20 ianuarie, iar Norvegia şi-a exprimat rezervele asupra aderării celor două ţări la 4 februarie.
Spaţiul Schengen include 25 de state membre şi permite unui număr de peste 400 de milioane de cetăţeni să circule liber din Finlanda până în Grecia şi din Portugalia până în Polonia, fără a fi nevoiţi să prezinte paşapoartele.
Numai Marea Britanie şi Irlanda, două ţări insulare, au decis să rămână în afară. Dar trei state care nu fac parte din Uniunea Europeană – Elveţia, Norvegia şi Islanda – au aderat la spaţiul Schengen.