Întrebat dacă prin declaraţiile despre regele Mihai nu i-a supărat pe intelectualii monarhişti ai lui Băsecu, preşedintele a menţionat la B1TV că nu are acest sentiment.
„Mărturisesc că am ţinut foarte mult la ei şi ţin la ei, chiar dacă pe unii i-am supărat. În acelaşi timp, nici nu cred că soluţia cu intelectualii lui Băsescu – o formulare nefericită, după mine, pentru că niciodată nu poţi să-l suspectezi pe Pleşu că e al cuiva sau pe ăsta micu, pe Paleologu, că e la cuiva. El a făcut un show de reabilitare a imaginii lui de monarhist, şi-a rezolvat problema, dar nu mă poate târâi pe mine în Parlament cu rugăminţile lui acoperite de gloria presei. În general nu-mi plac oamenii care se angajează în partid, iar pe urmă sunt detaşaţi de partid. Au o problemă cu caracterul, de regulă, pentru ţi-a oferit partidul ăla ba un post de ministru, ba un post de europarlamentar… Oricât ai fi de intelectual, trebuie să ai decenţa relaţiei. Ţi-a plăcut politica, sunt nişte reguli interne”, a spus Băsescu.
El a spus că cei care au opinii diferite faţă de linia partidului trebuie să vorbească iniţial în formaţiune. „Nu ai istoria partidului, nu ai riscurile implicate de politică, pentru că e muncă, efort… Vii dintr-o dată, după care devii cel mai acerb critic al partidului respectiv. Eleganţa spune aşa: nimeni nu-ţi închide gura. Du-te domnule în structura partidului şi spune prima dată. Du o discuţie acolo şi vezi ce poţi să obţii, pe urmă manifestă-te”, a spus preşedintele.
Parlamentul a aprobat, în plen, la propunerea fostului ambasador, deputat şi ministru al Culturii Teodor Paleologu, ca regele Mihai să susţină un discurs în plen, pe 25 octombrie, la împlinirea a 90 de ani. Iniţial, PDL votase, în forul de conducere al Parlamentului, o propunere a PNL privind prezenţa regelui în Parlament.
Paleologu a declarat că îl roagă îşi îl invită pe preşedintele Băsescu să ia parte la eveniment.