- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (07.01.2022, 22:03)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
Dîncu: Ne-am întâlnit cu preşedintele, este şeful Armatei. Ce spune despre ruperea coaliţiei
- Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, spune că a avut o întâlnire cu Klaus Iohannis, preşedintele României fiind şeful Armatei.
- Dîncu este convins că nu se va rupe coaliţia.
Urmărește
16956 afișări
Dîncu: Ne-am întâlnit cu preşedintele, este şeful Armatei. Ce spune despre ruperea coaliţiei
Vasile Dîncu a fost întrebat, vineri, la Digi 24, dacă a avut o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, iar răspunsul a fost afirmativ.
„Da, am avut o întâlnire în sensul acesta. M-am întâlnit şi în alte situaţii cu o preşedintele României. Preşedintele României este şeful Armatei până la urmă, este comandantul suprem al Armatei”, a spus Dîncu.
Dîncu a precizat că a discutat cu preşedintele României priorităţile pentru acest an, riscurile care există şi modul prin care se va reuşi integrarea în buget.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cei trei suspecți arestați de poliția olandeză în cazul furtului Tezaurului Dacic vor fi reținuți pentru încă 2 săptămâni
-
A început războiul tarifelor. Administraţia Trump a lansat chiar acum tarife împotriva Chinei, Mexicului şi Canadei. Ottawa anunţă că va răspunde imediat cu o serie de contramăsuri
-
Cât dăm la apărare: MApN are zeci de contracte de achiziţie în derulare sau pregătire. Armata primeşte în 2025 un buget de 42,8 miliarde lei (8,5 miliarde euro), la care se adaugă credite de angajament, putând ajunge la 5,6% din PIB
-
David Popovici a cerut ordin de protecţie după ce un vecin a vrut să-i dea foc la maşina de 150.000 de euro
„Principalul lucru pe care ni l-a spus preşedintele şi asta a spus-o la mai mulţi miniştri, care au fost acolo, cu ce ne poate ajuta din funcţia pe care o deţine şi în ce fel poate să ne sprijine pe noi ca să ne atingem obiectivele, inclusiv în PNNR, dar şi celelalte obiective. A fost un fel de mână de ajutor pe care ne-a întins-o, pentru ca să putem lucra împreună mai eficient”, a spus Dîncu.
Dîncu a mai spus că nu a văzut în guvern niciodată nicio asperitate şi niciun fel de diferenţă sau de partajare pe baza apartenenţei politice a miniştrilor, a unor proiecte.
„Lucrăm împreună miniştrii liberali şi miniştrii de la PSD şi UDMR. De asemenea, nu am avut niciodată un conflict. Premierul colaborează cu noi în mod egal, indiferent de partidul de la care facem parte. Pot să spun sincer că în afară de acest dialog, dar şi acest dialog, un dialog de la distanţă, care nu are substanţă, că de foarte multe ori dialogul dintre domnul Rafila şi domnul Cîţu se referă la lucruri diferite, după cum am observat eu, pentru că unul este dintr-un Parlament care se află acum în vacanţă şi celălalt este din focul bătăliei cu pandemia. Eu cred că în proxima şedinţă pe care o facem în coaliţie vom rezolva cele mai importante teme şi inclusiv cele care au făcut obiectul dezbaterii”, a săus Vasile Dîncu.
Despre certificatul verde, Vasile Dîncu a spus că pot exista diferenţe de abordare.
„Eu cred că în acest moment există viziuni diferite. De exemplu, domnul Rafila a venit cu un proiect mult mai sofisticat pentru un certificat verde, care nu include neapărat vaccinare obligatorie, ci era şi cu un sistem de testare. Apoi au apărut diferenţe care ţin de ideologie. Până la urmă, noi am vrut să-i sprijinim în primul rând pe cei care lucrează în serviciile esenţiale pentru testare, de exemplu în serviciile esenţiale ale statului, la funcţionarii publici. Atunci, domnul Cîţu a vrut să replice că ar trebui să dăm la toată lumea teste gratuite şi la cei care lucrează în zona privată şi au existat dezbateri, este firesc. Noi nu putem să facem o disoluţie a celor două partide într-un program de guvernare, ci invers, trebuie să îmbogăţim prin programele noastre de partid, să îmbogăţim programul de guvernare. Aşa am făcut şi când am negociat programul de guvernare şi cred că este un program bun şi am reuşit un echilibru destul de bun. Mi-ar plăcea să putem să discutăm chiar mai mult pe anumite teme şi să găsim soluţii bune. Până la urmă există şi o altă posibilitate de conflict viitor sau de contradicţii viitoare, faptul că în teritoriu încă nu au început dezbaterile din teritoriu, dar în teritoriu noi nu am impus să se facă alianţe în teritoriu. În teritoriu urmează să se înţeleagă Partidul Social Democrat cu UDMR-ul şi cu Partidul Naţional Liberal trebuie să se înţeleagă. Acolo vor apărea din nou dezbateri. Eu nu cred că unitatea de monolit mai poate caracteriza o politică românească în acest moment. Eu cred că dacă există unele păreri diferite sunt suportabile în acest moment şi eu chiar nu le-am văzut, dar s-ar putea să apară mai încolo. Nu cred că suntem în pragul ruperii coaliţiei să spunem sau nici nu există această perspectivă. Eu mă aşteptam să fie mai greu să lucrăm împreună, vă spun foarte sincer şi chiar să construim un program de guvernare împreună, credeam că va fi mult mai greu”, a explicat ministrul Apărării.
De ce s-a făcut switch-ul atât de uşor între doi duşmani?
Din păcate, politica noastră este condusă mai degrabă de oameni care se ocupă de campania electorală şi care se ocupă de războiul politic ori după alegeri ar trebui războiul politic să înceteze. De ce s-a făcut? Eu cred că covidul a ajutat, a fost un auxiliar important această pandemie, a creat deja o agendă comună. Suntem obligaţi să facem anumite lucruri împreună. Apoi, nu există mari diferenţe ideologice în momentul acesta, între stânga şi dreapta pentru că trăim într-o dinamică socială total diferită. De exemplu, când a fost vorba de investiţii, vreau să spun că la procentul de investiţii din PIB,
liberalii au venit cu un procent mai mic şi împreună am stabilit haideţi să dăm un procent mai mare şi atunci au fost şi ei mulţumiţi că a fost un sprijin al nostru pentru această dimensiune de brand a Partidului Naţional Liberal. Dar cei care au fost prezenţi şi care ştiu şi îşi aduc aminte cu siguranţă că n-am vorbit de 7 % de la început, 7 % am ajuns după ce am discutat împreună şi noi am propus chiar să mărim procentul. Şi atunci am venit cu acest lucru.
Ceea ce ne lipseşte nou încă şi cu siguranţă că o să câştigăm în timp dacă şi colegii noştri liberali vor merge la asta, noi nu avem în România o cultură a colaborării destul de....
Nu se rupe coaliţia nici anul acesta şi nici anul viitor.
Candidaţi împreună la 2024?
Asta rămâne de văzut, ţine de parcursul pe care îl vom face în aceşti doi, trei ani până la alegeri dacă vom reuşi să câştigăm în cultura colaborării, atunci s-ar putea să candidăm împreună, dar deocamdată şi aşa este bine, ne păstrăm fiecare identitatea noastră.
Citește pe alephnews.ro: La cinci ani după ce au spus „la revedere” UE, britanicii regretă amarnic Brexitul
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Monalisa, o femeie de afaceri de 35 de ani, a murit subit în timpul unei proceduri estetice 😲
CANCAN.RO
Milionarul Bryan Johnson nu-și mai injectează „sângele FIULUI său”, după ce a descoperit un alt tratament: „Cine dorește punga mea cu plasmă?”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe