Conform unui comunicat al MAE, dialogul cu înaltul oficial qatarez a evidenţiat „ritmul alert de evoluţie a relaţiei bilaterale” de la momentul stabilirii contactelor diplomatice între România şi acest stat din Golf, în octombrie 1990.
Şeful diplomaţiei române a evidenţiat faptul că dialogul politic direct dintre cele două state face dovada interesului constant pe care autorităţile îl manifestă faţă de construirea unei relaţii bilaterale solide. Ministrul Baconschi a propus revigorarea activităţii Comisiei Mixte româno-qatareze, al cărei obiectiv central îl constitue identificarea şi implementarea unor proiecte în infrastructura turistică, domeniul bancar, sănătate şi energie regenerabilă, cercetare şi dezvoltare, agricultură.
Această iniţiativă a fost acceptată cu deschidere de partea qatareză. Totodată, Şeicul Tamim bin Hamad Al Thani a exprimat aprecierea cu privire la relaţiile dintre Qatar şi ţara noastră şi, în contextul organizării, la Bucureşti, în luna martie 2011, a Forumului Economic România – Consiliul de Cooperare al Golfului, a transmis determinarea părţii qatareze de a acţiona pentru consolidarea raporturilor economice bilaterale. Prinţul moştenitor a declarat că Emirul, personal, susţine demersurile care să ducă la dinamizarea raporturilor cu România.
„Intensificarea legăturilor bilaterale româno-qatareze reprezintă un demers firesc, care întregeşte dialogul tradiţional cu lumea arabă, în contextul apartenenţei României la Uniunea Europeană şi NATO şi al interesului ţării noastre privind consolidarea cooperării cu state terţe”, se mai arată în comunicat.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, se află într-un turneu în zona Golfului, la invitaţia omologilor săi din Arabia Saudită şi Qatar.