Directorii unităţilor de învăţământ nu vor mai putea avea funcţii de conducere în partid

Directorii unităţilor de învăţământ vor avea dreptul să facă parte dintr-un partid, dar fără să mai ocupe funcţii de conducere sau de demnitate publică, iar rectorii universităţilor vor fi desemnaţi fie prin vot secret exprimat de cadrele didactice, fie de către o comisie care va include şi studenţi.

Urmărește
45 afișări
Imaginea articolului Directorii unităţilor de învăţământ nu vor mai putea avea funcţii de conducere în partid

Directorii unităţilor de învăţământ nu vor mai putea avea funcţii de conducere în partid (Imagine: Mediafax Foto)

În acelaşi timp, rudele de până la gradul 3 nu vor mai putea ocupa simultan funcţii de conducere în universităţi.

Modificările au fost incluse de Guvern în proiectul legii educaţiei, prin acceptarea unor amendamente formulate de parlamentari la actul normativ pentru care Executivul intenţionează să îşi angajeze răspunderea în Parlament.

Decizia a fost luată într-o şedinţă de guvern care s-a încheiat în noaptea de miercuri spre joi, la ora 1.00.

Într-o conferinţă de presă susţinută la finalul şedinţei de guvern, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a arătat că unul dintre amendamentele acceptate este ca directorii instituţiilor de învăţământ să nu mai poată ocupa funcţii de conducere într-un partid, ca măsură de depolitizare în sistemul preuniversitar şi universitar.

"Este vorba de a nu deţine funcţii de conducere, de a nu deţine funcţii politice de conducere, tot aşa cum este interzis ca un rector să aibă în acelaşi timp funcţii politice importante. Apartenenţa la un partid politic este un drept constituţional al fiecăruia, însă dorim să ne asigurăm că şcolile şi universităţile noastre nu sunt conduse şi nu există o mână lungă a politicului în ele", a spus Funeriu.

Solicitat de jurnalişti să definească ce înţelege prin funcţii politice, ministrul a răspuns : "Demnităţi, demnităţi publice, este vorba de funcţii de conducere în partide politice".

Guvernul a mai decis ca rectorii universităţilor să fie desemnaţi fie prin vot direct şi secret exprimat de către cadrele didactice şi cercetătorii titulari din instituţie, fie de către o comisie stabilită de Senatul universităţii şi din care vor face parte, în proporţii egale, atât membrii interni ai universităţii, inclusiv studenţi, cât şi membri externi.

Procedura de desemnare a rectorului va fi stabilită de către universitate, prin referendum.

Un alt amendament acceptat de Guvern este ca soţii şi rudele de până la gradul 3 să nu poată ocupa simultan funcţii de conducere într-o universitate.

Guvernul a primit peste 1.200 de amendamente depuse de către senatori şi deputaţi la proiectul legii educaţiei, pentru care îşi va angaja răspunderea în faţa Parlamentului, au declarat anterior, agenţiei MEDIAFAX, surse parlamentare.

Înaintea şedinţei de guvern, liderii PDL şi cei ai UDMR au avut o discuţie la Palatul Victoria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici