Video Directorul SRI Eduard Hellvig a ajuns la Comisia de control al activităţii SRI pentru a fi audiat

Directorul Serviciul Român de Informaţii, Eduard Hellvig, a ajuns, joi, la Comisia parlamentară de control al activităţii SRI, pentru a fi audiat. Discuţiile vizează protocoalele secrete, pesta porcină şi protestele din 10 august.

Urmărește
346 afișări

”Voi răspunde (în comisie - n.r.) la toate întrebările în temele existente”, a spus directorul SRI.

El a mai spus că este ”convins că va fi o zi lungă”, precizând că e pregătit să răspundă tuturor întrebărilor.

"Am avut astăzi ( marţi - n.r.) o discuţie cu colegii din Comisia de control a activităţii SRI şi am decis să îl invităm la şedinţa Comisiei noastre pentru ziua de joi, la ora 11.00, pe directorul SRI, împreună cu colegii domniei sale. Avem o serie de subiecte pe care dorim să le lămurim, sunt subiecte legate de protocoale semnate de SRI de-a lungul timpului, inclusiv ultimul protocol, o să vorbim de bugetul SRI, o să vorbim despre pesta porcină, despre evenimentele din 10 august, să vedem dacă sunt şi alte lucruri pe care SRI doreşte să le aducă în atenţia noastră. Eventual o să avem şi o discuţie despre raportul pe anul 2017 pentru că la discuţiile despre raportul pe 2015 am dorit lămuriri de la Curtea de Conturi şi de la alte instituţii ale statului. Să vă aşteptaţi la o şedinţă destul de lungă, iar concluziile vor fi prezentate după şedinţă", a declarat preşedintele Comisiei de control al SRI, Claudiu Manda, la Parlament.

Pe 24 august, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a cerut, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, o anchetă a Comisiei de Supraveghere a SRI, pentru „eventualele fapte ilegale săvîrşite de SRI”, după ce consilierul premierului, Darius Vâlcov, a făcut public un protocol secret al SRI.

„Ca preşedinte al Camerei Deputaţilor cer Comisiei de Supraveghere a SRI să demareze de urgenţă o anchetă care să cerceteze eventualele fapte ilegale săvîrşite de SRI şi să scoată la lumină toate amănuntele acestei poveşti. Cred că, la rîndul ei, Inspecţia Judiciară trebuie să se autosesizeze în legătură cu aceste protocoale şi să pornească o anchetă la Parchetul General. E inacceptabil ca o ţară întreagă să fie minţită în acest fel iresponsabil şi lipsit de ruşine. (...) Am fost asiguraţi că protocoalele de cooperare ilegală între instituţiile din Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii au încetat să existe. Ele ar fi trebuit să nu mai existe fiindcă legea cere acest lucru, fiindcă CCR a găsit neconstituţional amestecul ofiţerilor din servicii în cercetarea penală. Şi SRI, şi Parchetul General au afirmat răspicat, prin şefii lor sau prin comunicate oficiale, că nu mai există protocoale.”, a scris preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pe Facebook.

Liderul PSD spune că au mai existat şi alte documente semnate între Eduard Hellvig şi Augustin Lazăr.

„Aseară (pe 23 august - n.r.), însă, am văzut cu toţii că nu e aşa. Alte protocoale au fost semnate între SRI şi Parchetul General. Presa a dezvăluit documentele, iar SRI, încolţit de evidenţa lor, le-a recunoscut. Avem de-a face cu două documente, ambele datate decembrie 2016, la nouă luni după ce CCR stabilise neconstituţionalitatea lor. Ambele semnate de Eduard Hellvig şi Augustin Lazăr.”, a adăugat Dragnea.

El apreciază situaţia ca fiind una ”gravă, de neconstituţionalitate, de minciună publică”. ”Instituţii şi şefi ale unor instituţii implicate în justiţie şi în siguranţa naţională au minţit prin omisiune, ca să acopere săvîrşirea unei fapte neconstituţionale”, a conchis Liviu Dragnea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici