- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (18.12.2015, 19:59)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Discuţii Cioloş-înalţi oficiali UE: Sprijin, inclusiv financiar, din partea României pentru Chişinău
Premierul Dacian Cioloş a discutat, vineri, cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, şi cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre intenţia României de a sprijini, inclusiv financiar, Republica Moldova.
Urmărește
567 afișări
Discuţii Cioloş-înalţi oficiali UE: Sprijin, inclusiv financiar, din partea României pentru Chişinău
Potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX de către Guvern, în cadrul întrevederilor primului-ministru Dacian Cioloş cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, şi cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, ''şeful executivului român a prezentat intenţia României de a acorda un sprijin, inclusiv financiar, Republicii Moldova în măsura în care se va vedea cât mai curând la Chişinău un guvern care să se angajeze în reformele asumate prin Acordul de Parteneriat semnat cu Uniunea Europeană''.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Pe de altă parte, potrivit aceleiaşi surse, în cadrul Consiliului European de la Bruxelles, România, ca ţară care doreşte să adere la Uniunea Economică Monetară, a insistat pe necesitatea transparenţei deciziilor statelor din zona euro. Acestea nu trebuie să le afecteze pe cele din zona non-euro şi nu trebuie să pună şi bariere noi de acces la moneda unică, arată Executivul.
Premierul Dacian Cioloş a declarat, vineri, după reuniunea Consiliului European, că România şi-a reiterat solidaritatea cu Uniunea Europeană în dosarul migraţiei, dar are şi "condiţii", precum întârirea capacităţii UE de a controla fluxul migrator, dar şi asigurarea unui spaţiu Schengen funcţional. "Am asigurat că România este parte a soluţiei, este solidară, dar solidaritatea aceasta vine în anumite condiţii şi lucrurile pe care noi am insistat a fost în primul rând această capacitate a UE de a controla fluxul migrator. Am subliniat că pentru noi este important acest control la frontierele UE şi pentru a ne asigura că spaţiul Schengen continuă să rămână o realitate", a spus premierul, la Bruxelles, într-o conferinţă de presă care a marcat încheierea Consiliului European de iarnă.
Prim-ministrul a subliniat că poziţia României rămâne neschimbată în privinţa dosarului Schengen şi vrea ca măsurile de control impuse la graniţele din interiorul spaţiului Schengen să fie doar "măsuri temporare". "România rămâne în continuare interesată de un spaţiu Schengen care să fie funcţional", a spus premierul.
Dacian Cioloş a prezentat şi o parte a măsurilor discutate în cadrul Consiliului pe tema migraţiei, afirmând că liderii UE vor aproba, până în vară, un plan de reorganizare a actualului mecanism de control la frontierele externe ale Uniunii, Frontex. În privinţa relocării migranţilior, Cioloş a spus că liderii UE au decis să aştepte să vadă rezultatele actualelor decizii, pentru ca abia apoi să schimbe, eventual, modul în care sunt relocaţi migranţii.
Subiectul liberei circulaţii a forţei de muncă în interiorul graniţelor UE a fost ridicat în cadrul discuţiilor asupra reformelor solicitate de Marea Britanie în cadrul Uniunii. "Aici a fost o cvasi-majoritate a membrilor Consiliului European, care au subliniat că suntem dispuşi să discutăm pentru a găsi o soluţie convenabilă şi Marii Britanii, dar care să nu pună la îndoială principiul nediscriminării în UE, inclusiv din perspectiva aplicării drepturilor şi facilităţilor sociale", a spus premierul.
Citeşte şi: Cioloş: România este solidară cu UE, dar cerem controlul fluxului migrator şi un Schengen funcţional
Cioloş a spus că liderii UE s-au arătat dispuşi să discute pe marginea acestor îngrijorări, dar concluzia este că nu trebuie mers "de la rezolvarea problemei abuzurilor la a face discriminări".
Marea Britanie a mai ridicat şi problema creşterii competitivităţii în interiorul UE, ceea ce reprezintă "un interes general", a spus Cioloş, dar şi problema suveranităţii şi a rolului parlamentelor naţionale.
Citeşte şi: Liderii UE au convenit să acţioneze rapid pentru a înfiinţa forţa de frontieră şi pază de coastă
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe