Disidentul anticomunist Iulius Filip, decorat de Iohannis. Fostul deţinut politic, asaltat cu distincţii

Preşedintele Klaus Iohannis a conferit Crucea Naţională „Serviciul Credincios” clasa a III-a lui Iulius Filip, disident anticomunist şi fost deţinut politic,a cărui eliberare condiţionată a fost refuzată în două rânduri în 1985 şi 1986 de către Comisia de Eliberări pe care o conducea Augustin Lazăr.

Urmărește
1038 afișări
Imaginea articolului Disidentul anticomunist Iulius Filip, decorat de Iohannis. Fostul deţinut politic, asaltat cu distincţii

Klaus Iohannis, decorat pe Iulius Filip, disident anticomunist şi fost deţinut politic

"Preşedintele Klaus Iohannis a acţionat, încă de la preluarea mandatului, pentru apărarea memoriei victimelor regimurilor totalitare şi asumarea corectă a trecutului recent, în acord cu valorile şi principiile europene. Prima acţiune publică a Preşedintelui României a fost decorarea, în data de 22 decembrie 2014, a domnului Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru înalta sa ţinută morală, pentru demnitatea şi curajul cu care a militat pentru libertate şi democraţie.

Din 2014 şi până în prezent, Preşedintele României a decorat 55 de foşti deţinuţi politic, care au fost lipsiţi de libertate în mod abuziv, fiind închişi în marile închisori comuniste (Gherla, Aiud, Jilava), în lagărele şi coloniile de muncă de pe traseul Canalului Dunăre-Marea Neagră sau din Balta Brăilei, ori au fost deportaţi de autorităţile comuniste.", se arată în comunicatul de presă.

Iulius Filip a fost decorat cu Crucea Naţională „Serviciul Credincios” clasa a III-a. Filip a fost închis, în perioada regimului comunist, la Penitenciarul Aiud, acolo unde i-a fost refuzată eliberarea de două ori, în 1985 şi 1986, de către Comisia de Eliberări pe care o conducea Augustin Lazăr, actualul procuror general al României.

"Atribuţia acestei comisii nu era aceea de a dispune punerea în libertate a unor condamnaţi, fiindcă simplu, procurorul nu e judecător şi nici alţi gardieni de la grefă funcţionari ai grefei penitenciarului. Aceasta era ca şi acum atributul exclusiv al instanţei de judecată. Comisia avea doar rolul de a verifica îndeplinirea condiţiilor criteriilor tehnice", s-a scuzat Augustin Lazăr, după ce cazul a devenit public.

Augustin Lazăr a confirmat miercuri, pentru MEDIAFAX, că şi-a depus cererea de pensionare, precizând totodată că mandatul său la conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) expiră pe 27 aprilie.

Preşedintele Klaus Iohannis nu a avut nicio reacţie publică cu privire la cazul Lazăr- Filipescu.

Anterior, procurorul general, Augustin Lazăr, a anunţat că transmite premiul acordat de Grupul pentru Dialog Social disidentului Iulius Filip şi tuturor foştilor deţinuţi politici din România, subliniind că îşi exprimă regretul faţă de dramele şi suferinţele trăite de luptătorii anticomunişti, însă premiul i-a fost refuzat.

În urma premiului acordat lui lazăr, Radu Filipescu a anunţat că se suspendă din GDS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici