Disputa PATRIOT nu ar trebui să existe. Interesul principal de securitate al României este ca Ucraina să ţină frontul. Cu Rusia la gurile Dunării, interesele de securitate şi economice ale României ar fi în mare pericol

După ce preşedintele Iohannis a declarat despre posibilitatea cedării unui sistem PATRIOT Ucrainei, la sugestia Statelor Unite, în România a început disputele pe subiect, care au fost imediat politizate. Premierul Ciolacu, fără să se consulte cu preşedintele, a declarat că ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, are rezerve. Pe urmă a ieşit chiat Tîlvăr să ne spună că PATRIOT este indispensabil pentru apărarea României.

Urmărește
1551 afișări
Imaginea articolului Disputa PATRIOT nu ar trebui să existe. Interesul principal de securitate al României este ca Ucraina să ţină frontul. Cu Rusia la gurile Dunării, interesele de securitate şi economice ale României ar fi în mare pericol

Disputa PATRIOT nu ar trebui să existe. Interesul principal de securitate al României este ca Ucraina să ţină frontul

Din punct de vedere militar, când ai o ţară tampon între tine şi un eventual agresor, cel mai important este ca ţara aceea să reziste, războiul să se poarte departe de teritoriul tău.

De asemenea, în Strategia Naţională de Apărare a Ţării, 2020-2024, se arată că apărarea României se bazează pe trei piloni: apartenenţa la NATO, apartenenţa la UE şi parteneriatul strategic cu SUA. Exact NATO, UE şi SUA cer tuturor ţărilor aliate să ajute cât mai mult Ucraina să reziste agresiunii Rusiei.

Interesul principal de securitate al României este ca Ucraina să ţină frontul. Altfel, românii din Republica Moldova vor fi în mare pericol, iar România se alege cu o graniţă cu Rusia de 650 km.

Dacă Ucraina cedează, Rusia ar putea anexa cu uşurinţă Moldova, aşa cum a ameninţat deja, pe acelaşi scenariu ca în Ucraina.

Cu Rusia la gurile Dunării, interesele de securitate şi economice ale României ar fi în mare pericol. Românii ar sta mereu cu frica unui război, iar investiţiile ar avea serios de suferit.

Cu Rusia la graniţa noastră, România va trebui să crească numărul de militari, unii se vor gândi chiar la reintroducerea serviciului militar obligatoriu şi la conceperea unei strategii de securitate care să pună accentul pe apărarea teritorială.

Am fi forţaţi să luăm exemplul Poloniei şi să construim o linie fortificată la graniţa de nord şi est.

Toate aceste perspective sumbre pot fi ocolite dacă Ucraina este ajutată să reziste. Indiferent de disputele din trecut, politicienii trebuie să explice românilor de ce este în interesul nostru să sprijinim Kievul.

Până acum am ajutat Ucraina pe furiş, suntem singura ţară din lume care a secretizat ajutoarele acordate Ucrainei. Politicienilor le este teamă să vorbească pe acest subiect, fiind unul sensibil pentru o parte a electoratului influenţat de propaganda rusă, care reaprinde disputele mai vechi cu Ucraina, teritoriale, dar şi cele legate de drepturile românilor din această ţară.

Acum, însă, avem nevoie să ne concentrăm asupra unui pericol mult mai mare, o invazie a Rusiei.

Efortul financiar al României pentru ajutorarea Kievului a fost unul mic, în toate statisticile apărem pe ultimele locuri. Am văzut în Ucraina echipamente militare româneşti vechi, de care militarii români oricum nu mai aveau nevoie, precum transportoare amfibii blindate construite în anii 70-80, lansatoarele de rachete AprR-40, tot de 40 de ani, piese de artilerie, mitraliere şi diferite tipuri de muniţii.

Un sistem PATRIOT costă în jur de 500 milioane de euro, România are unul operaţionalizat şi alte trei pe care încă nu le foloseşte în misiuni şi a mai comandat alte trei anul trecut, aşa că Armata ar avea timp să înlocuiască un sistem, în timp ce Ucraina are nevoie de el în acest moment.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, spune că sistemul PATRIOT este indispensabil. Dar nu explică de ce dacă este o urgenţă aşa de mare, primul sistem a fost primit în 2020 şi operaţionalizat aproape patru ani mai târziu. De asemenea, nu spune când vor fi operaţionalizate celelalte 3 sisteme primite în 2023.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici