DISPUTĂ pe Facebook între un fost consilier prezidenţial şi un ministru/ Motivul: Documentarul despre PSD al postului naţional de radio din Germania

Fostul consilier prezidenţial Lazăr Comănescu a comentat la postarea pe Facebook a ministrului Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, la documentarul postului naţional german despre PSD, că sugestia acestuia ca Radio România să facă un documentar despre extremismul german este una „de tip sovietic”.

Urmărește
2450 afișări
Imaginea articolului DISPUTĂ pe Facebook între un fost consilier prezidenţial şi un ministru/ Motivul: Documentarul despre PSD al postului naţional de radio din Germania

Dispută între un fost consilier prezidenţial şi un ministru după documentarul postului german despre PSD

„Domnule Petrescu, Este dreptul dumneavoastră, desigur, să aveţi şi să exprimaţi, ca simplu cetăţean, propriile opinii, dar lumea ştie că sunteţi în prezent membru al Guvernului român şi ar fi bine să ţineţi seama de acest lucru când vă exprimaţi, fie şi pe Facebook. Replica pe care sugeraţi Radio România să o dea postului Deutschlandfunk, aduce aminte de gluma ante 1989 potrivit căreia, la critici americane , sovieticii replicau «.... voi criticaţi, voi care i-aţi exploatat pe....». Nu cred că asemenea replici ajută, după cum un recent comentariu, tot al dvs, privind extinderea mandatului preşedinţiei române a Consiliului UE pe motiv de rezultat al alegerilor din Finlanda i-a făcut pe mulţi sã ridice din sprâncene”, a scris, miercuri, în comentariile postării pe Facebook a lui Alexandru Petrescu.

Ministrul Comunicaţiilor i-a răspuns lui Lazăr Comănescu că România a devenit "fără doar şi poate, ţinta cea mai confortabilă pentru toţi cei care doresc să-şi crească procentele electorale la nivelul UE".

„Stimate domnule Comănescu, respectuos vă întreb, în calitatea dvs de diplomat al statului roman, când «aţi ridicat ultima dată din sprâncene» la torentul de critici, «sfaturi» venite din partea unor ţări cu statut egal de membru UE, România devenind fără doar şi poate, ţinta cea mai confortabilă pentru toţi cei care doresc să-şi crească procentele electorale la nivelul UE, simulând intransigenţa pentru acţiuni ce sunt practici în ţările lor. Şi în încheiere, revenind la Finlanda, nu-mi amintesc poziţia dvs publică când Iuha Sipila, premierul Finlandei, urmând afirmaţia europarlamentarului de aceeaşi origine, Henna Virkkunen, a declarat public, în noiembrie 2018, că ţara sa are obligaţia să preia preşedinţia Consiliului UE în locul României despre care se credea în mod eronat că nu este pregatită pentru acest mandat, aducându-se un prejudiciu de imagine atât ţării cât şi întregii administraţii româneşti atât de la Bucureşti cât şi de la Bruxelles”, a fost replicat lui Petrescu pe reţeaua de socializare.

La rândul său, Comănescu a replicat că în diplomaţie şi în politică, „un demers serios” înseamnă „o evaluare, în prealabil, a posibilelor efecte, mai ales a şanselor de a le obţine pe cele dorite”.

„Domnule ministru, la fel de respectuos vă raspund: 1) În diplomaţie (şi în politică), un demers serios reclamă, întotdeauna, o evaluare, în prealabil, a posibilelor efecte, mai ales a şanselor de a le obţine pe cele dorite; 2) referitor la povestea finlandeză şi în linia celor de mai sus, Tratatele UE conţin prevederi clare inclusiv în materie de exercitare a Presedinţiei”, a conchis fostul consilier al preşedintelui Klaus Iohannis.

Discuţiile între cei doi vin în contextul în care postul naţional de radio din Germania a realizat un documentar despre PSD, precizând că partidul e „un sistem asemănător mafiei”.

Documentarul, difuzat pe site-ul deutschlandfunk.de, relatează că social-democraţii guvernează România de mulţi ani, ţară care în prezent deţine Preşedinţia Consiliului UE, precizând că liderul partidului Liviu Dragnea are „un cerc de credincionşi” care domină din ce în ce mai mult formaţiunea. Jurnaliştii germani mai aduc în discuţie corupţia instituţionalizată, precizând că „PSD este un sistem asemănător mafiei”.

În vederea realizării documentarului, jurnalistul german Norbert Mappes-Niediek a fost în România, la Teleorman, Ciugud şi Bucureşti, unde a avut discuţii cu politicieni şi alţi ziarişti români. Astfel, în documentar, Norbert Mappes-Niediek vorbeşte despre capturarea partidului de către un cerc de apropiaţi ai liderului PSD, adăugând că Liviu Dragnea „orchestrează politica ţării şi împarte poziţii de top”.

Ministrul Comunicaţiilor Alexandru Petrescu a reacţionat, miercuri pe Facebook, spunând că documentarul realizat de postul naţional de radio din Germania este construit pe informaţii false, fiind prezentat în contextul alegerilor. El a precizat Ministerul Afacerilor Externe din România a fost prea „gentil” cu astfel de poziţii ale diferitor state şi nu a oferit un răspuns pe măsură. Social-democratul a sugerat postului naţional de radio din România să realizeze un reportaj documentat în legătură cu creşterea extremismului în Germania.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici