Divergenţe PSD-ACD în ce priveşte proporţia candidaţilor pe listele comune

Liderii PSD şi cei ai Alianţei de Centru Dreapta (ACD) nu au ajuns, luni seară, la o poziţie comună în ceea ce priveşte proporţia candidaţilor în eventualitatea unor liste comune de candidaţi, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse prezente la negocieri.

Urmărește
24 afișări
Imaginea articolului Divergenţe PSD-ACD în ce priveşte proporţia candidaţilor pe listele comune

Divergenţe PSD-ACD în ce priveşte proporţia candidaţilor pe listele comune (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

Potrivit unor surse care au participat la discuţiile dintre cele trei partide, liberalii au insistat ca în cazul unor liste comune de candidaţi, ACD şi PSD să aibă paritate în nominalizarea candidaţilor.

Liberalii şi conservatorii au propus ca, în cazul în care ACD şi PSD vor forma o alianţă, să aibă liste comune atât la alegerile locale, cât şi la cele parlamentare.

Sursele citate au arătat că liderii ACD au avansat formula parităţii pe listele de la locale atât pentru consilieri, cât şi pentru preşedinţii de Consilii Judeţene.

Aceleaşi surse au arătat că social-democraţii au respins ideea parităţii, atât în ceea ce priveşte localele, cât şi parlamentarele.

Dacă în ceea ce priveşte eventualele liste comune la parlamentare PSD nu a avansat o pondere exactă, în ceea ce priveşte alegerile locale au sugerat ca sondajele să stabilească această pondere.

Sursele citate au afirmat că, pentru preşedinţiile de Consilii Judeţene, fără a lua în calcul Capitala, liberalii au propus ca PSD să desemneze candidat în 21 de judeţe, iar ACD în 20.

Propunerea a fost respinsă de PSD, care a avansat altă formulă: PSD să desemneze candidaţi în cele 17 judeţe în care deţine şefia CJ, PNL să desemneze candidaţi în cele cinci judeţe în care are şefia CJ, în restul judeţelor urmând să fie desemnat candidatul cel mai bine plasat în sondaje, sistemul paritar urmând să fie exclus.

Varianta propusă de PSD nu a fost acceptată de PNL şi PC, urmând ca liderii celor trei partide să reia discuţiile în urma consultărilor în interiorul partidelor.

Pe de altă parte, potrivit unor surse din PSD, propunerea parităţii pe liste a fost vehement criticată de membrii Biroului Permanent al PSD, luni dimineaţă.

Mai mulţi vicepreşedinţi ai PSD s-au opus parităţii, afirmând că o asemenea propunere venită din partea PNL, având în vedere "istoricul, puterea şi capacitatea de organizare" a celor două partide, poate fi considerată jignitoare.

"S-a stabilit în BPN că nici nu poate exista discuţie pe paritate. Faptul că ei au propus paritate pe liste arată şi respectul pe care îl au liberalii faţă de noi", a afirmat unul dintre vicepreşedinţii PSD.

Pe de altă parte, întrucât în BPN al PSD nu s-a luat, luni dimineaţă, nicio decizie cu privire la eventualitatea unor candidaturi comune, nici dacă să fie şi la parlamentare şi la locale sau numai la parlamentare, nici dacă să fie şi la şefia CJ-urilor şi la consilierii judeţeni sau şi la cei locali pentru oraşele mari, preşedintele Victor Ponta a fost mandatat să accepte doar înţelegeri care pot fi parte a unui acord pre-electoral.

În ceea ce priveşte chestiunile care ţin de colaborarea oficială dintre PSD-ACD în alegeri sau după alegeri, toate propunerile făcute în cadrul discuţiilor cu liderii ACD trebuie supuse de Ponta aprobării BPN, au mai arătat sursele citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici