Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a declarat, vineri, la Conferinţa Consorţiului Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj, că între state sunt diferenţe enorme, ambiţia reformei agricole fiind de a oferi instrumente de politică agricolă care să permită statelor membre şi regiunilor să valorifice cel mai mult potenţialul local, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Reformăm PAC pentru a-i asigura o susţinere financiară consistentă, pe măsura ambiţiilor pe care le avem pentru ea. PAC va trebui să răspundă, pentru prima dată în istoria ei, unor diversităţi de sisteme de producţie agricolă. Între state sunt diferenţe enorme de condiţii de producţie, de relief şi de condiţii de sol, iar ambiţia cea mai mare a acestei reforme este de a oferi instrumente de politică agricolă care să permită statelor membre şi regiunilor să valorifice cel mai mult potenţialul local. PAC va fi o structură centrală de orientare a agriculturii europene, cu o marjă de manevră tot mai mare statelor membre şi regiunilor. Sper să ajungem să mai nu mai cerem acordul Bruxelles-ului pentru orice schimbare de politică la nivel naţional sau regional”, a spus Cioloş.
El a precizat că PAC se reformează „în condiţii economice şi bugetare dificile în UE”.
Comisarul european pentru agricultură a spus că PAC se va structura, în viitor, în jurul a trei obiective – securitatea alimentară şi producţia alimentară, gestiunea resurselor naturale şi rolul agriculturii în dezvoltarea spaţiului rural.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, cel al Agriculturii, Valeriu Tabără, comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, şi preşedintele Comisiei de Agricultură din PE, Paolo Del Castro, participă, vineri, la USAMV Cluj-Napoca, la Conferinţa Consorţiului USAMV.