DNA: Eugeniu Petrescu are influenţă foarte mare asupra multor funcţionari cu funcţii de conducere

Procurorii DNA care s-au ocupat de cazul mitei de la Vama Halmeu susţin că Eugeniu Petrescu, membru PDL Bucureşti învinuit în acest dosar, are "puternice conexiuni şi o influenţă foarte mare asupra multor funcţionari cu funcţii de conducere din instituţiile centrale", potrivit rechizitoriului.

6 afișări

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Oradea în dosarul mitei de la Vama Halmeu, fostul şef al Vămii Halmeu Nicoleta Dobrescu l-a cunoscut pe omul de afaceri clujean Liviu Florian în cursul anului 2009, acesta propunându-i să o ajute în aplanarea conflictului cu şeful de atunci al Vămii Halmeu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"În cursul anului 2009, prin intermediul inculpatului Feher Florin, învinuita Dobrescu Nicoleta l-a cunoscut pe inculpatul Florian Liviu - om de afaceri clujean, cu importante legături atât în sfera administrativă, cât şi în politică. Cunoscând acest lucru, învinuita Dobrescu Nicoleta, motivând că are un conflict cu şeful ei, martorul Kiss Mihai, i-a solicitat inculpatului Florian Liviu, ca prin prisma relaţiilor sale să o ajute în aplanarea conflictului. La scurtă vreme, inculpatul Florian Liviu i-a propus învinuite Dobrescu Nicoleta să fie delegată chiar în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu, promiţându-i că poate să o ajute în acest sens, în baza relaţiilor pe care le are", se arată în rechizitoriul DNA.

Procurorii anticorupţie mai arată în materialul de trimitere în judecată că Eugeniu Petrescu are "o influenţă foarte mare asupra multor funcţionari cu funcţii de conducere din instituţiile centrale".

"Fiind de acord, în cursul lunii septembrie 2009, inculpatul Florian Liviu i-a facilitat învinuitei Dobrescu Nicoleta, prin intermediul învinuitului Petrescu Eugeniu - membru al Partidului Democrat Liberal Bucureşti - o discuţie cu învinuitul Mărginean Radu Traian, şef al Autorităţii Naţionale Vamale (ANV) şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), chiar în biroul acestuia. Cu privire la învinuitul Petrescu Eugeniu facem precizarea că, deşi acesta nu deţine nicio funcţie de conducere în cadrul Partidului Democrat Liberal Bucureşti, acesta are, conform probelor, puternice conexiuni şi o influenţă foarte mare asupra multor funcţionari cu funcţii de conducere din instituţiile centrale, inclusiv asupra învinuitului Mărginean Radu Traian", precizează procurorii DNA.

Pe de altă parte, în rechizitoriu se arată că Nicoleta Dobrescu s-a întâlnit cu Radu Mărginean în biroul acestuia de la ANV, în prezenţa lui Eugeniu Petrescu.

"Conform promisiunii făcute de învinuitul Mărginean Radu Traian învinuitei Dobrescu Nicoleta, în prezenţa învinuitului Petrescu Eugen, în trei-patru zile de la data întâlnirii, mai precis în 22 septembrie 2009, a fost emis Ordinul nr. 246 prin care învinuita a fost delegată, începând cu 23 septembrie 2009, până la 31 decembrie 2009, în «funcţia publică de conducere de şef birou vamal la Biroul Vamal Halmeu», iar conform Ordinului 3767/31 decembrie 2009, delegarea în aceeaşi funcţie a fost prelungită din 1 ianuarie 2010 până în 23 februarie 2010, în lipsa unui interviu sau a unui concurs public", se menţionează în rechizitoriu.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a oamenilor de afaceri Liviu Florian, arestat pentru două infracţiuni de trafic de influenţă, şi Ion Savu, arestat pentru complicitate la două infracţiuni de trafic de influenţă, precum şi a lui Ioan Romeo Niţu, fost angajat al unui magazin duty-free din Vama Halmeu, arestat pentru complicitate la două infracţiuni de cumpărare de influenţă, şi Florin Dănuţ Feher, pentru complicitate la două infracţiuni de cumpărare de influenţă.

A fost deferită justiţiei în acest caz şi Nicoleta Manuela Dobrescu, fostul şef al Vămii Halmeu, pentru cumpărare de influenţă.

Potrivit rechizitoriului, în perioada septembrie 2009 - februarie 2010, inculpatul Liviu Florian ar fi pretins şi primit de la Nicoleta Manuela Dobrescu, inspector vamal în cadrul Biroului Vamal Halmeu, suma de 130.000 de euro promiţându-i, în schimb, că îşi va exercita influenţa asupra învinuitului Radu Traian Mărginean, şef al Autorităţii Naţionale Vamale (ANV) şi vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), pe care îl va determina s-o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.

Liviu Florian a intervenit la Radu Traian Mărginean prin intermediul învinuitului Petrescu Eugeniu.

Banii au fost primiţi în mai multe tranşe prin intermediul inculpaţilor Ion Savu şi Romeo Niţu.

De asemenea, în cursul lunii martie 2010, Liviu Florian, cu ajutorul lui Ion Savu, a pretins de la Nicoleta Manuela Dobrescu suma de 300.000 de euro promiţându-i, în schimb, că îşi va exercita influenţa asupra lui Radu Traian Mărginean în vederea determinării acestuia de a o numi definitiv în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.

În cursul anilor 2009 - 2010, Nicoleta Manuela Dobrescu a obţinut suma de 130.000 de euro cu ajutorul lui Ioan Romeo Niţu şi a lui Florin Dănuţ Feher, prin colectarea acestor bani de la persoane care obţin venituri în mod ilegal (cămătari sau persoane care se ocupă cu traficul de ţigări) sau prin remiterea sumei de 21.000 de euro de către Ioan Romeo Niţu.

Prin acordarea acestui ajutor, cei doi au urmărit să obţină sprijinul Nicoletei Manuela Dobrescu pentru introducerea în ţară de ţigări în mod nelegal, după delegarea acesteia în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu. O parte din aceşti bani au fost obţinuţi de către Nicoleta Manuela Dobrescu personal, prin încheierea unor contracte de amanet (bijuterii) sau de împrumut bancar.

Întrucât nu a mai putut strânge suma de 300.000 de euro pretinsă de Liviu Florian, Nicoleta Manuela Dobrescu nu a mai fost numită în funcţia de conducere respectivă.

În 3 februarie 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor Liviu Florian, Ion Savu şi Ioan Romeo Niţu, iar în 4 februarie, Tribunalul Satu Mare a hotărât arestarea preventivă a celor trei inculpaţi pentru 29 de zile, măsură ce a fost prelungită ulterior.

În condiţiile în care inculpaţii Liviu Florian, Ion Savu, Ioan Romeo Niţu sunt cercetaţi în stare de arest preventiv, pentru respectarea principiului celerităţii în aceste cazuri, procurorii au dispus disjungerea cauzei faţă de învinuiţii Radu Traian Mărginean şi Eugeniu Petrescu şi continuarea cercetărilor în cadrul unui alt dosar.

În vederea confiscării, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui teren aparţinând inculpatului Ion Savu.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul MAI-Direcţia Generală Anticorupţie.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Satu Mare.

Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, a fost demis din funcţie prin decizie a premierului Emil Boc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici