DNA: Nicoleta Dobrescu, fostul şef al Vămii Halmeu, nu ştia cât o va costa delegarea

Nicoleta Dobrescu era "conştientă" că va trebui să dea bani pentru delegarea în funcţia de şef al Vămii Halmeu, dar nu ştia că suma va fi atât de mare, banii fiind ceruţi direct "pentru PDL" şi pentru Radu Mărginean, potrivit rechizitoriului procurorilor DNA Oradea în cazul mitei de la Vama Halmeu.

419 afișări

"Legat de influenţa exercitată de inculpatul Florian Liviu, arătăm că anterior emiterii Ordinului nr. 2465/22 septembrie 2009, acesta a pretins de la învinuita Dobrescu Nicoleta o sumă de bani, fără a preciza cuantumul, spunându-i acesteia că vor discuta după delegare. Cu toate că nu i s-a precizat suma exactă, învinuita Dobrescu Nicoleta declară «eu eram conştientă că acesta (n.n. inculpatul Florian Liviu) pretinde o sumă de bani şi eram conştientă că trebuie să dau bani pentru influenţa promisă, însă nu am crezut niciodată că această sumă va fi aşa de mare», se arată în rechizitoriul întocmit de DNA Oradea în dosarul mitei de la Vama Halmeu, trimis marţi instanţei de judecată.

Potrivit procurorilor anticorupţie, banii au fost ceruţi direct "pentru PDL" şi pentru fostul şef al ANV Radu Mărginean.

"La două zile după emiterea Ordinului nr. 2465/22 septembrie 2009, inculpatul Florian Liviu s-a întâlnit cu învinuita Dobrescu Nicoleta şi i-a comunicat «preţul» influenţei sale exercitate asupra învinuitului Mărginean Radu Traian prin intermediul învinuitului Petrescu Eugeniu, respectiv 130.000 euro. Aşa cum rezultă şi din declaraţia învinuitei Dobrescu Nicoleta, suma de 130.000 euro a fost pretinsă de către inculpatul Florian Liviu, direct, pentru Partidul Democrat Liberal şi pentru învinuitul Mărginean Radu Traian - şef al ANV şi vicepreşedinte al ANAF, persoană asupra căreia şi-a exercitat influenţa prin intermediul învinuitului Petrescu Eugeniu, în vederea delegării învinuitei în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu", susţin procurorii.

Aceleaşi surse precizează că omul de afaceri Liviu Florian şi fostul şef al Vămii Halmeu au convenit ca mita să fie plătită în tranşe.

"Pentru că la momentul la care i s-a precizat de către inculpatul Florian Liviu că suma pe care trebuie să i-o dea este de 130.000 euro, învinuita Dobrescu Nicoleta i-a comunicat că nu deţine această sumă, s-a convenit de comun acord ca această sumă să-i fie remisă în tranşe. Totodată, inculpatul Florian Liviu a convenit cu învinuita Dobrescu Nicoleta să desemneze câte o persoană prin care urmau să ţină legătura şi prin care să se dea, respectiv să se primească banii", se menţionează în rechizitoriu.

Pe de altă parte, procurorii susţin că Nicoleta Dobrescu şi-a luat un credit de nevoi personale pentru a putea plăti toată suma.

"Pe lângă ajutorul primit de la inculpaţii Niţu Ioan Romeo şi Feher Florin, învinuita Dobrescu Nicoleta şi-a amanetat bijuteriile şi a contractat un credit pentru nevoi personale, astfel încât a reuşit să strângă, în decurs de cinci luni, suma de 130.000 euro pretinsă de inculpatul Florian Liviu", mai arată rechizitoriul.

Totodată, în materialul trimis instanţei se specifică faptul că Dobrescu a trimis ultima tranşă de bani cu două zile înainte de expirarea delegării.

"Aşa cum s-a arătat, şi aşa cum rezultă şi din probele existente la dosar, suma de 130.000 euro a fost remisă de către învinuita Dobrescu Nicoleta inculpatului Florian Liviu, în mai multe tranşe, în perioada octombrie 2009 - februarie 2010, prin intermediul inculpaţilor Niţu Ioan Romeo şi Savu Ion, predarea banilor făcându-se de cele mai multe ori la Cluj sau la localul «Popasul Romanilor» din jud. Sălaj, loc unde de altfel inculpaţii s-au întâlnit în mai multe rânduri. Ultima tranşă de bani a fost dată inculpatului Florian Liviu în 21 februarie 2010, cu două zile înainte de expirarea delegării, când învinuita Dobrescu Nicoleta a fost asigurată că totul este în regulă", scrie în rechizitoriu.

În rechizitoriu apare şi transcrierea unei discuţii telefonice dintre Nicoleta Dobrescu şi Ioan Romeo Niţu, în urma unei convorbiri pe care fostul şef al Vămii Halmeu a avut-o cu Liviu Florian în 21 februarie 2010:

"Niţu: Na, cum a fost?
Dobrescu: Bine, bine.
...
Niţu: Deci, e bine, nu trebe să ne facem griji, aşa-i?
Dobrescu: Da, i-am spus că «fii atent...». Na, mă duc înapoi. Să nu cumva să avem surprize. Ştii?
...
Niţu: Na, bine. Şi cu prietenul?
Dobrescu: Care prieten? A, e foarte bine, să nu ne facem probleme.
Niţu: Aha.
Dobrescu: Aia-i ultima sută.
Niţu: Da?
Dobrescu: Da, da, da, amu deja, na, nici el nu mai poate. Ştii tu.
Niţu: Da, da, da.
Dobrescu: Până va depune el nişte...
Niţu: Aha, da, da, înţeleg, înţeleg.
Dobrescu: Deja am obosit. Noi am obosit.
Niţu: Ştie. I-ai explicat cât de mult am obosit".

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a oamenilor de afaceri Liviu Florian, arestat pentru două infracţiuni de trafic de influenţă, şi Ion Savu, arestat pentru complicitate la două infracţiuni de trafic de influenţă, precum şi a lui Ioan Romeo Niţu, fost angajat al unui magazin duty-free din Vama Halmeu, arestat pentru complicitate la două infracţiuni de cumpărare de influenţă, şi Florin Dănuţ Feher, pentru complicitate la două infracţiuni de cumpărare de influenţă.

A fost deferită justiţiei în acest caz şi Nicoleta Manuela Dobrescu, fostul şef al Vămii Halmeu, pentru cumpărare de influenţă.

Potrivit rechizitoriului, în perioada septembrie 2009 - februarie 2010, inculpatul Liviu Florian ar fi pretins şi primit de la Nicoleta Manuela Dobrescu, inspector vamal în cadrul Biroului Vamal Halmeu, suma de 130.000 de euro promiţându-i, în schimb, că îşi va exercita influenţa asupra învinuitului Radu Traian Mărginean, şef al Autorităţii Naţionale Vamale (ANV) şi vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), pe care îl va determina s-o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.

Liviu Florian a intervenit la Radu Traian Mărginean prin intermediul învinuitului Petrescu Eugeniu.

Banii au fost primiţi în mai multe tranşe prin intermediul inculpaţilor Ion Savu şi Romeo Niţu.

De asemenea, în cursul lunii martie 2010, Liviu Florian, cu ajutorul lui Ion Savu, a pretins de la Nicoleta Manuela Dobrescu suma de 300.000 de euro promiţându-i, în schimb, că îşi va exercita influenţa asupra lui Radu Traian Mărginean în vederea determinării acestuia de a o numi definitiv în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.

În cursul anilor 2009 - 2010, Nicoleta Manuela Dobrescu a obţinut suma de 130.000 de euro cu ajutorul lui Ioan Romeo Niţu şi a lui Florin Dănuţ Feher, prin colectarea acestor bani de la persoane care obţin venituri în mod ilegal (cămătari sau persoane care se ocupă cu traficul de ţigări) sau prin remiterea sumei de 21.000 de euro de către Ioan Romeo Niţu.

Prin acordarea acestui ajutor, cei doi au urmărit să obţină sprijinul Nicoletei Manuela Dobrescu pentru introducerea în ţară de ţigări în mod nelegal, după delegarea acesteia în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu. O parte din aceşti bani au fost obţinuţi de către Nicoleta Manuela Dobrescu personal, prin încheierea unor contracte de amanet (bijuterii) sau de împrumut bancar.

Întrucât nu a mai putut strânge suma de 300.000 de euro pretinsă de Liviu Florian, Nicoleta Manuela Dobrescu nu a mai fost numită în funcţia de conducere respectivă.

În 3 februarie 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor Liviu Florian, Ion Savu şi Ioan Romeo Niţu, iar în 4 februarie, Tribunalul Satu Mare a hotărât arestarea preventivă a celor trei inculpaţi pentru 29 de zile, măsură ce a fost prelungită ulterior.

În condiţiile în care inculpaţii Liviu Florian, Ion Savu, Ioan Romeo Niţu sunt cercetaţi în stare de arest preventiv, pentru respectarea principiului celerităţii în aceste cazuri, procurorii au dispus disjungerea cauzei faţă de învinuiţii Radu Traian Mărginean şi Eugeniu Petrescu şi continuarea cercetărilor în cadrul unui alt dosar.

În vederea confiscării, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui teren aparţinând inculpatului Ion Savu.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul MAI-Direcţia Generală Anticorupţie.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Satu Mare.

Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, a fost demis din funcţie prin decizie a premierului Emil Boc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici