DNA verifică patru fundaţii conduse de lideri ai UDMR

DNA verifică situaţia financiară a patru fundaţii din Cluj-Napoca ai căror lideri sunt membri marcanţi ai UDMR, precum preşedintele executiv Kelemen Hunor şi fostul şef de campanie electorală Takacs Csaba, au declarat, miercuri, surse din rândul anchetatorilor.

Urmărește
131 afișări
Imaginea articolului DNA verifică patru fundaţii conduse de lideri ai UDMR

DNA verifică patru fundaţii conduse de lideri ai UDMR

Potrivit surselor citate, cele patru fundaţii verificate sunt Communitas, Progress, Iskola şi Jakabffy Elemer.

Takacs Csaba, preşedintele Fundaţiei Communitas, cea mai mare dintre cele patru vizate, a confirmat, miercuri, faptul că a primit o solicitare din partea DNA, în urmă cu zece zile, pentru a pune la dispoziţia procurorilor mai multe documente.

"Ştiu că există o verificare, dar nu cunosc mai multe amănunte. Mi s-a spus că există un dosar şi că se cer documente, dar nu ştiu ce le trebuie pentru că solicitarea nu a fost explicită", a precizat Takacas.

El s-a arătat intrigat de faptul că solicitarea DNA a venit "cam în urmă cu zece zile", chiar înainte de alegerile parlamentare.

Fundaţia Communitas a fost înfiinţată în 12 martie 1998 şi are ca fondator unic UDMR. Preşedinte al Communitas a fost, până în anul 2005, actualul lider al UDMR, Marko Bela.

Communitas derulează o serie de proiecte pentru comunitatea maghiară care sunt finanţate atât din bani publici primiţi de la Guvernul României, cât şi de la Guvernul Ungariei, cum sunt editarea de cărţi şi reviste în limba maghiară, sprijin pentru tineret sau pentru profesorii şi elevii maghiari care fac naveta sau acţiuni de protecţie socială.

Bugetul total al fundaţiei pe anul 2008 a fost de 4,6 milioane de lei.

Preşedintele Fundaţiei Progress, Nagy Zsolt, fost ministrul al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, în prezent membru al UDMR, a declarat, la rândul său,că nu ştie despre o astfel de verificare, în condiţiile în care nu se ocupă de patru ani de "treburile zilnice" ale fundaţiei.

"Sunt preşedinte nominal, dar nu mă ocup de treburile zilnice ale fundaţiei. Nu ştiu ce relevanţă are DNA asupra unei fundaţii de drept privat şi care nu derulează fonduri publice", a spus Nagy.

Vicepreşedintele Fundaţiei Progress, Szep Iuliu, care este şi vicepreşedinte al UDMR, a declarat că s-a primit o solicitare de la DNA la mijlocul lunii noiembrie pentru a pune la dispoziţia procurorilor acte privind provenienţa sprijinului financiar şi modul de cheltuire a banilor.

"Pentru că sunt foarte multe documente, am cerut DNA să vină ei să verifice la sediul fundaţiei, dar încă nu s-au prezentat. Ne-ar fi trebuit un camion să ducem noi actele", a spus Szep.

Progress se ocupă de proiectul birourilor teritoriale care eliberează legitimaţiile de maghiar pentru reprezentanţii acestei etnii din România, primind din partea Guvernului Ungariei o sumă anuală de circa 50 de milioane de forinţi.

Celelalte două fundaţii verificate de DNA sunt Iskola (Fundaţia pentru şcoală), condusă de preşedintele executiv al UDMR Kelemen Hunor şi "Jakabffy Elemer", al cărei preşedinte este Szekely Istvan.

Iskola, înfiinţată în 1996, se ocupă cu acordarea de burse sociale pentru elevii şi studenţii maghiari şi crearea unei baze financiare necesară înfiinţării instituţiilor de învăţământ în limba maghiară. De asemenea, din fondurile fundaţiei sunt finanţate burse pentru cadrele didactice universitare care predau în limba maghiară în instituţiile de stat.

De la înfiinţare, activitatea fundaţiei este susţinută financiar de către Fundaţia pentru Şcoală Kolozsvár, cu sediul la Budapesta, o organizaţie comunitară care şi-a propus colectarea fondurilor din Ungaria pentru dezvoltarea educaţiei în Transilvania. O astfel de sursă este, de exemplu, suma de unu la sută oferită din impozitul pe venit al cetăţenilor din Ungaria.

Preşedintele Fundaţiei Iskola, Kelemen Hunor, care este şi preşedinte executiv al UDMR, nu a putut fi contactat până la ora transmiterii acestei ştiri.

Preşedintele Fundaţiei "Jakabffy Elemer", politologul Szekely Istvan, a declarat că a primit solicitarea DNA la mijlocul lunii noiembrie şi a şi trimis documentele cerute.

"Am şi trimis vreo şase bibliorafturi cu documentele solicitate, pentru că suntem o fundaţie mai mică. Primim cam 90 la sută din finanţare din Ungaria şi 10 la sută din România", a spus Szekely.

Fundaţia pe care o conduce derulează trei programe importante privind editarea unei reviste de ştiinţe sociale, dezvoltarea unei biblioteci on-line pentru studenţi şi a uneia documentară, pe teme de politologie, sociologie şi drept.

Cotidianul "Evenimenul Zilei" a relatat, în ediţia de miercuri, despre acest caz, susţinând că în 2007 şi 2008 fundaţia Communitas a făcut o serie de deconturi pe numele unor membri UDMR, mai mari decât limita legală. Printre beneficiari s-ar afla şi Iuliu Szep, vicepreşedintele UDMR pentru probleme culturale. "Fundaţia a efectuat plăţi în numerar şi a acordat avansuri spre decontare peste limitele legale. Domnul Szep Iuliu a încasat un astfel de decont, de 20.000 de lei“, potrivit unui document oficial citat de "Evenimentul Zilei".

"Legislaţia în vigoare, care se referă la derularea proiectelor pentru comunitatea maghiară, este foarte greoaie şi atunci se achită avansuri mai mari care să acopere o parte din cheltuielile pentru derularea programelor respective“, explică, pentru cotidianul citat, Barta Margit, directorul economic al Communitas.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici