Doar două din cele 25 de OUG adoptate marţi de Guvern au intrat în procedura parlamentară

Doar două ordonanţe de urgenţă din cele 25 adoptate marţi de Guvernul Orban au intrat în procedura parlamentară, la Senat. Extinderea Programului "Masa caldă" şi OUG care modifică modalitatea de ocupare a locurilor de poliţişti din penitenciare, urmează să fie aprobate pentru dezbatere în Senat.

Urmărește
3677 afișări
Imaginea articolului Doar două din cele 25 de OUG adoptate marţi de Guvern au intrat în procedura parlamentară

Doar două din cele 25 de OUG adoptate marţi de Guvern au intrat în procedura parlamentară

Proiectul de ordonanţă de urgenţă prevede că "Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi până la sfârşitul anului 2020, în perioada desfăşurării activităţii didactice, preşcolarilor şi elevilor din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi - pilot, li se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar, constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 10 lei/ beneficiar, TVA inclus".

Actul normativ mai prevede că pentru semestrul II al anului şcolar 2019-2020 programul va fi finanţat din fondul de rezervă al Guvernului, iar pentru semestrul I al anului şcolar 2020-2021, banii vor fi alocaţi din bugetele unităţilor administrativ teritoriale.

Potrivit articolului 5, alineatul (2) "La închiderea programului-pilot, la finalul anului 2020, în urma analizei realizate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, pe baza rezultatelor obţinute şi interpretate lunar, pe parcursul derulării proiectului, la nivelul fiecărui inspectorat şcolar judeţean/Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, prin hotărâre a Guvernului, se va decide asupra oportunităţii extinderii acestui program la nivel naţional, respectiv asupra modalităţii de implementare"

De asemenea, în procedura parlamentară a intrat şi proiectul de ordonanţă de urgenţă care prevede înlăturarea blocajului existent la acest moment în ceea ce priveşte ocuparea posturilor vacante din sistemul penitenciar.

Potrivit ordonanţei de urgenţă concursul/examenul pentru ocuparea funcţiilor de conducere vacante constă în susţinerea următoarelor probe:

"a) un interviu în cadrul căruia se prezintă şi un proiect managerial referitor la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere, întocmit şi depus anterior de către candidat, conform anunţului de concurs;

b) o probă practică pentru evaluarea aptitudinilor manageriale, care constă în rezolvarea unei activităţi, a unei situaţii sau a unei succesiuni de activităţi ori situaţii întâlnite în mod curent sau care pot apărea în exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere"

Totodată, "comisia de concurs întocmeşte, pe baza tematicii şi a bibliografiei de concurs stabilite prin ordin al ministrului justiţiei, la propunerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, planul probelor de concurs, care cuprinde modalitatea de desfăşurare a acestora şi duratele de timp alocate pentru fiecare probă, precum şi subiectele aferente probei practice şi baremele de evaluare şi notare şi realizează evaluarea şi notarea acestora"

În cadrul probelor de concurs "candidaţii sunt verificaţi şi evaluaţi cu privire la cunoştinţele şi aptitudinile manageriale necesare ocupării funcţiei pentru care candidează, fiind urmărite abilităţi legate de folosirea adecvată şi eficientă a resurselor umane, materiale şi financiare, capacitatea de organizare, strategie, analiză, sinteză, previziune, rezistenţa la stres, capacitatea rapidă de decizie, iniţiativă şi capacitate de adaptare rapidă la situaţii noi, comunicare", potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă.

"Pe baza baremelor de evaluare şi notare, fiecare membru al comisiei de concurs evaluează şi notează candidaţii cu note de la 1 la 10. Pentru fiecare probă, nota acordată candidatului este media aritmetică a notelor acordate de fiecare membru al comisiei de concurs. În cazul în care între notele acordate unui candidat există o diferenţă mai mare de 1 punct, membrii comisiei de concurs procedează la reanalizarea probei susţinute de candidat şi la renotarea acesteia; procedura renotării se efectuează o singură dată, iar în cazul menţinerii acestei diferenţe şi după renotare, membrii comisiei de concurs îşi motivează, în scris, punctajul acordat", mai prevede ordonanţa.

De asemenea, potrivit actului normativ probele de concurs se înregistrează audiovideo.

"Este declarat «admis» candidatul care obţine punctajul final cel mai mare pentru acelaşi post, cu condiţia ca la fiecare probă să obţină cel puţin nota 7 (şapte); punctajul final este calculat ca medie aritmetică a notelor obţinute la fiecare probă de concurs; la punctaje finale egale are prioritate candidatul a cărui vechime în poliţia penitenciară este mai mare, iar dacă egalitatea se menţine, are prioritate candidatul cu vechime mai mare în funcţii de conducere din poliţia penitenciară", se mai arată în textul ordonanţei.

De asemenea, actul mai preede că "baremele de evaluare şi notare se afişează la centrul de concurs, imediat după finalizarea susţinerii de către ultimul candidat a ultimei probe de concurs"

"Împotriva baremelor de evaluare şi notare, candidaţii pot face contestaţie în termen de 24 de ore de la afişarea acestora. Erorile cu privire la modalitatea de întocmire a baremelor de evaluare şi notare pot fi constatate şi remediate şi din oficiu de comisia de concurs/examen. Soluţionarea contestaţiilor se realizează în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la data expirării termenului de depunere a acestora", mai scrie în proiect.

De asemenea, "candidaţii nemulţumiţi de rezultatele probelor de concurs pot contesta nota la una sau la ambele probe, în termen de 2 zile lucrătoare de la data afişării rezultatelor. Contestaţiile se soluţionează de comisia de contestaţii prin analizarea înregistrării audiovideo a probelor susţinute de candidat, conform baremelor de evaluare şi notare definitive, în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la data expirării termenului de depunere a acestora. Membrii comisiei de soluţionare a contestaţiilor soluţionează contestaţiile formulate cu aplicarea în mod corespunzător a dispoziţiilor alin. (4). Dacă în urma soluţionării contestaţiei formulate nota la una dintre probele de concurs se modifică, în plus sau în minus, contestaţia se admite"

Cele două proiecte de ordonanţă de urgenţă au fost pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi, iar alte 23 de proiecte de ordonanţă de urgenţă au fost adăugate pe ordinea de zi suplimentară.

În şedinţa de guvern de marţi, Guvernul Orban a adoptat 25 de ordonanţe de urgenţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici