Document: Evaluarea SUA despre relaţia România-R.Moldova /Transnistria este principala problemă a Republicii Moldova

  • Document american din 2010, despre relaţiile României cu Republica Moldova şi criza din Transnistria
  • Oficial SUA, în 2010: "România şi Republica Moldova au relaţii bune şi nu au probleme reale la frontiere"
  • "Cea mai mare provocare la adresa integrităţii teritoriale a Republicii Moldova este Transnistria", sublinia oficialul american
Urmărește
2901 afișări
Imaginea articolului Document: Evaluarea SUA despre relaţia România-R.Moldova /Transnistria este principala problemă a Republicii Moldova

Sursa foto: Mediafaxfoto

Criza din regiunea separatistă Transnistria reprezintă principala "provocare" la adresa integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cu impact şi asupra eforturilor de apropiere a ţării de România, conform unei evaluări a Departamentului de Stat din 2010, relevă un document declasificat parţial.

În februarie 2010, Departamentul pentru Afaceri Europene din cadrul Departamentului de Stat american evalua stadiul relaţiilor dintre România şi Republica Moldova, analizând inclusiv declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu, care pleda pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, conform unui email al unui oficial din cadrul Departamentului de Stat, Jacob Sullivan.

"De fapt, România şi Republica Moldova au relaţii bune şi nu au probleme reale la frontiere; cele două guverne lucrează la un acord care să facă mai uşoară trecerea frontierei pentru moldoveni. Cea mai mare provocare la adresa integrităţii teritoriale a Republicii Moldova este Transnistria, unde autorităţile de facto se bazează pe prezenţa pe termen lung a forţelor ruse pentru sprijin politic. Liderii Republicii Moldova vor o tranziţie spre o prezenţă multilaterală şi retragerea trupelor ruse, dar acest lucru nu este probabil fără o soluţie politică privind reintegrarea Transnistriei", se arată în emailul oficialului din cadrul Departamentului de Stat, datat 9 februarie 2010. Unele fragmente ale documentului rămân clasificate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici