Un document recent scurs de la Pentagon a dezvăluit că Statele Unite probabil nu vor oferi un sprijin militar substanțial Europei în cazul unui atac al Rusiei, scrie Daily Mail.
Instrucțiunile secrete, atribuite secretarului apărării Pete Hegseth, sugerează că administrația Trump consideră China drept principala amenințare la securitatea națională și că implicarea SUA în apărarea Europei s-ar limita la descurajarea nucleară și la trupe care nu sunt necesare pentru apărarea teritoriului național sau contracararea Chinei.
Această dezvăluire vine în contextul apelurilor oficialilor americani către națiunile europene de a-și asuma mai mult responsabilitatea pentru propria apărare, investind în capacități militare în loc să se bazeze pe sprijinul SUA.
Schimbarea strategiei reflectă reorientarea mai largă a administrației americane către Pacific, în special în perspectiva unui posibil conflict privind Taiwanul.
Spre deosebire de predecesorul său Joe Biden, care a promis apărarea Taiwanului în cazul unei invazii chineze, Trump s-a arătat reticent în a se implica militar, punând sub semnul întrebării importanța strategică a insulei.
În ciuda angajamentelor de apărare colectivă ale NATO, documentul scurs subliniază că SUA își va presa aliații din Europa, Orientul Mijlociu și Asia de Est să își crească cheltuielile pentru apărare și să descurajeze adversarii în mod independent.
Analiștii avertizează că această poziție ar putea încuraja actori ostili precum Rusia, Coreea de Nord și Iran, creând un precedent periculos în care războaiele de agresiune ar putea rămâne nesancționate.
Între timp, temerile legate de ambițiile militare ale Rusiei continuă să crească. Cel mai înalt general al Germaniei a avertizat recent că Rusia ar putea ataca teritoriul NATO în cel mult patru ani, subliniind că națiunile europene sunt în prezent nepregătite să facă față unei astfel de invazii.
Polonia, deja lider în investițiile europene pentru apărare, intenționează să își crească cheltuielile militare la 4,7% din PIB, în timp ce Germania este pregătită să devină principalul hub logistic al NATO în cazul unui conflict, găzduind sute de mii de soldați și facilitând transportul de echipamente militare, alimente și medicamente către linia frontului.
Un raport Der Spiegel sugerează că până la 800.000 de soldați NATO ar putea tranzita Germania spre Europa de Est.
Documentul scurs sugerează, totodată, că SUA va reduce prioritatea luptei împotriva terorismului în Africa și Orientul Mijlociu, mutând accentul de la grupările militante care destabilizează regiunile, dar care nu reprezintă o amenințare internațională directă.
În plus, un posibil acord de pace în Ucraina ar putea transmite un semnal greșit Chinei, încurajându-l pe președintele Xi Jinping să invadeze Taiwanul, presupunând că consecințele ar fi de scurtă durată.