Prim-vicepreşedintele PDL Dorin Florea a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că e nevoie ca politicienii să renunţe la „şmecherie, atitudini golăneşti şi circăria din prezent” şi că va elabora un „Cod al bunelor practici” pentru politicieni, fiind necesar un semnal, pentru a arăta Europei „o schimbare majoră”.
Dorin Florea a criticat „găselniţa” PNL, de a trimite doi foşti miniştri acuzaţi de corupţie – Ovidiu Silaghi şi Eduard Hellvig – la Parlamentul European, el anunţând că va elabora în circa două săptămâni, un „Cod al bunelor practici” pentru politicieni.
„Îl auzeam pe Crin Antonescu ce găselniţă a făcut el pentru doi miniştri corupţi, să-i bage în Parlamentul European. Deci, nu sunt buni la noi pentru societatea civilă, îi băgăm în PE gata curaţi şi cu dosare pentru ei. O să scriu, o să fac o propunere oamenilor politici. Ceva trebuie făcut, că văd că atacul asupra României şi macularea României au devenit lucrul preferat al politicienilor. O să scriu câteva reguli. Când am auzit că îi băgăm în PE… Deci, cu o şmecherie au rezolvat şmechereşte situaţia României, este inacceptabil aşa ceva”, a spus Florea.
Acesta a adăugat că observă zi de zi în România „o tot mai slabă calitate a omului politic” şi că „lucrurile merg din rău în mai rău”, anunţând că va discuta şi pe reţelele de socializare, cu tinerii, „pentru că ceva e de făcut”.
El a precizat că regulile din preconizatul său „Cod al bunelor practici” pentru politicieni ar urma „să definească renunţarea la ceea ce înseamnă şmecherie, la atitudini golăneşti şi la circăria care se numeşte politică la ora actuală”, dar şi „ce înseamnă interesul naţional şi subiectele interesante pentru situaţia României”, precum Legea educaţiei, cea a sănătăţii, reglementarea problemelor legate de legile proprietăţii şi regionalizare, unde acum e „dezastru”.
„Nu mai poţi continua aşa. Lege nu poţi să faci, va fi un Cod al bunelor practici, în sensul de a arăta populaţiei Europei o schimbare majoră. Nu te poţi duce cu şmecherii la nesfârşit, cu strategii făcute peste noapte. România trebuie să îşi definească nişte strategii şi să dea semnalul în unanimitate. (…) Să convenim nişte reguli de conduită: în momentul în care ai nişte oameni pătaţi, nu te duci să îi dai în PE, gestul acesta făcut de Crin Antonescu, de şmecherie”, a conchis Florea.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că Ovidiu Silaghi şi Eduard Hellvig au demisionat din Camera Deputaţilor pentru a merge la Parlamentul European, ei completând astfel locurile vacantate de Cristian Buşoi şi Ramona Mănescu.
În 2009, PNL a obţinut cinci locuri în Parlamentul European. Pe lista prezentată atunci, Ovidiu Silaghi figura pe locul şapte, iar Eduard Hellvig pe poziţia 14.