DOSARUL MICROSOFT - Gabriel Sandu, în faţa procurorilor: Toţi politicienii care au acces la funcţii publice au plătit sume importante de bani

Toţi politicienii care au acces la funcţii publice au plătit sume importante de bani, iar din moment ce obţin aceste poziţii ei devin "părţi active ale mecanismului de recuperare a sumelor", a declarat, în faţa procurorilor DNA, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu.

Urmărește
2678 afișări
Imaginea articolului DOSARUL MICROSOFT - Gabriel Sandu, în faţa procurorilor: Toţi politicienii care au acces la funcţii publice au plătit sume importante de bani

Gabriel Sandu (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

Afirmaţia a fost făcută în contextul audierilor din dosarul "Microsoft" şi apare în rechizitoriul prin care oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru, fostul ministru Gabriel Sandu şi primarul suspendat al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, au fost trimişi în judecată.

"Recunosc şi admit că am acceptat să finanţez partidul şi acţiunile sale pentru a-mi facilita sprijinul politic şi a-mi menţine funcţia de ministru, dar şi poziţia în conducerea centrală PDL. Nu cunosc dacă acest fapt reprezintă o infracţiune, dar pot confirma adevărul, că toţi politicienii care au acces la funcţii publice au plătit sume importante de bani pentru acest deziderat. Odată cu primirea acestor funcţii, politicienii devin părţi active ale mecanismului de recuperare a sumelor. Mai precis în momentul în care primeşte o funcţie publică, politicianul învestit se implică pentru recuperarea sumei de bani avansate de el şi de partid sau de alţii în campania electorală", a spus Gabriel Sandru.

Fostul ministru a adăugat că unii dintre politicieni îşi administrează singuri "mecanismele de recuperare". Mai exact, susţine Sandu, unii dintre miniştri "organizează licitaţia, negociază comisioanele şi stabilesc modalitatea de livrare a acestora".

"Pentru alţii, cum e şi cazul meu, există de fiecare dată acei binevoitori care gestionează aceste pârghii. Eu aveam de adus la partid circa cinci milioane de euro, am avansat aceşti bani din fonduri personale, legale, şi le-am recuperat parţial. Practic, eu trebuia să particip la campania prezidenţială din 2009 cu suma de patru milioane de euro. Ştiind că nu dispun de această sumă Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan, persoane interesate în derularea în continuare a contractului de licenţiere Microsoft, mi-au propus să închei contractul în condiţiile impuse de ei cu firma susţinută de Claudiu Florică şi, în contrapartidă, ei să plătească la partid două milioane de euro şi să contribuie la campania prezidenţială cu alte două milioane de euro", a explicat Gabriel Sandu.

Fostul ministru a adăugat că, întrucât a insistat în realizarea unei proceduri de achiziţie de tip licitaţie internaţională şi a impus obligativitatea prestării a 50.000 de ore de consultanţă, Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan i-au recomandat să se "înţeleagă" cu Claudiu Florică.

"În aceste condiţii şi având în vedere că efectuasem deja cheltuieli semnificative pentru campania electorală din bani proprii, am decis să accept de la Claudiu Florică suma propusă, respectiv 2,7 milioane de euro. Chiar şi în aceste condiţii, din totalul cheltuielilor efectuate de mine pentru campania electorală, pe care le estimez la acest moment la suma de cinci milioane de euro, am recuperat doar 2,7 milioane de euro", conform declaraţiei lui Gabriel Sandu.

Dorin Cocoş, Dumitru Nicolae, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu au fost trimişi în judecată, în 23 martie, pentru fapte de corupţie în legătură cu modul în care au fost atribuite licenţe Microsoft, timp de zece ani.

Instanţa supremă, care va judeca dosarul, urmează să decidă marţi dacă va menţine măsurile preventive în cazul celor patru. Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Dumitru Nicolae au fost trimişi în judecată în arest la domiciliu, iar Gheorghe Ştefan, în arest preventiv. Dorin Cocoş este în continuare în arest, pentru că pe numele său mai este emis un mandat de arestare preventivă, în dosarul Alinei Bica disjuns din cel privind despăgubirea ilegală de la ANRP.

Elena Udrea a fost şi ea în arest preventiv în acest dosar, în perioada 11-17 februarie, ulterior fiind plasată în arest la domiciliu. În 25 februarie, Elena Udrea a fost arestată preventiv în dosarul "Gala Bute".

În dosarul "Microsoft", Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, de luare de mită şi spălare de bani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Totodată, Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Dinu Pescariu, vizat în dosarul "Microsoft", a denunţat-o pe Elena Udrea, arătând că aceasta i-a cerut 500.000 de euro "pentru a-i rezolva problemele din justiţie".

"La data de 5.11.2014, Pescariu Dinu-Mihail a formulat denunţ cu privire la săvârşirea unor fapte de corupţie de către Udrea Elena Gabriela. Din denunţul formulat rezultă că, în anul 2013 pe fondul cercetărilor efectuate de Direcţia Naţională Anticorupţie ca urmare a plângerii formulată de Fujitsu Siemens Computers în legătură cu derularea contractului de licenţiere Microsoft şi a măsurilor asigurătorii dispuse de autorităţile austrice pe conturile sale din Elevaţia, Udrea Elena Gabriela a pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justiţie. Există indicii în sensul că remiterea sumelor de bani a avut loc în mai multe tranşe în perioada iulie 2013 - februarie 2014", potrivit procurorilor.

În acest dosar sunt vizaţi şi alţi opt foşti miniştri - senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău -, procurorii DNA continuând cercetările în cazul lor, într-un dosar desprins din cel trimis în judecată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici