Dragnea a transmis noul proiect de descentralizare către Iohannis, Parlament şi autorităţi locale

Noul proiect privind descentralizarea a fost transmis preşedintelui Klaus Iohannis, precum şi Parlamentului, autorităţilor locale şi ministerelor, a anunţat ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, iniţiatorul actului, precizând că speră ca procesul de descentralizare să fie realizat anul viitor.

Urmărește
1497 afișări
Imaginea articolului Dragnea a transmis noul proiect de descentralizare către Iohannis, Parlament şi autorităţi locale

Dragnea a transmis noul proiect de descentralizare către Iohannis, Parlament şi autorităţi locale (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Agenţia MEDIAFAX a anunţat, miercuri, că Guvernul a elaborat un nou proiect de descentralizare, prevăzut să fie iniţiat în perioada imediat următoare, care conferă consiliilor judeţene atribuţii sporite, prin transfer de competenţe. Precedentul proiect, iniţiat în 2013, a fost declarat neconstituţional de către Curtea Constituţională.

"Este un proiect de strategie care cuprinde un calendar de acţiune, aşa cum scrie în Legea-cadru a descentralizării. Eu am trimis acest proiect şi la Administraţia Prezidenţială, la preşedinte, am trimis şi la comisiile de specialitate din Parlament, la structurile asociative, la autorităţile locale, la ministerele de linie, aşteptăm în perioada următoare opinii. Practic, este un calendar în care stabilim care sunt acţiunile care se desfăşoară în acest an. Cuprinde, printre altele, nişte proiecte-pilot şi trebuie să decidem câte proiecte-pilot vor fi, câte judeţe vor fi alese, după care se fac analize de impact în aşa încât, sperăm, la sfârşitul anului să fie gata procesul şi 2016 să fie efectiv anul decentralizării", a spus Dragnea.

Minsitrul a mai precizat că a tot încercat să promoveze procese de descentralizare şi regionalizare.

"Tot sper ca ţara asta să se rupă de arhitectura comunistă în care încă ne învârtim în sectorul public, din păcate", a mai afirmat Dragnea.

Miercuri, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara cu atribuţii de preşedinte, Dorin Gligor (PNL), a declarat agenţiei MEDIAFAX că este nevoie de descentralizare, însă Guvernul tratează acest aspect cu superficialitate, motiv pentru care nu poate accepta sub nicio formă varianta Executivului.

La rândul lor, şeful CJ Cluj, Vakar Istvan, consideră că descentralizarea este în folosul cetăţeanului, dar nu va fi reală dacă Guvernul vrea doar "să scape de sarcini", fără să dea bani, în timp ce preşedintele CJ Timiş spune că prin descentralizarea unor atribuţii oamenii nu vor mai aştepta bani de la Bucureşti.

La momentul elaborării primului proiect, respins de judecătorii Curţii Constituţionale, preşedintele de atunci Traian Băsescu atenţiona că nu pot fi create "insule de autoritate" la consiliile judeţene.

Faptul că atribuţiile vor fi totuşi transferate către judeţe este argumentat de Guvern prin faptul că nivelul administrativ optim pentru exercitarea competenţei este judeţul deoarece majoritatea structurilor deconcentrate ale ministerelor care gestionează domeniile incluse în procesul de descentralizare exercită în prezent atribuţii la nivel judeţean, având o arie a beneficiarilor care excede teritoriul unei comune, respectiv al unui oraş sau municipiu.

Întregul proces va începe în perioada imediat următoare prin actualizarea inventarului bunurilor care urmează să fie transferate şi cu aprobarea de către Guvern, în trimestrul II, a proiectelor strategiilor sectoriale şi transmiterea de către ministerele de resort către autorităţile locale a listelor cu bunurile aflate în domeniul public al statului, urmând ca în trimestrele III şi IV ale anului să fie derulate faze-pilot pentru testarea competenţelor care urmează să fie descentralizate şi să fie transmise Parlamentului proiectele de lege aferente transferului de competenţe.

Finalizarea etapelor de descentralizare este astfel prevăzută pentru ultimul trimestru al acestui an, urmând ca în primul trimestru al anului viitor să înceapă transferul efectiv de competenţe, simultan cu cedarea patrimoiului.

Conform datelor din 2013, aproximativ 14.000 de angajaţi vor fi transferaţi din subordinea ministerelor pentru a lucra în instituţiile descentralizate din subordinea autorităţilor locale şi circa 2.000 imobile vor fi trecute din domeniul public al statului în domeniul public al unităţilor teritoriale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici