Dragnea: Am intrat în etapa în care configurăm viitoarele regiuni administrative

Vicepremierul Liviu Dragnea susţine că "analiza necesităţii" regiunilor s-a finalizat şi s-a intrat în etapa a doua, cea privind configurarea viitoarelor regiuni administrative, dezbaterile publice urmând să continue când va exista "forma aproape finală, cu toate motivaţiile".

Urmărește
805 afișări
Imaginea articolului Dragnea: Am intrat în etapa în care configurăm viitoarele regiuni administrative

Dragnea: Am intrat în etapa în care configurăm viitoarele regiuni administrative

Întrebat, joi, la Bistriţa, în ce stadiu se află procesul de regionalizare, vicepremierul a afirmat că a fost finalizată prima etapă, aceea a "analizei necesităţii", în care specialiştii au vrut să ştie dacă regionalizarea este necesară.

"Toate analizele ne-au arătat că este o fereastră de oportunitate acum, în acest an, s-ar putea să fie ultima prin care, dacă reuşim să intrăm, această ţară are o şansă foarte mare şi unul din instrumentele serioase de dezvoltare echilibrată a României reprezintă regionalizarea”, a spus Liviu Dragnea.

Potrivit acestuia, s-a intrat în etapa a doua, cea de configurare a viitoarelor regiuni administrative, care trebuie să se bazeze pe analize serioase şi să conţină informaţii despre fluxurile economice, căile de comunicaţie, potenţialul de dezvoltare, astfel încât fiecare regiune să aibă o şansă, pe de-o parte, să se dezvolte şi, pe de altă parte, diferenţele de dezvoltare să se diminueze.

"Suntem foarte aproape. Când vom fi aproape de forma finală cu toate motivaţiile, vom continua dezbaterile publice", a spus Dragnea.

Acesta a adăugat că presa face presiuni asupra sa să dea publicităţii hărţile, dar nu intenţionează să cedeze.

"Există o presiune foarte mare din partea întregii prese, pe care o înţeleg, dar nu voi ceda să ies la televizor cu hărţi, aşa cum cum le vedem noi, până când această analiză nu e finalizată, pentru că mi se pare un proces de importanţă crucială pentru această ţară. Nu facem regiuni nici pentru mine, nici pentru PSD, nici pentru USL, nici măcar pentru Uniunea Europeană, facem pentru România. (...) Nu vreau să cedez. Vom face dezbateri publice numai atunci când avem nişte analize şi nişte rezultate foarte bine fundamentate în aşa fel încât să fie imposibil sau foarte greu de contestat", a spus el.

Liviu Dragnea a adăugat că au existat întâlniri cu experţi care au lucrat la procesele de regionalizare din Franţa, Italia, Germania sau Polonia, care au fost utile pentru că, deşi România nu poate adopta vreun model, întrucât "are specificul ei", autorităţile se pot inspira din aceste procese ca să evite greşelile făcute şi astfel riscurile să fie diminuate.

Totodată, vicepremierul a afirmat că s-a stabilit ca viitoarele regiuni să nu fie făcute pe sistemul monopolar.

"Nu vrem să înlocuim ghemul de decizie de la Bucureşti cu opt centre sau câte vor fi care devin aspiratoare, se dezvoltă, iar restul regiunii rămâne în continuare la periferie. (...)Vom stimula localităţile rurale să se asocieze, în aşa fel încât sistemul de dezvoltare în România, în loc să fie dezechilibrat cu câteva insule de dezvoltare, să fie pe sistem fagure, cu legături între toate localităţile în aşa fel încât dezvoltarea unei localităţi să poată să ajute şi la dezvoltarea celeilalte", a declarat Dragnea.

Potrivit acestuia, acum există câteva milioane de cetăţeni care au acces la civilizaţie, iar "milioane şi milioane de români' nu au aşa ceva.

Întrebat dacă regionalizarea nu va reprezenta un prim pas pentru divizarea teritorială a României, Dragnea a spus că la nivelul consiliilor regionale se vor putea adopta doar decizii, nu şi legi.

"Prin lege sau prin Constituţie nu vor fi prevăzute competenţe pentru viitoarele regiuni care să dea posibilitatea vreodată ca vreun erou local să vrea să fugă cu regiunea din ţară sau să vrea să decupeze acea zonă din cadrul statului unitar român. Nu se va ajunge la divizare. Dimpotrivă", a răspuns Liviu Dragnea.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, declara, joi, la Timişoara, că Guvernul evită să vorbească despre regionalizare şi că aceasta "s-a blocat după ce fiecare baron local USL a încercat să aducă la el în judeţ capitala", acum vorbindu-se de 60 de regiuni, una pentru fiecare judeţ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici