Dragnea cere modificarea Constituţiei şi eliminarea imunităţii parlamentare, după votul din Senat: Presiunea care se pune e inimaginabilă, îi pune pe aceşti oameni să devină judecători

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi că ''presiunea'' care se pune pe parlamentari în cazul solicitărilor justiţiei este ''inimaginabilă'' pentru că ''îi pune să devină judecători'', motiv pentru care singura soluţie ar fi modificarea Constituţiei pentru eliminarea imunităţilor.

Urmărește
2209 afișări
Imaginea articolului Dragnea cere modificarea Constituţiei şi eliminarea imunităţii parlamentare, după votul din Senat: Presiunea care se pune e inimaginabilă, îi pune pe aceşti oameni să devină judecători

Dragnea cere modificarea Constituţiei şi eliminarea imunităţii parlamentare, după votul din Senat: Presiunea care se pune e inimaginabilă, îi pune pe aceşti oameni să devină jdecători

Liderul PSD s-a ferit să critice decizia colegilor de partid.

"Nu mai comentez de mult astfel de voturi, pentru că atât timp cât noi avem în Constituţie acea prevedere greşită din punctul meu de vedere - poate iniţial cei care au făcut Constituţia au gândit într-un fel, numai că evoluţia societăţii ne pune în situaţia în care presiunea care se pune pe deputaţi sau pe senatori e inimaginabilă şi îi pune pe aceşti oameni să devină judecători, ceea ce nu e cazul. Existând această prevedere, până la urmă parlamentarii îşi exprimă un punct de vedere prin vot, aşa cred de cuviinţă", a afirmat Dragnea, întrebat despre votul PSD în cazul Oprea.

El a arătat că singura soluţie ar fi eliminarea imunităţilor din Constituţie.

"Dacă vreodată în ţara asta vom reuşi să ajungem la modificarea Constituţiei, eu o să propun eliminarea imunităţilor pentru toată lumea, inclusiv pentru preşedintele României. Ori toată lumea e sub lege, adică nimeni nu e deasupra legii, ori adoptăm şi alte modele care sunt în alte ţări", a spus preşedintele PSD.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea nu poate fi urmărit penal pentru ucidere din culpă în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină, a decis luni plenul Senatului. Decizia a fost luată de Senat cu 73 de voturi "împotriva" solicitării DNA şi doar 45 voturi "pentru", 6 voturi anulate. Votul a fost secret cu bile, potrivit regulamentului.

MEDIAFAX a identificat 24 de senatori provenind de la PSD, ALDE, PRU şi foşti UNPR care au votat luni împotriva cererii DNA de urmărire penală a fostului ministru de interne şi vicepremier Gabriel Oprea.

Anterior votului, senatorul PSD Şerban Nicolae i-a îndemnat pe colegii din Senat să se pronunţe împotriva cererii DNA de urmărire penală a lui Gabriel Oprea în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină, lansându-se într-un atac dur la adresa procurorilor anticorupţie. Fostul vicepremier Gabriel Oprea le ceruse şi el senatorilor să voteze împotriva cererii DNA de urmărire penală a sa pentru ucidere din culpă, susţinând că, aflat pe bancheta din spate a maşinii, nu avea cum să fie vinovat de moartea poliţistului Bogdan Gigină.

Dosarul DNA conţine 18 volume. "La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire al ministrului Oprea Gabriel. Acest dispozitiv, asigurat de către Brigada de Poliţie Rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigină Bogdan-Cosmin) şi un echipaj format dintr-un ofiţer şi un agent de poliţie aflaţi într-un autoturism de poliţie rutieră. Acest dispozitiv preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul Oprea Gabriel. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa situată în cartierul Cotroceni", au susţinut procurorii într-un comunicat de presă.

Potrivit DNA, din probele de la dosar ar rezulta indicii că "încălcând dispoziţiile legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliţie rutieră (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), cât şi dintr-o motocicletă a poliţiei rutiere".

Gabriel Oprea, în calitate de ministru, realiza în medie cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere, numărul fiind "de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeaşi perioadă pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptăţiţi la însoţire permanentă conform prevederilor legale", a explicat DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici