Dragnea, despre amânarea votului în Camera Deputaţilor pe Legea privind combaterea spălarii banilor: USR nu a fost de acord cu unele prevederi

Liviu Dragnea, a declarat că Legea privind combaterea spălării banilor nu a fost adoptată, deoarece gupul USR nu a fost de acord cu unele prevederi, însă acestea sunt prevăzute expres în directiva UE şi dacă nu sunt transpuse riscăm să continue procedura de infringement.

Urmărește
236 afișări
Imaginea articolului Dragnea, despre amânarea votului în Camera Deputaţilor pe Legea privind combaterea spălarii banilor: USR nu a fost de acord cu unele prevederi

Dragnea, despre amânarea adoptării Legii spălarii banilor: USR nu a fost de acord cu unele prevederi

"Din ce mi-a spus liderul grupului deputaţilor PSD, domnul Daniel Suciu, grupul parlamentar USR nu este de acord cu unele prevederi, dar ele sunt prevăzute în directivă în mod explicit. S-a stabilit să mai fie discuţii, pentru că există riscul real dacă nu introducem prevederile directivei să continue procedura de infringement", a afirmat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, miercuri la Parlament.

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a admis, marţi, amendamente care introduc în legea privind spălarea banilor o categorie intitulată "persoanelor expuse public", din care face parte Preşedintele României, membrii Guvernului, parlamentarii, conducerile partidelor şi judecătorii CCR.

Deputaţii jurişti au admis, în şedinţa de marţi, un amendament la proiectul de lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, potrivit căruia „persoane expuse publice sunt persoanele fizice care exercită sau au exercitat funcţii publice importante”.

În plenul de miercuri al Camerei Deputaţilor nu a fost dat vot asupra legii privind combaterea spălării banilor, deşi era trecută pe ordinea de zi, deoarece nu fusese primit raportul Comisiei juridice asupra proiectului de lege.

Pe 19 iulie, Comisia Europeană a anunţat că trimite România, Grecia şi Irlanda în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru că nu au pus în aplicare normele în materie de combatere a spălării banilor, se arată într-un comunicat pe site-ul instituţiei.

România şi Grecia sunt trimise în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru neîndeplinirea obligaţiei de a transpune în legislaţia lor naţională cea de-a patra directivă privind combaterea spălării banilor. Irlanda a transpus doar o parte foarte mică a normelor şi, prin urmare, este de asemenea trimisă în faţa Curţii de Justiţie.

Comisia a propus impunerea de către Curte a plăţii unei sume forfetare, precum şi a unor penalităţi zilnice până când cele trei ţări vor lua măsurile necesare.

Termenul pentru transpunerea de către statele membre în legislaţiile lor naţionale a celei de A patra directive privind combaterea spălării banilor a fost 26 iunie 2017.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici