Dragnea, despre sesizarea DNA către CSM care-l vizează pe Toader: Oricine poate spune orice, el nu

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi-a exprimat dubiile cu privire la justificarea sesizării pe care DNA a depus-o la CSM cu privire la declaraţiile recente ale lui Tudorel Toader, Dragnea constatând că oricine poate comenta chestiuni curente din domeniul justiţiei, mai puţin ministrul Justiţiei.

Urmărește
268 afișări
Imaginea articolului Dragnea, despre sesizarea DNA către CSM care-l vizează pe Toader: Oricine poate spune orice, el nu

Dragnea, despre sesizarea DNA către CSM care-l vizează pe Toader: Oricine poate spune orice, el nu

Întrebat cum comentează poziţia DNA faţă de afirmaţiile făcute de Tudorel Toader referitoare la dosarul Belina, Dragnea a răspuns cu o altă întrebare: ”A pronunţat ministrul Justiţiei «dosarul Belina»?”

Liviu Dragnea a observat că, în condiţiile în care există o multitudine de poziţionări publice referitoare situaţia sistemului judiciar, reclamat la Consiliul Superior al Magistraturii este tocmai Tudorel Toader. ”Ştiţi care este culmea? Oricine altcineva din acest sistem de justiţie şi din cei care lucrează în nişte instituţii respectabile de presă îşi permit să spună orice, să ceară condamnarea unora, eliberarea altora, pedepsirea unor judecători care au îndrăznit să dea o altă decizie, să certe procurori şi magistraţi, să spună orice. În schimb, ministrul Justiţiei nu are voie să răspundă la o întrebare. Dacă nu vă răspundea la întebări, spuneaţi că nu este civilizat, dacă răspunde, nu are voie să răspundă la întrebări. Cu ce a impietat ministrul Justiţiei?”, a spus Liviu Dragnea.

Acesta a argumentat că problemele sistemului judiciar sunt altele decât o declaraţie făcută presei de către Tudorel Toader. ”Noi discutăm despre asta sau despre abuzurile care au început să fie scoasela iveală? Astea sunt marile întrebări! Şi pentru preşedintele României, între două deplasări. Şi despre ce se întâmplă cu procurorii dacă fac abuzuri, care şanteajează şi presează să obţină nişte denunţuri mincinoase, despre scandalul cu Inspecţia Judiciară, despre discuţiile CSM şi încercarea de a decapita Inspecţia Judiciară. Astea sunt marile întrebări, nu discursul preşdintelui sau nişte cuvinte pe care le interpretăm nu ştiu cum de la ministrul Justiţiei”, a mai spus Dragnea.

DNA a decis, marţi, să sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii după declaraţiile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pe dosarul "Insula Belina", catalogând afirmaţiile lui Tudorel Toader ca "o formă de imixtiune în activitatea procurorilor".

Astfel, procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze dacă afirmaţiile lui Tudorel Toader sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar, întrucât, spune DNA, ministrul Justiţiei a indus ideea în opinia publică că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal.

“Apreciem că exprimarea publică a unui punct de vedere trebuie, în mod obligatoriu, să respecte principiul responsabilităţii, deontologia profesională şi buna credinţă. Acreditarea ideii că procurorii DNA nu investighează fapte ce reprezintă încălcării ale legii penale sunt de natură să afecteze încrederea opiniei publice în activitatea desfăşurată de DNA Preluarea afirmaţiilor şi de către alte publicaţii a contribuit la amplificarea acestor consecinţe, cu afectarea independenţei întregului sistem judiciar şi manipularea opiniei publice", se mai arată în susţinerea cererii adresate CSM.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ. "Hotărârile de guvern sunt acte normative infralegale, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, că e hotărâre de guvern, că e ordin de ministru, verificarea legalităţii catelor normative infralegale se realizează de către instanţa de contencios administrativ. Multe hotărâri de guvern au fost atacate la instanţele de contencios administrativ spre a se verifica de către judecător legalitatea unui act normativ inferior legii. Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ", a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Vicepremierul Sevil Shhaideh este urmărită penal pentru abuz în serviciu în dosarul „Insula Belina”, dosar în care DNA cere Camerei Deputaţilor şi încuviinţarea urmăririi penale pentru Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene. Procurorii cer urmărirea penală pentru Rovana Plumb în legătură cu săvârşirea complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în exercitarea funcţiei ministeriale.

DNA îi acuză pe cei doi miniştri că au contribuit la adoptarea nelegală a hotărârii de guvern prin care a fost transferată insula Belina din patrimoniul statului în cel al Consiliului Judeţean Teleorman.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici