- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (12.03.2018, 15:00)
- Gabriel Pecheanu
Dragnea îi cere lui Meleşcanu o analiză cu avantajele aduse de fiecare şef de misiune diplomatică, dar şi o propunere de ambasador pentru Israel / Tăriceanu, despre evaluare: Foarte utilă, unii au rol decorativ
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut, luni, ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu (ALDE), o analiză din care să reiasă ce avantaje a adus statului român fiecare şef de misiune diplomatică sau ataşat comercial, dar şi o propunere de ambasador pentru Israel.
Urmărește
1023 afișări
Dragnea îi cere lui Meleşcanu o analiză cu avantajele aduse de fiecare şef de misiune diplomatică, dar şi o propunere de ambasador pentru Israel
”Astăzi (luni - n.r.) o să vorbesc cu dl. Tăriceanu. În această perioadă nu am discutat despre acest subiect (evaluarea Guvernului în coaliţia de guvernare - n.r.). O să discutăm să vedem când facem o coaliţie în perioada următoare, coaliţie la care eu aştept să primim de la Ministerul de Externe (condus de vicepreşedintele ALDE, Teodor Meleşcanu - n.r.) o analiză din care să înţelegem, noi şi primul ministru, ce avantaje a adus statului român fiecare şef de misiune diplomatică sau ataşat comercial. O politică externă care nu poate fi măsurabilă prin efectele pozitive pe care le aduce statului român sau prin dimensiunea economică pe care trebuie să o abordăm cu foarte multă atenţie şi determinare nu este o politică eficientă”, a declarat Liviu Dragnea.
El a mai spus că aşteaptă de la MAE ”cât mai repede” propunerea de ambasador în Statul Israel.
”Este mai mult de un an de când România nu are ambasador în Israel şi nu este în regulă absolut deloc”, a adăugat preşedintele PSD.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Întrebat dacă fostul ministru pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, ar putea fi susţinută pentru postul de ambasador în Israel, post pe care l-a deţinut şi în perioada 2013-2017, liderul social-democrat a răspuns: ”Ministrul de Externe trebuie să facă propunerea. Şi premierul va avea un punct de vedere, noi, în coaliţie, vom avea un punct de vedere pe propunerea care trebuie să meargă la preşedinte. Dar orice propunere de ambasador se semnează de către preşedinte şi se contrasemnează de primul-ministru. Dar ca să existe aceste propuneri trebuie să plece propunerea”.
Tăriceanu, despre evaluarea ambasadorilor: Foarte utilă, unii au rol decorativ
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, luni, că este foarte utilă solicitarea lui Liviu Dragnea pentru ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, de a evalua ambasadorii şi consulii României, susţinând că unii ambasadori au doar un rol decorativ.
Întrebat cum vede solicitarea pe care Liviu Dragnea i-a făcut-o ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, de a evalua ambasadorii şi consulii României, în perioada următoare, Tăriceanu a răspuns: „Foarte utilă, observ şi eu că sunt unii ambasadori care au o prezenţă practic de care ne putem la limită chiar dispensa, adică nu au niciun rol, sunt acolo, aşa, mai mult decorativ. Ei trebuie să fie o prezenţă activă, să militeze pentru deschiderea relaţiilor, pentru întărirea, consolidarea relaţiilor bilaterale, pentru organizarea diferitelor reuniuni bilaterale. Deci în plan bilateral, cei care sunt pe relaţii bilaterale au foarte mult de lucru, unii nu fac nimic şi sigur că trebuie evaluaţi şi sunt, din câte ştiu, o serie de capitale în care ambasadorii nu au fost numiţi şi trebuie, din partea Ministerului de Externe cu prim-ministrul, aceasta este procedura, nu e inclus Parlamentul în această fază, trebuie să stabilească priorităţile şi să facă numirile sau propunerile de numiri”.
Acesta a adăugat că numirile ambasadorilor sunt semnate de preşedinte şi contrasemnate de prim-ministru.
„În prealabil, cei care sunt nominalizaţi trebuie să vină la comisiile de politică externă, în Parlament, pentru a fi audiaţi. Şi cred că este o necesitate, adică nu ne putem permite într-o perioadă în care toate ţările se zbat să-şi extindă sau să-şi consolideze relaţiile politice, economice, de altă natură, culturale, noi nu putem să stăm aşa şi să lăsăm locuri libere în schemă din motive pe care nu pot să le comentez”, a explicat preşedintele Senatului.
Întrebat dacă poate da exemplul unei ambasade şi a unui ambasador care îl nemulţumesc profund, Tăriceanu a răspuns că nu va face acest lucru cu presa, dar va discuta cu ministrul de Externe.
„Pot să vă spun numai atâta: că, din păcate, nu e vorba de capitale ale unor ţări mici, neimportante, cu toate că n-aş putea spune că există vreo ţară neimportantă, dar trebuie să ne uităm, sigur, într-o anumită ordine de priorităţi”, a susţinut liderul Senatului.
În privinţa prestaţiei lui George Maior ca ambasador (în SUA – n.r), Tăriceanu a spus că va face comentarii despre acest subiect cu Teodor Meleşcanu. „Eu cred că, din poziţia de preşedinte al Senatului, încerc să menajez cât pot imaginea pe care noi o proiectăm în exterior. Şi atunci, astfel de comentarii nu vreau să le fac public. Asta nu înseamnă însă că nu am, sigur, criterii de apreciere”, a spus Tăriceanu.
Totodată, Tăriceanu a spus că, dacă preşedintele Klaus Iohannis nu ajunge la o înţelegere cu Guvernul, nu poate desemna un ambasador, fiind valabilă şi reciproca.
„Eu am făcut exerciţiul acesta cu un personaj care nu era dintre cele mai comode, cu preşedintele Băsescu. Da? Deci, dacă preşedintele nu ajunge la o înţelegere cu Guvernul, nu poate să desemneze el un ambasador şi sigur că este valabilă şi reciproca. Deci acest lucru se face pe baza propunerilor care le elaborează Ministerul de Externe, propuneri care sunt fundamentate, probabil pe baza experienţei celor care sunt candidaţi pentru aceste funcţii sau a altor calităţi pentru că există şi persoane care sunt la primul lor mandat şi atunci nu putem vorbi de o experienţă prealabilă, dar asta nu împiedică numirea lor în anumite funcţii. Şi cred că această chestiune va trebui să fie, aşa cum e normal, apanajul Guvernului, împreună cu preşedintele”, a spus preşedintele Senatului.
Întrebat dacă intenţionează să deschidă discuţiile implicându-l şi pe şeful statului în evaluarea ambasadorilor, Tăriceanu a spus: „Eu nu pot să-l implic pe preşedinte şi eu nu particip la această acţiune. Este, repet, Ministerul de Externe, ministrul şi cu primul ministru, care au rolul bine definit în această privinţă şi lor le revine sarcina de a demara acest process care sigur că se încheie cu decretul de care v-am spus că este semnat de preşedinte şi contrasemnat de primul-ministru. Cred că această solicitare nu poate să fie ignorată şi ministrul de Externe, împreună cu primul ministru, sunt convins că vor purcede la paşii care trebuiesc făcuţi şi nu vreau să anticipez reacţia nimănui. Deci inclusiv la preşedinte, nu ştiu ce poziţie va adopta”.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Dragnea, după declaraţiile "camaradului" Oprea: Sunt multe de spus. Vă promit că vă spun cu o singură condiţie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe