Întrebat cum vede consecinţele recursului compensatoriu, în condiţiile în care, săptămâna aceasta, un violator eliberat mai devreme ca urmare a legii, a recidivat, Dragnea a răspuns: „Da, sunt de acord cu dumneavoastră. Cred că trebuie să explice cei care au iniţiat legea şi au gândit legea şi au fundamentat acest proiect de lege”.
Chestionat asupra faptului că forma legii a fost schimbată în Parlament faţă de ceea ce a trimis iniţiatorul, Dragnea a răspuns: „Întrebaţi-i pe cei care au făcut-o. N-am lucrat acolo şi chiar nu ştiu foarte bine”.
În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi. Alţi 3.349 de deţinuţi au obţinut dreptul de a solicita eliberare condiţionată. Potrivit legii, pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii improprii, deţinuţii obţin şase zile de libertate.
Unul dintre cei peste 500 de deţinuţi eliberaţi este şi un bărbat de 33 de ani din Capitală care, după câteva zile de libertate, s-a întors în arest fiind acuzat că a violat o femeie.
Întrebat despre acest caz, ministrul Justiţiei a răspuns :”Proiectul de lege a plecat de la minister în octombrie anul trecut, în noiembrie a ajuns la CSM care a susţinut că în loc de zile câştig e mai eficietă măsura dacă se consideră zilele efectiv executate. A plecat în varianta cu trei zile beneficiu eliberare, de la CSM a venit că e bine, dar şi mai bine dacă ar fi considerate efectiv executate. În Parlament s-a modificat, s-a schimbat sensul în considerarea zilelor executate iar la Parlament din trei s-au făcut şase zile. Şi-a urmat drumul, a intrat în vigoare”.