Dragnea: Nu am fost în conflict de interese la contractele CJ Teleorman, e o campanie împotriva mea

Preşedintele CJ Teleorman, Liviu Dragnea, secretar general al PSD, a susţinut, joi, într-o conferinţă de presă, că nu a încălcat prevederile referitoare la conflictul de interese în achiziţia a două lucrări publice de către Consiliul Judeţean şi că se duce o campanie împotriva sa.

Urmărește
32 afișări

Dragnea a respins acuzaţiile că ar fi fost în conflict de interese atunci când, ca şef al CJ Teleorman, ar fi semnat cele două proiecte finanţate din fonduri europene, despre care presa a semnalat că ar fi înregistrat nereguli.

El a afirmat că este subiectul "unei campanii susţinute" prin care s-ar încerca acreditarea ideii că CJ Teleorman a încheiat două contracte, cu Tel Drum şi Euroconstruct, cu încălcarea legislaţiei privind conflictul de interese.

"Acuzaţiile nu au niciun temei legal. Este exclus orice conflict de interese în cazul oricărui reprezentant al Consiliului Judeţean Teleorman, începând cu membrii acestuia, cu funcţionarii şi terminând cu preşedintele. Niciunul nu este acţionar, nu este în administraţia vreunei firme din cele semnalate şi nici nu au vreo legătură de rudenie cu cei care deţin, administrează sau conduc respectivele firme", a declarat Dragnea.

El a precizat că în cazul celor două proiecte contractate de CJ cu Tel Drum şi Euroconstruct au existat licitaţii publice deschise, într-unul dintre cazuri achiziţia lucrării făcându-se după o hotărâre definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Bucureşti, iar în celălalt caz în urma unei decizii a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.

Dragnea a menţionat şi că la respectivele contracte nu au fost semnalate nereguli nici în urma verificărilor Unităţii de Certificare a Achiziţiilor Publice din subordinea Ministerului Finanţelor, nici în urma verificărilor întreprinse de Agenţia pentru Dezvoltare Regională din subordinea Ministerului Dezvoltării, ceea ce a determinat ca Autoritatea de Management din Ministerul Dezvoltării să vireze plăţile solicitate.

Preşedintele CJ Teleorman a declarat că asupra lucrărilor respective s-a făcut şi un audit, în martie 2011, de către trei oficiali ai Unităţii de Audit Intern din cadrul Comisiei Europene.

"Cu toţi funcţionarii şi membrii CJ cu care au discutat cele trei doamne s-au abordat chestiuni strict tehnice, nu a fost nicio clipă pusă problema vreunui conflict de interese. La plecare au lăsat de înţeles în mod foarte clar că nu sunt probleme", a afirmat Dragnea.

El a sugerat că, după încheierea auditului respectiv, reprezentanţii CE au fost la Bucureşti. "Din acel moment au început presiunile pentru ca la Teleorman să fie găsite probleme, iar Consiliul Judeţean şi eu personal să fim găsiţi ţapi ispăşitori", a adăugat Dragnea.

Liviu Dragnea a solicitat OLAF şi DNA să cerceteze cele două achiziţii, ANI să controleze dacă în cazul lor s-au încălcat prevederile referitoare la conflictul de interese şi Parchetului ICCJ să cerceteze cine s-ar afla în spatele "acţiunii" de "influenţare" a raportului de audit al Comisiei Europene.

"Le dau şi un indiciu: în ultimele zile am primit mai multe informaţii că unul dintre oficialii români ar fi în spatele acţiunii de influenţare a auditului Comisiei Europene. Este vorba de Cătălin Vătafu, şeful Autorităţii pentru Controlul Instrumentelor Structurale din subordinea premierului", a declarat şeful CJ Teleorman.

El a spus că mama lui Vătafu, Maria Vătafu, ar fi "într-un grav conflict de interese", întrucât ar fi acţionar şi administrator al firmei SANVA Construct SRL, care a încheiat în luna mai un contract de finanţare, din fonduri europene, în valoare de 1,2 milioane euro.

Dragnea a afirmat că nu exclude ca în spatele acţiunii împotriva lui să fie şi alţi oficiali guvernamentali de rang mai înalt, însă nu a avansat nume.

Şeful CJ Teleorman a mai precizat că nu ştie care este acţionariatul celor două firme şi la observaţia că unii dintre aceştia i-au fost colegi de facultate a răspuns: "Am avut sute de colegi de facultate, de liceu. Pe vremea aceea am cântat în diverse brigăzi, că aşa era atunci, am fost în brigăzi artistice, am jucat în echipe de fotbal, în piese de teatru, deci am avut sute de colegi, însă habar nu am unde au ei acţiuni".

În ceea ce priveşte întâlnirea cu secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării, Răzvan Murgeanu, Dragnea a precizat că aceasta s-a rezumat strict la problema auditului respectiv.

"Nu ştiam că domnul Murgeanu are interdicţie să se întâlnească cu membrii PSD. Nu a fost o întâlnire în ilegalitate. L-am întrebat dacă are vreo informaţie oficială despre vreo neregulă semnalată în raportul de audit şi mi-a răspuns că nu", a explicat Dragnea.

El a fost întrebat şi cum îşi explică diferenţa dintre veniturile declarate şi imobilele din proprietate, aflate în construcţie.

"Pe toate acestea trebuia să mi le facă socrul meu când am luat-o pe fiica lui de navastă", a explicat el, adăugând că socrul lui este grădinar.

Comisia Europeană a anunţat la 26 mai că va întrerupe plăţile vizând o parte a proiectelor din cadrul Programului Operaţional Regional, se arată într-un răspuns transmis de serviciul de presă al Executivului european, la solicitarea MEDIAFAX.

"Putem confirma faptul că CE a anunţat la 26 mai că va întrerupe plata privind o parte din Programul Operaţional Regional. Subliniem că este vorba despre o întrerupere a plăţilor, nu despre o suspendare a plăţilor. Autorităţilor române li se cere să îndeplinească solicitările formulate pe baza descoperirilor auditului preliminar, astfel încât Comisia să poată executa plăţile legate de acest program", se arată în răspunsul transmis de serviciul de presă al CE, în care nu se precizează detalii despre programele aflate în discuţie, concluziile exacte ale auditului sau sumele a căror plată se întrerupe.

În ceea ce priveşte existenţa unor semnale privind probleme legate de autorităţile române şi utilizarea fondurilor din POR, CE subliniază că "trebuie făcută distincţie clară între greşeli şi fraude sau abateri deliberate".

"Multe greşeli sunt pur administrative sau determinate de o aplicare incorectă a regulilor UE privind achiziţiile publice a proiectelor mai mari. Frauda efectivă, reală, este foarte mică, reprezentând 0,2% din totalul cazurilor în care apar greşeli. UE nu va înceta însă niciodată să combată frauda, care din păcate se regăseste în fiecare stat membru fără a putea particulariza o ţară anume", mai spune Comisia.

CE precizează că regulile pentru aplicarea şi utilizarea fondurilor europene sunt şi rămân aceleaşi în toate statele membre.

"Controale şi audituri au loc în toate statele membre, deoarece toate statele membre au acces la fonduri UE. Nu putem însă divulga când vor fi planificate anumite acţiuni de acest gen", conchide Comisia.

Ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, a declarat la emisiunea "După 20 de ani", difuzată în 29 mai de ProTV, că în cazul MDRT s-au constatat nereguli în derularea procedurilor la patru proiecte pe Axa 2, ea precizând că se aşteaptă raportul oficial şi că nu poate menţiona sume sau judeţe.

Întrebată dacă are o evidenţă sau o situaţie legată de numărul proiectelor fraudate sau în neregulă, Udrea a răspuns: "Sunt acum în analiză. Din 13, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului este vorba despre patru proiecte la care s-au constatat nereguli în derularea procedurilor".

Ea a spus că aceste proiecte ţin de Axa 2, de reabilitare de drumuri judeţene.

Udrea a menţionat că nu ştie să spună exact sumele sau judeţele pentru că încă se aşteaptă raportul oficial. "Însă par a fi nişte nereguli la derularea procedurilor de către Consiliile judeţene", a spus Udrea.

Preşedintele Traian Băsescu declarase, la RRA, că au fost făcute verificări la unele proiecte locale din fonduri UE, constatându-se nereguli, ceea ce înseamnă că există riscul ca banii să fie returnaţi, şeful statului menţionând că trage un semnal de alarmă autorităţilor locale.

Cotidianul "Adevărul" a relatat că nereguli în contractele încheiate de CJ Teleorman - condus de social-democratul Liviu Dragnea - pentru proiecte în cadrul POR ar putea duce la pierderea de fonduri de la UE.

Potrivit sursei citate, în urmă cu două luni, reprezentanţii Comisiei Europene au efectuat un audit în ţara noastră, în cadrul căruia au fost verificate mai multe contracte încheiate pe bani comunitari de autorităţile române cu diferite firme. Printre acestea, experţii au controlat şi două contracte semnate de Consiliul Judeţean Teleorman cu firma Tel Drum SA pentru reabilitarea a două drumuri, DJ 506 şi DJ 701, rezultatele raportului urmând să fie trimise printr-o scrisoare oficială către autori­tăţile din România.

Citând surse guvernamentale, "Adevărul" nota că experţii care au studiat contractele de la Teleorman au găsit nereguli majore privind un conflict de interese, precum şi folosirea unor criterii de calificare restrictive în momentul în care s-a ales firma. Acestea ar fi dus la excluderea unor ofertanţi cu preţuri mai mici din rândul participanţilor.

Potrivit prefectului judeţului Teleorman, Teodor Niţulescu, citat de "Adevărul", conflictul de interese poate fi explicat prin faptul că Liviu Dragnea ar fi în spatele firmei Tel Drum SA, una dintre cele mai mari din toată zona, cu peste 600 de angajaţi.

"Toată lumea ştie că el deţine această firmă prin alte persoane care apar în acte. Dragnea a privatizat societatea în 2001, iar de atunci şi până acum doar Tel Drum a câştigat toate contractele pentru construcţia sau reabilitarea de drumuri", a declarat prefectul Consiliului Judeţean Teleorman, potrivit sursei citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici