- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (07.09.2017, 14:08)
- Liviu Dadacus
Video Dragnea propune detensionarea conflictului cu Ungaria: Ministerul Educaţiei să găsească soluţii privind situaţia liceului din Târgu Mureş/ Tudose: Noi avem ditamai problema naţională cu o şcoală, iar în Ucraina ni s-au închis toate
Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, a declarat, joi, că Guvernul şi ministerul Educaţiei trebuie să se aplece cu mai multă atenţie şi curaj asupra situaţiei liceului de la Târgu-Mureş şi să identifice soluţii, întrucât rezolvarea nu stă în a răspunde la reacţia Ungariei.
Urmărește
2124 afișări
„Eu cred că şi Guvernul şi ministerul Educaţiei ar trebuie să se aplece cu mai multă atenţie şi cu mai mult curaj asupra situaţiei de la Târgu-Mureş, asupra liceului respectiv. (...)Eu cred că, cu curaj şi cu înţelepciune, ministerul Educaţiei ar trebui să se aplece în mod serios şi să găsească o soluţie”, a spus Dragnea.
„Nu ştiu dacă acţiunea instituţiilor de forţă din România e benefică pentru România şi pentru liniştea pe care ne-o dorim cu toţii, mai ales în 2018. Nu ştiu de ce ar trebui să sufere copii de acolo. Cine are interesul ca acolo să se agite spiritele atât de mult şi să creeze o stare de nemulţumire în creştere? Şi aici nu mă refer la reacţie Ungariei. E un subiect separat. Mă refer la situaţia în sine”, a adăugat Dragnea.
Liderul PSD a catalogat drept „foarte grav” faptul că nişte oameni au ieşit să protesteze pentru copii lor, care nu mai au unde să înveţe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Trump la Davos: „Iubesc Europa”, dar „am nemulţumiri foarte mari” cu Uniunea Europeană
-
Trump se adresează elitei de afaceri de la Davos: planuri pentru combaterea inflaţiei, reducerea taxelor şi extinderea producţiei de energie
-
Şoc în pieţe. Trump cere Arabiei Saudite să scadă preţul petrolului pentru a pune capăt războiului din Ucraina
„Reacţia Ungariei poate fi considerată exagerată. Nu este prima dată când are astfel de reacţie, dar acum într-adevăr e exagerată. Dar eu văd aici două subiecte distincte: dacă discutăm numai de reacţia Ungariei, o să schimbăm între noi comunicate şi o să avem măsuri şi contra-măsuri, dar problema rămâne tot nerezolvată. Situaţia de acolo, din punctul meu de vedere, nu este rezolvată. Nu se rezolvă cu răspuns la comunicatul Ungariei”, a mai spus Dragnea.
Tudose: Noi avem ditamai problema naţională cu o şcoală, iar în Ucraina ni s-au închis toate
Premierul Mihai Tudose le-a cerut, joi, reprezentanţilor MAE să se implice în ”situaţia deosebită” a şcolilor româneşti din Ucraina, afirmând că România are o ”ditamai problema naţională cu o şcoală”, cea din Tîrgu Mureş, iar în Ucraina s-au închis toate şcolile româneşti.
”Am să vă rog să vă implicaţi, fără declaraţie, asupra situaţiei deosebite din Ucraina. Chiar e o situaţie deosebită. Noi avem ditamai problema naţională cu o şcoală, iar acolo ni s-au închis toate”, i-a spus Mihai Tudose reprezentantului MAE care participă la şedinţa de Guvern.
La rândul său, ministrul Educaţiei, Marian Pop, a ţinut să precizeze că ministerul pe care îl conduce nu are atribuţii în înfiinţarea unităţilor şcolare.
”Cu permisiunea dvs, după şedinţa de Guvern aş vrea să vă prezint câteva soluţii, care sunt locale. Noi avem, în momentul de faţă, tratament egal pentru toate minorităţile din România. Nu avem o problemă la nivelul Ministerului Educaţiei. Este o problemă locală. Fiind şi un dosar DNA în lucru, cred că avem o soluţie prin care elevii să nu sufere acolo”, a punctat Pop.
360 de elevi care învăţau la Liceul Romano-Catolic din Tg-Mureş nu ştiu dacă luni vor începe şcoala. Primăria arată cu degetul spre fostul inspector şcolar, ministerul dă din umeri, iar UDMR acuză o acţiune împotriva comunităţii maghiare.
-------------------------------------------------------------
Premierul Tudose a declarat, miercuri, la Antena 3 că autorităţile române vor explica părţii maghiare că, în privinţa Liceului Romano-Catolic, este o problemă în Justiţie şi o greşeală de comunicare şi de abordare a consiliului local şi că nu crede că Ungaria va strica relaţiile ” în asemenea hal”.
”Haideţi să ne uităm şi la calitatea emiţătorului din Ungaria – un secretar de stat. Diplomatic asta înseamnă că poate oricând să vină cineva să spună – ia uite ce a spus ăla... Eu nu cred că Ungaria va strica în asemenea hal relaţiile diplomatice cu noi şi interesele economice comune, pentru că nu numai noi avem interese economice în Ungaria, ci şi domniile lor au aici”, a declarat, la Antena 3, premierul Mihai Tudose.
El a mai spus că mizează pe varianta dialogului cu autorităţile ungare. ” Nu este vorba despre un război, că avem ceva cu o minoritate etnică, religioasă. Mai mult, România este exemplu în lume în ceea ce priveşte toleranţa şi religioasă, şi etnică şi de orice natură. Această inflamare s-a produs acum, că începe anul şcolar şi copii nu ştiu, este o situaţie incertă, se înscriu sau nu la acel liceu”, a mai spus Tudose.
Primul-ministru a apreciat că situaţia de la Târgu-Mureş a apărut din cauza unor erori administrative, nu pentru că statul român ar fi împotriva înfiinţării de unităţi de învăţământ pentru minorităţile naţionale sau religioase. ”Anul trecut comunitatea maghiară a dorit înfiinţarea unui liceu în colaborare cu Bioserica Catolică. Până aici totul e în regulă, avem în România o mulţime de licee confensionale, de toate neamurile. O scăpare sau o greşeală – într-o hotărâre de Consliu Local, fiindcă în România şcolile se înfiinţează prin hotărâre de Consiliu Local, hotărâre care a spus că e de acord Consiliul cu înfiinţarea şcolii, nu că hotărăşte înfiinţarea şcolii. De aici a început sarabanda. Au fost descinderi, procuratură, au fost oameni chemaţi la audieri, un întreg spectacol”, a spus Tudose.
Mihai Tudose a precizat că le-a cerut miniştrilor de Externe şi al Educaţiei să ofere explicaţii pentru situaţia creată la Liceul Romano-Catolic.
”Ministerul de Externe din Ungaria a chemat ambasadorul să explice. Înţeleg că au fost nişte explicaţii dimineaţă. Am vorbit cu Ministerul de Externe, cu ministrul Învăţământului să explice exact ce se întâmplă, că nu este un demers al statului şi că nu avem nimic împotrivă la aşa ceva. Apoi a ieşit Ministerul de Externe cu un comunicat, ministerul nostru de Externe cu un comunicat şi uite aşa conflictul escaladează. Eu nu cred că, sper, că statul ungar va juca la asemenea nivel şi cred că, de fapt, este o interpretare un pic eronată, în sensul în care «voi aveţi nevoie de noi că au fost relaţii diplomatice şi negocieri, voi – România – aveţi nevoie de noi să vă susţinem în anumite demersuri şi în timp ce aveţi nevoie de noi ne creaţi nişte probleme cu cetăţenii de etnie maghiară care se află pe teritoriu României.» Nu cred că lucrurile s-au dus în direcţia bună şi, pe bază de explicaţii, mâine dimineaţă vom încerca să ne explicăm exact ceea ce se întâmplă, că e o problemă şi în Justiţie, şi o greşeală de comunicare şi o greşeală de abordare a consiliului local”, a mai spus premierul Tudose.
Ministerul Afacerilor Externe a precizat, în contextul convocării ambasadorului român la Budapesta la Ministerul de Externe ungar, că autorităţile române regretă transformarea Liceului romano-catolic din Târgu-Mureş în subiect de campanie electorală în Ungaria.
”Autorităţile române sunt interesate de identificarea unor soluţii care să asigure un real dialog intercultural, menit a promova toleranţă şi buna convieţuire interetnică la nivelul societăţii române şi care să asigure o bună integrare a cetăţenilor români, indiferent de etnie, în societatea română. Totodată, trebuie ţinut cont de faptul că orice instituţie de învăţământ din România trebuie să respecte fără excepţie legea română, aceasta nefiind aplicată discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de altă natură”, se arată în comunicatul dat publicităţii, miercuri, de către MAE, ca urmare a convocării ambasadorului român la Ministerul de Externe ungar.
MAE aminteşte că nu poate interveni în deciziile luate de instanţele româneşti şi consideră că subiectul funcţionării liceului este abordat în Ungaria din perspectivă electorală. ”Autorităţile române regretă transformarea acestui subiect, care nu afectează în nici un fel asigurarea dreptului la educaţie pentru minoritatea maghiară din România sau pentru persoanele de confesiune romano-catolică din România, în subiect de campanie electorală în Ungaria şi sacrificarea, în numele unor interese politice, a dreptului elevilor la un învăţământ de calitate, omologat conform normelor relevante aplicabile”, se arată în comunicatul citat.
MAE reacţionează şi faţă de atenţionarea că Ungaria s-ar putea opune aderării României la OCDE. ”În ceea ce priveşte conexarea situaţiei Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureş de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, aceasta este complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă. România îndeplineşte criteriile pentru aderarea la această organizaţie, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intenţia de a susţine candidatura României. În acelaşi timp, România respinge orice fel de abordare condiţională în relaţia bilaterală”, mai precizează sursa citată.
Citește pe alephnews.ro: Un marinar român a fost eliberat de rebelii Houthi. Cum evoluează situația din Orientul Mijlociu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Yuval Raphael a fost aleasă să reprezinte Israelul la Eurovision 2025. Artista a supraviețuit atacului Hamas din 7 octombrie 2023
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 20:02
-
astăzi, 19:26