„Sunt oameni care construiesc, într-o singură viaţă, mai mult decât generaţii întregi, poate, înaintea lor. Foarte rar, vin printre noi oameni de excepţie care nu se uită către viitor, ci îl clădesc. Academicianul Mircea Maliţa a fost unul dintre ei. A plecat acum, când, de oameni ca domnia sa avem nevoie mai mult ca oricând”, a scris Liviu Dragnea pe Facebook.
La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a spus despre Mircea Maliţa că şi-a slujit ţara cu cel mai „înalt profesionalism”.
„Diplomaţia şi mediul academic din România sunt astăzi în doliu. Am primit cu profund regret vestea pierderii academicianului Mircea Maliţia, a cărui vocaţie de diplomat, scriitor şi om de ştiinţă a adus României un plus de imagine şi de preţuire pe scena internaţională. Înainte de toate acestea, a fost omul Mircea Maliţa, care a iubit adevărul şi, slujindu-şi ţara cu cel mai înalt profesionalism, a dat dovadă de curaj diplomatic în momente ale istoriei când acest lucru părea de neconceput”, a transmis Viorica Dăncilă printr-un comunicat.
Academicianul Mircea Maliţa a murit, luni seara, reputatul cărturar, scriitor, diplomat şi ambasador având vârsta de 91 de ani. Maliţa a fost consilier al primei Misiuni permanente a României pe lângă ONU, ambasador în Elveţia şi ONU (Geneva), precum şi în SUA.
Potrivit Fundaţiei Universităţii Mării, al cărui fondator a fost, academicianul Mircea Maliţa a murit, luni seara, la vârsta de 91 de ani.
Academicianul Mircea Maliţa s-a născut la 20 februarie 1927, la Oradea, a urmat studiile liceale la Oradea, Făgăraş, Beiuş şi Bucureşti, în perioada 1937-1945. În Bucureşti şi-a continuat studiile universitare, la Facultatea de Ştiinţe-Secţia Matematică şi Facultatea de Filosofie (1945-1949).