Dragnea şi Tăriceanu, OPINII contradictorii pe tema numirii procurorii şefi

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, că le va sugera membrilor comisiei parlamentare pentru legile justiţiei să elimine din acestea prevederile legate de procedura de numire a procurorilor-şefi până când se va pronunţa Comisia de la Veneţia.

Urmărește
647 afișări
Imaginea articolului Dragnea şi Tăriceanu, OPINII contradictorii pe tema numirii procurorii şefi

Opinia lui Dragnea cu privire la noile legi ale justiţiei: Numirea procurorilor şefi ar putea fi lăsată deoparte pentru avizul Comisiei de la Veneţia

Liviu Dragnea a spus că ”nu coincide” viziunea sa cu cea a ministrului Justiţiei în două puncte din proiectele de legi ale justiţiei: procedura de numire a procurorilor-şefi şi statutul Inspecţiei Judiciare. În ceea ce priveşte primul punct, liderul PSD crede că acesta ar putea fi soluţionat mai târziu decât alte chestiuni, după ce se va pronunţa Comisia de la Veneţia.

”Eu o să le sugerez colegilor din comisia specială - pentru că ei vor face raportul, dar va veni în plen - ca acea prevedere să fie lăsată deoparte şi eventual să se ceară avizul Comisiei de la Veneţia (...) Eu cred în continuare că în această procedură trebuie să rămână cei trei actori: ministrul, preşedintele şi CSM”, a declarat Liviu Dragnea.

De asemenea, liderul PSD crede că şi statutul Inspecţiei Judiciare ar putea fi reglementat mai târziu, Dragnea pledând pentru ca Inspecţia să fie autonomă, în timp ce ministrul Tudorel Toader a propus, iniţial, ca aceasta să treacă în subordinea Ministerului de Justiţie.

”Cred cu tărie, mai ales după ultimele evenimente, că această instituţie trebuie să fie una autonomă. Dacă nu va putea comisia specială să găsească cea mai bună formulă, poate se discută de o lege specială care să fie adoptată în următoarele luni. Obiectivul este ca Inspecţia Judiciară să fie o instituţie autonomă”, a spus Liviu Dragnea.

În rest, legile justiţiei ar trebui adoptate până la sfârşitul sesiunii în curs, motiv pentru care a fost preferată depunerea unei iniţiative parlamentare în defavoarea unei iniţiative a Guvernului, care ar dura mai mult.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, pe 8 octombrie, că este puţin probabil ca Inspecţia Judiciară să rămână la CSM deoarece raporturile dintre Inspecţia Judiciară şi CSM sau alte instituţii arată o disfuncţionalitate.

”Pe 23 august am spus că sunt trei variante, da? Varianta de a rămâne la CSM consolidând independenţa, autoritatea Inspecţiei judiciare, o variantă de a o aduce la Ministerul Justiţiei şi a treia variantă de a dobândi statut de autoritate autonomă independentă pe baza unei legi proprii de organizare, de funcţionare. Faptul de a rămâne Inspecţia Judiciară la CSM e cel mai puţin probabil, dat fiind că dincolo de enunţurile făcute de pe 23 august am văzut cu toţii ce s-a petrecut în ultima perioadă în raporturile dintre Inspecţia Judiciară şi CSM, Inspecţia Judiciară şi entităţile pe care le controlează, adică nu e numai o disfuncţionalitate de principiu, e una concretă a modului în care se poziţionează unele faţă de celelalte”, a spus ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Dragnea anunţă pentru miercuri o şedinţă formală a coaliţiei, cu decizii care vor fi implementate

 Liderul PSD Liviu Dragnea anunţat, marţi, că miercuri va avea loc o şedinţă formală a coaliţiei de guvernare, în care se vor lua decizii care urmează a se implementa despre legile justiţiei, bugetul pe 2018, split TVA, legea privid parteneriatul public-privat sau FSDI.

„Miercuri va fi o întâlnire a coaliţiei, vom comunica deciziile luate care se vor implementa. Luni a fost o întâlnire informală în care am avut o primă discuţie despre buget, split TVA, legile Justiţiei, toate legile care să fie iniţiate în Parlament, despre contribuţii, ne-am pus de acord”, a spus Dragnea.

Întrebat care vor fi legile care vor fi iniţiate de către Parlament şi nu vor mai fi asumate de Guvern, liderul PSD a spus: „Parteneriatul public-privat, Fondul Suveran de Dezvoltare, toate şansele ca şi legile justiţiei - părerea unanimă e că trebuie să fie prin iniţiativă parlamentară”.

„Premierul a spus ieri că îi va cere ministrului Justiţiei ca azi să-i spună care ar fi perioada obligatorie care ar trebui să treacă prin procedură guvernamentală, să vedem dacă mai avem şanse sau nu să le trecem în această sesiune parlamentară. Domnul Toader, ce are până acum, mâine poate să le pună la dispoziţia comisiei, şi va participa la toate şedinţele comisiei”, a spus Dragnea.

În ceea ce priveşte Legea pensiilor, Dragnea a spus că decizia coaliţiei a fost să se discute întâi despre legile enumerate anterior.

„Am stabilit ieri întâi să discutăm despre aceste legi, să nu afectăm Legea salarizării, să definim split TVA în aşa fel ca cei care sunt buni platnici să nu aibă probleme iar cei care au datorii, dacă le plătesc, să nu mai aibă această problemă”, a spus liderul PSD.

Tăriceanu susţine în continuare scoaterea preşedintelui din procedura de numire a procurorilor şefi

Preşedintele Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, că susţine în continuare ca preşedintele României să fie scos din procedura de numire a procurorilor şefi, în timp ce liderul PSD, Liviu Dragnea, apreciază că şeful statului trebuie să fie parte a acestui proces.

”Dacă ar fi să facem un sumar al principalelor subiecte în dispută. Punctul unu - cine va face în viitor numirea procurorilor - eu am susţinut că numirea procurorilor trebuie să fie depolitizată, de aceea am propus ca CSM să fie cel care să facă numirile, evitând factorul politic, care este în prezent preşedintele. Al doilea element important este locul în care va fi situată instituţional şi organizaţional Inspecţia Judiciară. Am văzut ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă şi cred că toate scandalurile din CSM şi de la Inspecţia Judiciară îmi întăresc şi mie convingerea că Inspecţia Judiciară trebuie luată în mod obligatoriu de la CSM, pentru că CSM nu poate să fie în acelaşi timp şi arbitru şi jucător şi va trebui să găsim o soluţie corectă, care să îi dea Inspecţiei Judiciare independenţa de care are absolută nevoie”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat despre poziţia liderului PSD, Liviu Dragnea, care a afirmat tot marţi, că şeful statului trebuie să fie, alături de ministrul Justiţiei şi de CSM, parte a acestui proces. preşedintele Senatului a răspuns: ”Am reţinut. Nu aveţi nicio grijă că nu ne e greu să ajungem la poziţii comune, dar eu am spus care e punctul meu de vedere, pe care l-am susţinut şi la care nu am renunţat”.

El a precizat că miercuri liderii coaliţiei de guvernare vor avea o întâlnire cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care le va prezenta un calendar de promovare a pachetului de legi ale Justiţiei pe cale guvernamentală, astfel încât modificările să fie operate în acest an.

”Am văzut diverse comentarii legate de pachetul de legi de reformă a Justiţiei. Pentru noi, pentru ALDE, şi pentru mine, ca preşedinte al Senatului, în această sesiune parlamentară cel mai important obiectiv politic şi parlamentar este trecerea acestui pachet de legi prin Parlament. Cel mai probabil mâine vom avea o discuţie la care va fi invitat şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pe care îl vom ruga să ne prezinte calendarul aferent procedurilor de promovare a iniţiativei referitoare la Legile justiţiei, evident, prin Guvern. În cazul în care acest calendar va fi unul cu o lungime prea mare, care să ne facă să depăşim sfârşitul anului, atunci cu cea mai mare probabilitate proiectul de lege cu pachetul de legi de reformă a Justiţiei va fi asumat de coaliţia majoritară şi depus în Parlament, astfel încât să putem avansa mai repede, ţinând cont că MJ a făcut deja partea de dezbatere publică cu asociaţiile profesionale ale magistraţielor, cu societatea civilă. Atunci, sigur, că însumând toate propunerile care au venit pe pachetul de reformă a legilor justiţiei, inclusiv din partea CSM, munca noastră va fi mai uşoară şi mai eficientă”, a adăugat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a mai spus că este o aşteptare din partea opiniei publice pentru adoptarea pachetului de legi ale justiţiei.

”Doresc să subliniez necesitatea ca în România să revenim la normalitate, la democraţie şi la regulile statului de drept, care au fost încălcate şi abuzate cu bună ştiinţă şi din belşug în ultimii ani”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici