- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (05.10.2018, 18:16)
- Diana Grigore
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dragnea, Tăriceanu şi Toader continuă, luni, discuţiile despre Ordonanţa de Urgenţă pe Legile Justiţiei. Va fi dată după ce toate cele trei acte normative intră în vigoare
Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu vor avea, luni, o nouă întrevedere pentru a discuta despre OUG care modifică Legile Justiţiei şi care urmează să fie dată după ce toate cele trei acte normative vor intra în vigoare, potrivit unor surse politice.
Urmărește
447 afișări
Dragnea, Tăriceanu şi Toader continuă, luni, discuţiile despre Ordonanţa de Urgenţă pe Legile Justiţiei
Întâlnirea de luni va fi cea de-a treia, după ce liderii coaliţiei de guvernare şi Tudorel Toader au avut discuţii pe marginea acestui subiect joi şi vineri la Parlament.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au avut vineri o întrevedere în Parlament, unde au discutat despre Legea offshore, dar şi despre Legea pensiilor. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a venit la întrevedere de vineri pentru a vorbi cu aceştia despre ordonanţa de urgenţă pe legile Justiţiei, însă discuţia a fost amânată pentru luni, conform surselor politice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Aceleaşi surse au adăugat că ordonanţa de urgenţă care va modifica Legile justiţiei va fi dată după ce toate cele trei legi vor intra în vigoare, în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a promulgat doar două dintre actele normative, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, respectiv Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSM, promulgată joi de şeful statului.
Ordonanţă de urgenţă, despre care liderii PSD-ALDE au vorbit la întâlnirea de joi din Parlament cu Tudorel Toader, va corela doar două din cele şapte observaţii ale Comisiei de la Veneţia pe Legile Justiţiei. Observaţiile acceptate de Executiv sunt cele care fac referire la revocarea membrilor CSM şi la pensionarea magistraţilor după 20 de ani de activitate, au adăugat sursele politice.
Din cele şapte observaţii ale Comisiei de la Veneţia privind Legile Justiţiei, Guvernul va ţine cont de două dintre acestea.
Potrivit surselor politice, una dintre observaţiile Comisiei de la Veneţia, pe care Guvernul o va lua în considerare, se referă la Legea 317/2004 privind organizarea CSM, respectiv la modalitatea de revocare a membrilor CSM.
Cea de-a doua observaţie de care Guvernul va ţine cont la modificarea Legilor Justiţiei prin ordonanţă de urgenţă se referă la Legea 303, respectiv pensionarea magistraţilor după 20 de ani de activitate, pentru că "există riscul să depopuleze sistemul de justiţie".
De asemenea, sursele au precizat că Guvernul nu este de acord cu observaţiile Comisiei de la Veneţia privind dreptul la libera exprimare.
În raportul preliminar, din luna iulie, Comisia de la Veneţia recomanda autorităţilor din România să reexamineze, în proiectele de lege din domeniul justiţiei, modul de numire şi revocare a magistraţilor, în sensul asigurării unor proceduri neutre, prin menţinerea rolului preşedintelui ţării şi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Recomandări:
- "să reexamineze sistemul de numire / revocare a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor corespunzătoare din Constituţie, în perspectiva oferirii condiţiilor pentru un proces de numire / revocare neutru şi obiectiv, prin menţinerea rolului instituţiilor, precum preşedintele ţării şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), capabile să echilibreze influenţa ministrului Justiţiei";
- "să elimine ori să definească mai bine prevederile care le permit procurorilor de rang superior să invalideze soluţiile procurorilor pentru situaţiile de nefundamentare";
- "să elimine restricţiile propuse asupra libertăţii de exprimare a judecătorilor şi procurorilor".
Comisia de la Veneţia constată în raportul de evaluare, la punctele 38 şi 39, că, potrivit propunerilor, CSM primeşte un "rol decisiv" de responsabilitate în procedurile de numire şi revocare a magistraţilor.
"Modificarea majoră care derivă, în noul sistem, este că preşedintele va fi exclus în totalitate din procedurile de numire şi revocare", observă Comisia de la Veneţia.
"Procesul legislativ, care a generat clivaje majore în societatea din România, a fost criticat pentru că a fost excesiv de rapid, din cauza lipsei transparenţei şi pentru că a fost efectuat în absenţa consultărilor complete şi eficiente", concluzionează Comisia de la Veneţia.
Un raport final va fi dat, de către experţii Comisiei de la Veneţia, la jumătatea lunii octombrie.
Citeşte şi: Năstase,despre gazele din Marea Neagră: Interesele româneşti, prea ambiţioase, să nu alunge investitorii
Citeşte şi: PSD şi ALDE nu s-au înţeles pe Legea offshore. Discuţiile vor continua cu liderii grupurilor parlamentare
Citeşte şi: Adrian Năstase, despre referendum: Am interdicţie de alege şi a fi ales/ Cum ar fi vrut să voteze
Citeşte şi: Adrian Năstase, despre referendum: Am interdicţie de alege şi a fi ales/ Cum ar fi vrut să voteze
Citeşte şi: Năstase, despre dezbaterile din PE: Dăncilă a găsit tonul potrivit pentru o atitudine demnă
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: PSD şi ALDE nu s-au înţeles pe Legea offshore. Discuţiile vor continua cu liderii grupurilor parlamentare/ Ministerul de Finanţe trebuie să producă simulări care să arate efectele
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe