Care este percepţia românilor asupra Uniunii Europene la 10 ani de la aderare – a fost principala întrebare în jurul căreia s-a concentrat miercuri, 18 octombrie, dezbaterea organizată, la Bruxelles, de către europarlamentarul Damian Drăghici. În cadrul evenimentului, intitulat ”10 ani de la aderarea României la UE”, au fost prezentate concluziile unui sondaj de opinie referitor la părerea românilor asupra procesului de aderare la UE.
”Mi-a atras atenţia faptul că românii cunosc în mică măsură care le sunt drepturile şi obligaţiile în calitate de cetăţeni europeni. Cred că este de datoria noastră să facem tot ce ne stă în putere pentru a creşte gradul de cunoaştere a rolului Uniunii Europene”, a spus Damian Drăghici în cadrul discuţiilor desfăşurate la Parlamentul European.
El a reamintit, în acest sens, de iniţiativa pe care avut-o ca europarlamentar privind cunoaşterea Uniunii Europene în şcoli. ”Este vorba despre raportul ”Learning EU @ school”, adoptat de Parlamentul European în 2016. Raportul încurajează statele membre să transmită cât mai multe informaţii despre Uniune, atât elevilor cât şi profesorilor”, a punctat Drăghici.
În opinia sa, cu cât se va învăţa mai mult despre geografia, istoria şi cultura UE, cu atât mai mare va fi implicarea civică a cetăţenilor în viaţa politică şi socială a Uniunii.
La evenimentul organizat de Damian Drăghici la Parlamentul European au fost prezenţi reprezentanţi ai instituţiilor europene şi profesori în sociologie. Studiul prezentat, miercuri, a fost realizat de INSCOP Research, în perioada iulie-august 2017 (reprezentativ la nivel naţional) şi a abordat teme precum direcţia de evoluţie a UE şi a României, încrederea în instituţiile europene, percepţia publică a rolului acestora dar şi priorităţile pe care ar trebui să le aibă în vedere UE în perioada următoare.