- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (14.03.2013, 16:48)
- Marius Fratila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dragnea: Vrem ca în fiecare reşedinţă de judeţ să fie câte o instituţie regională
Vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, a declarat că viitoarele capitale ale regiunilor nu vor fi stabilite în funcţie de care oraş e mai frumos, ci se doreşte ca în fiecare actuală reşedinţă de judeţ să fie câte o instituţie regională.
Urmărește
414 afișări
Dragnea: Vrem ca în fiecare reşedinţă de judeţ să fie câte o instituţie regională (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
"În ceea ce priveşte reşedinţele, a fost o mare dezbatere şi probabil că mai este, unde va fi reşedinţa din regiunea nu ştiu care. Şi au început deja dispute, discuţii la televizor, oraşul meu e mai frumos, al tău e mai urât şi aşa mai departe. Nu aşa vor fi stabilite reşedinţele de regiune. În schimb, noi am propus, am lansat o idee în dezbatere şi a început să prindă adepţi. Vrem ca într-o regiune să fie sediul administrativ unde va fi stabilit, în reşedinţa unui judeţ actual, în schimb în fiecare reşedinţă din fiecare judeţ din regiunea respectivă să fie stabilită o instituţie regională - direcţia regională financiară sau aici să fie reşedinţa administrativă sau aici să fie reşedinţa economică", a afirmat Dragnea, joi, la dezbaterea organizată de SAR la Reprezentanţa Comisiei Europene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
El a arătat că "se lucrează" la acest model de distribuţie a viitoarelor instituţii regionale. "Să sperăm că va aduce mai multe beneficii, pentru că e important ca fiecare comunitate să aibă sentimentul că are posibilitatea să beneficieze de avantajele regionalizării", a menţionat el.
Dragnea a spus că la nivel local sunt "temeri şi dezbateri" privind şi numărul regiunilor. "Că numărul regiunilor va fi 8, va fi 10, va fi 12, va fi 7 este important, dar nu cu aceasta se începe", a spus ministrul.
De asemenea, el a arătat că se va alege varianta finală din mai multe modele de regionalizare, care vor fi elaborate "matematic", prin alcătuirea unor criterii stabilite de minister prin trei grupuri de lucru, constituite la nivel de specialişti, din aleşi locali şi parlamentari, precum şi societatea civilă.
"Toate aceste grupuri de lucru elaborează criteriile, care, odată definite, să fie introduse într-un sistem matematic şi care să ne dea una sau două sau trei variante posibile de configuraţie a regiunilor, din care să alegem neuitând obiectivul esenţial al acestui proces, adică dezvoltarea echilibrată a acestei ţări", a afirmat Dragnea.
Totodată, ministrul a arătat că nu se va începe reforma regionalizării nici prin desfiinţarea de comune, pentru că aceasta "va speria populaţia", ci după 2014 se va încerca o stimulare a formării unor asocieri de trei-patru comune.
El a spus că şi în această situaţie se poate merge pe rămânerea în clădirile actuale ale primăriilor de comune ale unor funcţionari care să deservească populaţia, iar în centrul asocierii de comune să fie mutate numai anumite atribuţii ale primarilor actuali. Dragnea a spus şi că se poate merge pe formula alegerii unui singur primar al asocierii de comune, secondat de viceprimari aferenţi fiecărei comune actuale.
"O asemenea organizare administrativă, dacă nu este comunicată cum trebuie, nu va avea suport public. Ce nu are suport public, va fi un eşec", a subliniat Dragnea.
Ministrul a mai spus că, dacă reforma regionalizării nu va fi finalizată în 2013, o altă nouă oportunitate va fi abia în 2020, deoarece trebuie corelată cu acreditarea la Comisia Europeană a programelor operaţionale, strategiilor şi instituţiilor aferente absorbţiei fondurilor europene pe exerciţiul financiar multianual 2014-2020. El a spus că de la Bruxelles există semnale că regionalizarea trebuie făcută anul acesta sau amânată peste şapte ani.
Dragnea a mai argumentat că actuala împărţire a regiunilor de dezvoltare este pe criteriu statistic şi a favorizat clientelismul şi politizarea alocării resurselor financiare. El a spus că modelul cu instituţia regiunii ca nivel suplimentar între Guvern şi administraţia judeţeană este cel optim pentru a asigura un echilibru între nevoia de a genera şi derula proiecte de dezvoltare de anvergură şi cea de a ţine un contact strâns cu comunităţile locale, asigurat în prezent de judeţe.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe