- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (24.08.2015, 15:36)
- Alina Novaceanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dragnea: Zgonea elaborează un set de principii pentru votul prin corespondenţă, AEP transmite proiectul. Legile alegerilor prezidenţiale şi europarlamentare pot aştepta
PSD l-a mandatat pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, să elaboreze un set de principii privind votul prin corespondenţă care să fie înaintat AEP, instituţia urmând să transmită un proiect pe care trebuie un consens din partea partidelor, a anunţat Liviu Dragnea. Cât priveşte legile privind alegerile prezidenţiale şi europarlamentare, liderul PSD susţine că acestea "pot aştepta".
Urmărește
296 afișări
Dragnea, despre votul prin corespondenţă: Zgonea elaborează un set de principii, AEP transmite proiectul
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a spus, după şedinţa BPN al PSD, că această decizie a partidului a fost luată pentru a urgenta adoptarea cât mai rapidă a legii votului prin corespondenţă, altfel existând riscul ca, din nou, alegerile parlamentare să se desfăşoare fără o astfel de procedură care facilitează dreptul la vot pentru diaspora.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
"În privinţa legii votului prin corespondenţă. De prea mult se discută despre această lege. Poziţia PSD este foarte clară, urmărim două obiective: respectarea drepturilor românilor aflaţi în afara graniţelor ţării, în special dreptul fundamental la vot şi, pe de altă parte, securizarea votului. În acest sens, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a fost mandat să elaboreze un set de principii, să se consulte desigur cu ceilalţi colegi din Parlament, pe care să le înainteze AEP care, într-un timp rezonabil, să transmită partidelor politice parlamentare un proiect care să cuprindă aceste principii şi ca şi în cazul Codului Fiscal, liderii partidelor să se întâlnească şi să ia o decize politică pe forma acestei legi", a precizat Dragnea.
El a spus că sunt patru proiecte de lege depuse în Parlament pe tema votului prin corespondenţă şi Autoritatea Electorală Permanentă nu trebuie lăsat în afara elaborării acestui proiect.
"Sunt patru proiecte de lege depuse, două din partea puterii, două din partea opoziţei. Cred că AEP nu trebuie să rămână în afara conceperii unei asemenea legi atât de importante. Nu s-a schimbat nimic, vrem să avem mult mai multă expertiză", a menţionat Dragnea.
Preşedintele interimar al PSD a mai spus că doreşte ca acest proiect să fie adoptat cât mai repede şi că aceasta este raţiunea pentru care s-a luat decizia ca AEP să-l elaboreze.
"Asta este intenţia: să ne mişcăm foarte repede. AEP trebuie să primească foarte rapid aceste principii, AEP trebuie să transmită într-un timp foarte rezonabil, destul de rezonabil, un proiect de lege, iar în Parlament putem să adoptăm în procedură de urgenţă o asemenea lege, în aşa fel încât ea să fie aplicabilă pentru 2016, la parlamentare. Aceasta este şi raţiunea pentru care am luat această decizie. Se discută de foarte multe luni şi exista riscul ca din nou la alegerile parlamentare să se desfăşoare fără votul prin corespondenţă", a adăugat Dragnea.
Legile alegerilor prezidenţiale şi europarlamentare, discutate după votul prin corespondenţă
Liviu Dragnea a mai declarat, luni, că nu este de acord cu discutarea proiectelor de lege privind alegerile prezidenţiale şi alegerile europarlamentare, arătând că acestea nu au loc curând şi „pot aştepta”, până va fi finalizată legea votului prin corespondenţă.
Dragnea a spus că liberalul Mihai Voicu, preşedintele Comisiei de Cod electoral, a propus să înceapă discuţiile pe legile alegerilor prezidenţiale şi europarlamentare, dar PSD consideră că mai întâi trebuie finalizată legea votului prin corespondenţă.
"Ştiu apelul făcut de domnul Mihai Voicu ca să înceapă discuţiile şi pe legea alegerilor prezidenţiale şi europrlamentare. Nu suntem de acord cu acesta. Sunt două legi importante, dar nu avem alegeri prezidenţiale, din câte ştiu eu, lunile astea, şi nici europarlamentare. Deci, pot aştepta, iar, pe de altă parte, nu putem să le analizăm, şi să le discutăm până nu finalizăm această lege (legea votului prin corespondenţă-n.r.)", a precizat Dragnea.
Luni, şedinţa conducerii Comisiei de Cod Electoral condusă de liberalul Mihai Voicu a fost anulată. Biroul comisiei urma să discute despre proiectul de lege privind votul prin corespondenţă. Legea trebuie adoptată cu cel puţin un an înainte de data alegerilor, pentru a putea fi aplicată, potrivit unei decizii a Comisiei de la veneţia şi a Curţii Constituţionale.
Citeşte şi: Sesiunea parlamentară extraordinară pentru Codul Fiscal s-a ANULAT, după ce PSD a cerut amânarea dezbaterilor. Senatorii au votat în plen amânarea reexaminării
Citeşte şi: Gorghiu: Parlamentul are ocazia să adopte legea votului prin corespondenţă în sesiunea extraordinară
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe