Prima pagină » Politic » Proiectul Constituţiei: Trei dintre membrii CSM, numiţi de preşedinte, dintre reprezentanţii ONG

Proiectul Constituţiei: Trei dintre membrii CSM, numiţi de preşedinte, dintre reprezentanţii ONG

Numărul membrilor CSM care vor reprezenta societatea civilă va creşte de la doi la şase, trei dintre aceştia urmând să fie numiţi de Parlament, ca şi până acum, iar alţi trei de Preşedinţie, dacă proiectul de modificare a Constituţiei transmis Preşedinţiei miercuri de Guvern va fi adoptat.
Proiectul Constituţiei: Trei dintre membrii CSM, numiţi de preşedinte, dintre reprezentanţii ONG
21 apr. 2010, 21:19, Politic

Cum proiectul transmis de Cabinet Preşedinţiei menţine numărul membrilor CSM la 19, ponderea reprezentanţilor societăţii civile în forul de conducere al sistemului judiciar va creşte în detrimentul participării celor din sistem, numărul judecătorilor şi procurorilor aleşi de adunările generale urmând să scadă de la 14, cât este în prezent, la zece.

Dintre cei şase reprezentanţi ai ONG-urilor în CSM, trei ar urma să fie numiţi de Parlament, procedură valabilă şi în prezent în cazul celor doi reprezentanţi ai societăţii civile, însă restul de trei vor fi desemnaţi de şeful statului.

Reprezentanţii societăţii civile în CSM trebuie să fie „specialişti în domeniul dreptului” şi să „se bucure de înaltă reputaţie profesională şi morală”.

Celor şase reprezentanţi ai societăţii civile în CSM şi celor zece aleşi ai adunărilor generale ale magistraţilor li se vor alătura ministrul Justiţiei, preşedintele instanţei supreme şi procurorul general, care rămân membri de drept ai CSM.

În plus, în prezent, potrivit Legii 317/2004, structura Consiliului Superior al Magistraturii este formată din nouă judecători, dintre care doi de la instanţa supremă, trei de la curţile de apel şi câte doi de la tribunale şi judecătorii, precum şi cinci procurori, câte unul de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi parchetele de pe lângă curţile de apel, doi de la parchetele tribunalelor şi unul de la parchetele de pe lângă judecătorii.

În propunerea Guvernului, CSM va avea o secţie pentru judecători egală ca număr de membri cu cea pentru procurori, ambele având câte cinci reprezentanţi.

Mandatul tuturor membrilor CSM va fi şi el redus, de la şase ani, cât este în prezent, la patru ani. Mandatul de preşedinte al CSM va rămâne de un an, cu aceeaşi interdicţie de a fi prelungit sau înnoit.