Întrebat despre implicarea financiară pentru ţările din planul de acţiune rapidă, asistentul secretarului general al NATO a precizat că nu cunoaşte detaliile specifice legate de implementarea acestui plan de acţiune şi că discuţia a fost purtată în termeni mai generali, mai strategici, politici.
”Există un angajament al statelor aliate de a creşte investiţiile în domeniul Apărării pentru acele state care sunt la acel nivel de 2%, să nu îl coboare şi să-l menţină”, a spus Ducaru, iar pentru cei care nu au acest nivel atins, să-l crească gradual, în funcţie şi de situaţiile economice şi de depăşirea situaţiei de criză.
Ducaru a adăugat că se doreşte, astfel, ca la orizontul viitoarei decade să atingem acele ţinte, precizând că NATO ”mai era o ţintă importantă, şi anume aceea de a investi în jur de 20% din bugetele de Apărare pentru echipamente, pentru capabilităţi relevante care sunt legate şi de implementarea acestui plan de acţiune”.
”Acest 20% este o reafirmare a unei ţinte care a mai fost inclusă printre obiectivele militare, dar care acum a primit atenţie politică”, a mai declarat oficialul NATO.
El a mai spus că nu s-a estimat o investiţie totală a aliaţilor NATO în ceea ce priveşte planul de acţiune şi că aceasta va depinde de modul în care fiecare stat membru va reuşi să-şi ajusteze investiţiile astfel încât să se ajungă la acele ţinte.