- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (15.04.2015, 23:19)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dumbravă: Iohannis să discute cu partidele includerea imunităţii în revizuirea Constituţiei
Fostul preşedinte al Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) Horaţius Dumbravă a declarat, miercuri seară, că ar fi oportun ca preşedintele Klaus Iohannis să discute cu partidele politice includerea imunităţii parlamentare printre tezele de revizuire a Constituţiei.
Urmărește
421 afișări
Klaus Iohannis (Imagine: Codrin Prisecaru/Mediafax Foto)
Judecătorul Horaţius Dumbravă, în prezent membru în CSM, a declarat, la Gândul Live, că în condiţiile în care Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei urmează să termine cât de curând proiectul de revizuire, iar Iohannis cheamă partidele la Cotroceni inclusiv pe tema problemei imunităţii parlamentarilor, ar fi oportun ca această problemă să fie o teză de revizuire a Constituţiei.
"Preşedintele Iohannis are datoria să discute acest lucru cu partidele politice, să includă în tezele de revizuire a Constituţiei inclusiv problema imunităţii, pentru că până la urmă poporul se va pronunţa prin referendum asupra revizuirii Constituţiei şi poporul trebuie să aibă oportunitatea de a se pronunţa cu privire la imunitatea parlamentară", a declarat Horatius Dumbravă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
El a mai vorbit şi despre decizia Curţii Constituţionale în cazul respingerii cerereii DNA de arestare a lui Dan Şova de către Senatul României, amintind că instanţa constituţională a admis sesizarea CSM şi a decis că Senatul trebuia să redacteze o hotărâre în acest caz.
"Din punctul meu de vedere s-a făcut doar un prim pas de către Curtea Constituţională. Curtea Constituţională ar trebui provocată să se pronunţe asupra limitelor în care trebuie să se pronunţe Parlamentul asupra refuzului ridicării imunităţii parlamentare", a spus Dumbravă, precizând că ar trebui ca instanţa constituţională să stabilească limitele imunităţii. "Ar trebui urmat un al doilea pas şi mi se pare firesc. Acesta este de fapt adevăratul conflict jurdic de natură constituţională: în ce limite Parlamentul interferează în activitatea justiţiei", a mai declarat magistratul.
Pentru aceasta Curtea Constituţională trebuie să fie sesizată, iar procedura poate fi iniţiată de preşedintele Românii, preşedintele CSM, preşedintele Senatului sau cel al Camerei Deputaţilor.
Dumbravă a arătat că Senatul nu a redactat o hotărâre nici când a respins solicitarea procurorilor de punere sub urmărire a lui Varujan Vosganian, aşa cum s-a întâmplat şi la Camera Deputaţilor, în cazul lui Laszlo Borbely şi lui Daniel Chiţoiu.
Magistratul a mai amintit că în aceeaşi şedinţă în care a fost respinsă solicitarea DNA în cazul lui Dan Şova, Senatul a admis solicitarea direcţiei privindu-l pe Darius Vâlcov, aşa cum s-a întâmplat cu senatorii Varujan Vosganian şi respectiv Ion Ariton.
"Există un arbitrar care ar trebui lămurit, aşa cum facem noi instanţele când ne motivăm hotărârile", a mai spus Dumbravă.
În urmă cu o săptămână, procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, afirma că imunitatea parlamentarilor ar trebui eliminată complet, apreciind că nu este normal ca un vot politic să se substituie justiţiei şi că este o aplicare preferenţială a legii, prin care se creează discriminări faţă de restul populaţiei.
Codruţa Kovesi a spus, pe 8 aprilie, la Digi24, că nu este normal ca un vot politic să se substituie justiţiei, ea criticându-i pe parlamentari pentru că fac scut în jurul colegilor lor care au probleme cu legea, blocând actul de justiţie.
”Să fie eliminată complet (imunitatea parlamentară -n.r.). Nu e normal ca un vot al unor politicieni să blocheze justiţia sau să se substituie justiţiei (...) Orice cerere de arestare pe care procurorii o fac este supusă controlului judecătoresc (...) Dacă vorbim de solicitări de arestare preventivă, atunci avem un tratament preferenţial în favoarea parlamentarilor. Un cetăţean care nu e parlamentar şi care comite acelaşi gen de faptă poate fi arestat oricând. Un parlamentar poate comite orice faptă de corupţie pentru că Parlamentul poate proteja şi nu votează arestarea preventivă. Este o aplicare preferenţială a legii”, a spus procurorul-şef al DNA.
Referindu-se la actuali sau foşti miniştri, care nu pot fi nici urmăriţi penal fără un aviz al Parlamentului, Laura Codruţa Kovesi a amintit de cazurile foştilor miniştri Daniel Chiţoiu şi Laszlo Borbely, în care acest aviz nu a fost dat.
"Era o suspiciune, se putea confirma sau infirma. Noi nici nu am putut face o verificare pentru că nu am primit aviz. Anchetele sunt blocate", a menţionat procurorul şef al DNA.
Citește pe alephnews.ro: Ce va face Musk în noua funcție la „Departamentul de eficiență guvernamentală”?
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Mark Zuckerberg a înregistrat propria sa versiune a piesei rap „Get Low” alături de starul american T-Pain
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:46
-
ieri, 22:27