Duşa: Credem că şedinţa comună a Parlamentului ar trebui să aibă loc marţea viitoare

Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a declarat că premierul Victor Ponta va trimite luni Parlamentului cererea de a se întruni în şedinţă comună pentru a decide cine va reprezenta România la Consiliul European, arătând că plenul reunit ar trebui să aibă loc marţea viitoare.

Urmărește
151 afișări
Imaginea articolului Duşa: Credem că şedinţa comună a Parlamentului ar trebui să aibă loc marţea viitoare

Duşa: Credem că şedinţa comună a Parlamentului ar trebui să aibă loc marţea viitoare

"Prim-ministrul Victor Ponta va solicita în cursul zilei de astăzi (luni - n.r.) Parlamentului să se întrunească în şedinţă comună în care să se adreseze pe probleme de politică internă şi externă. Noi credem că această şedinţă ar trebui să aibă loc marţea viitoare", a precizat Mircea Duşa.

El a spus că, pentru a fi convocat plenul Parlamentului, trebuie să se întrunească înainte Birourile Permanente ale celor două Camere.

Duşa a apreciat că "tot ceea ce ţine de gestionarea problemelor UE vizează Executivul" şi că "este normal ca primul ministru să reprezinte România în organismele europene".

"Eu cred că nu există în Constituţie o prevedere legată de această speţă, ci o prevedere legată de semnarea tratatului", a mai spus Duşa.

Premierul Victor Ponta solicită Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor să organizeze un plen comun în care Parlamentul să decidă mandatul pentru Consiliul European şi pe cel pe care îl consideră îndreptăţit să reprezinte România la summit-ul din 28 iunie.

Anunţul a fost făcut după şedinţa de luni a liderilor USL.

Ponta a precizat că el şi preşedintele Traian Băsescu au poziţii divergente în ceea ce priveşte reprezentantul României la Consiliul European.

El a explicat că la Consiliul European se discută teme care ţin de activitatea Executivului şi a subliniat că opinia sa este că România trebuie reprezentată de primul-ministru.

Ponta a spus că Legea fundamentală nu prevede nicăieri dreptul absolut nici al preşedntelui, nici al premierului de a merge la Consiliul European.

"Îmi doresc să încheiem cât mai rapid această dezbatere politică care nu face bine României, motiv pentru care mă voi adresa Birourilor Permanente ale celor două Camere cu solicitarea de a organiza în cel mai scurt timp o şedinţă comună a Parlamentului în care să prezint situaţia problemelor pe plan european pe care România le va avea de discutat în Consiliul European din 28 iunie", a spus Ponta.

"Voi solicita Parlamentului - singura instanţă care reprezintă poporul şi care trebuie să soluţioneze din punctul meu de vedere un asemenea diferend - să dea un mandat de reprezentare la Consiliul European celui pe care îl consideră îndreptăţit să meargă acolo", a adăugat Ponta.

El a precizat că "uzurparea" atribuţiilor şefului Guvernului, începută în 2009, trebuie soluţionată.

Ponta a mai spus că Parlamentul trebuie să dea mandat de fiecare dată înainte de Consiliul European, reuniunea semestrială, celui care reprezintă România acolo.

Premierul Victor Ponta a precizat că va respecta decizia Legislativului, indiferent care va fi aceasta.

Ponta a spus că va adresa solicitarea Parlamentului, în baza articolului 107 din Constituţie, care prevede dreptul premierului de a prezenta informări.

"Birourile Permanente vor decide când şi atunci mă prezint cu poziţia referitoare la ce trebuie să susţină România la Consiliul European din 28 iunie", a spus Ponta.

Conform articolului 80 din Constituţie, preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. De asemenea, potrivit articolului 91, preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil.

Articolul 102 prevede însă că Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici