Duşa: În acest an sunt planificate peste 340 de exerciţii de instruire. Circa 40, împreună cu partenerii din NATO şi UE

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a afirmat, duminică, la Câmpia Turzii, unde a asistat la un exerciţiu militar româno-american, că în acest an sunt planificate peste 340 de exerciţii de instruire, din care aproximativ 40 vor fi organizate împreună cu partenerii din NATO şi UE.

Urmărește
727 afișări
Imaginea articolului Duşa: În acest an sunt planificate peste 340 de exerciţii de instruire. Circa 40, împreună cu partenerii din NATO şi UE

Duşa: În acest an sunt planificate peste 340 de exerciţii de instruire. Circa 40, împreună cu partenerii din NATO şi UE 9Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mircea Duşă a declarat, duminică, la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, unde a asistat la exerciţiul româno-american Dacian Warhawk, că anul acesta Ministerul Apărării Naţionale a planificat peste 340 de exerciţii de instruire, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Anul acesta am planificat peste 340 de exerciţii de instruire, unele dintre acestea, circa 40, sunt organizate împreună cu partenerii noştri din NATO şi UE. Săptămâna viitoare, marţi, va începe în poligonul Smârdan un exerciţiu de pregătire în comun tot cu militarii americani, paraşutişti, iar la începutul lunii aprilie vom avea un exerciţiu mai complex, tot în poligonul de la Smârdan, la care vor participa aproximativ 2.500 de militari români, americani şi britanici, plus un pluton de militari din Republica Moldova. Va fi o prezenţă permanentă a militarilor din NATO şi UE pe flancul estic, prin rotaţie, exerciţiile au rolul de a asigura pregătirea militarilor în comun pentru a învăţa şi a perfecţiona tehnicile de luptă în comun", a spus Duşa.

El a adăugat că exerciţiile "sunt foarte bine venite, pentru toţi militarii care participă la aceste activităţi".

"De asemenea, tot la Câmpia Turzii va începe un exerciţiu cu avioane A-10, vor fi 11 astfel de avioane, un exerciţiu în comun cu partenerii noştri americani", a spus ministrul Apărării.

Mircea Duşa a asistat, duminică, la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, la exerciţiul bilateral româno-american Dacian Warhawk, alături de şeful Statului Major General, generalul locotenent Nicolae Ciucă, şi şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul maior Laurian Anastasof.

Astfel, el a urmărit o demonstraţie aeriană cu avioane F-16 şi MiG 21-Lancer şi a vizitat o expoziţie în care au fost prezentate două astfel de aparate.

Comandantul exerciţiului Dacian Warhawk, Adrian Motorga, a declarat că scopul acestuia este "schimbul de experienţă, exersarea tacticilor şi procedurilor operaţionale asociate pentru angajarea puterii aeriene, creşterea nivelului de profesionalism în cadrul operaţiunilor aeriene, precum şi a încrederii şi interoperabilităţii dintre aliaţii NATO, români şi americani".

"De asemenea, se urmăreşte dezvoltarea integrării dintre platforme, în cadrul tactic, prin schimbul de experienţă cu privire la angajamentele tactice şi operaţii de sprijin aerian, pentru creşterea capabilităţilor de răspuns în cadrul NATO", a spus Motorga.

Adjunctul exerciţiului din partea americană, pilotul Ryan Nudy, a declarat, la rândul său, că exerciţiul comun cu militarii români "arată angajamentul dintre aceste două ţări NATO".

"Este o onoare să fim aici, împreună cu voi, şi să ne antrenăm împreună", a spus pilotul american.

El a adăugat că diferenţele dintre cele două tipuri de avioane, F-16 şi MiG-21 Lancer, nu sunt foarte mari şi a lăudat profesionalismul piloţilor români.

Exerciţiul se desfăşoară la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii în perioada 16-26 martie, la el participând 200 de militari români, cu şase avioane MiG 21-Lancer şi un elicopter echipat MEDEVAC, şi 250 de militari americani, cu şase avioane F-16.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici