Duşa: Nu este rău faptul că se amenajează un spaţiu pentru presă, accesul la plen nu va fi îngrădit

Liderul grupului deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că amenajarea unui spaţiu pentru presă nu reprezintă un lucru rău, el precizând că hotărârea Biroului Permanent în acest sens nu îngădeşte accesul presei la sala de plen.

4 afișări

Duşa a precizat că Biroul Permanent al Camerei a adoptat, miercuri, un memorandum legat de amenajarea spaţiilor pentru televiziuni şi presa scrisă la etajul P, spaţiu care să implice inclusiv cabine de transmisie.

"Asta nu înseamnă că nu aveţi acces în sala de plen ca până acum. Accesul e direct, e ca până acum şi la balcoane", a spus Duşa.

El a precizat că PSD şi PNL s-au opus în Biroul Permanent ca la balcoane să se amenajeze geamuri sau gratii.

"Când solicitările vor fi mai mari, se vor lua măsuri cu oamenii de ordine ca în balcoane să nu fie situaţii deosebite", a mai spus Duşa.

El a arătat că, în prezent, pe holuri sunt întinse cablurile de transmisie şi bagajele ziariştilor, sunt amenajate ministudiourile televiziunilor şi a opinat că amenajarea unui spaţiu pentru presă nu reprezintă un lucru rău.

"Noi, de la opoziţie, am susţinut că nu trebuie măsuri de îngrădire a accesului presei, ci condiţii mai bune", a mai spus Duşa.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, o hotărâre prin care înfiinţează Centrul de media al Camerei şi modifică regulamentul privind acreditarea jurnaliştilor, cu privire la accesul şi activitatea reprezentanţilor media în acest for legislativ.

Hotărârea priveşte înfiinţarea la etajul P a unui Centru de media al Camerei, situat între actualul centru de presă "Iuliu Maniu" şi sala "Spiru Haret", unde vor fi relocate ministudiourile TV care acum funcţionează la P1.

Totodată, spaţiul amenajat la P1, lângă sala de şedinţe a Biroului Permanent, va fi relocat, precum şi plasma şi fotoliile de unde jurnaliştii urmăreau şedinţa de plen, urmând ca briefingurile de presă de după reuniunea Biroului Permanent să aibă loc la sala de presă "Spiru Haret", de la etajul P.

Ministudiorile vor fi mutate, astfel, la etajul P, în locul în care acum este Muzeul Parlamentului, care va funcţiona într-un salon din corpul C3, cota minus 9.

Pe de altă parte, pe lângă adoptarea acestei hotărâri prin care înfiinţează Centrul de media al Camerei, Biroul Permanent a decis, cu unanimitate de voturi, în şedinţa de miercuri, să modifice şi articolul 16 alineatul 2 din Regulament privind acreditarea jurnaliştilor, care reglementează spaţiile în care aceştia vor avea acces.

Astfel, articolul modificat va avea următorul conţinut: "Jurnaliştii acreditaţi la Camera Deputaţilor rămân pe durata desfăşurării şedinţelor plenare în spaţii special amenajate pentru presă sau se alătură echipelor de filmare în locul stabilit pentru instalarea camerelor de luat vederi. Lojele presei sunt situate în balconul unu, numerele 1, 2, 10 şi 11, care sunt astfel amenajate încât să nu fie permisă circulaţia între lojele destinate presei şi cele destinate publicului".

Secretarul Camerei Nicolae Mircovici a precizat că aceste modificări au intervenit pentru că în toamnă va avea loc la Palatul Parlamentului Adunarea Parlamentară a NATO şi este necesară înfiinţarea acestui centru de media, dar şi pentru că s-a identificat un spaţiu mai bun în care să fie mutat Muzeul Parlamentului.

Mircovici a mai spus că accesul jurnaliştilor la etajul P1, cel unde se desfăşoară şedinţele de plen, nu va fi restricţionat pentru jurnalişti şi că nu sunt necesare fonduri semnificative pentru relocarea muzeului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

ŞTIRILE ZILEI

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici