Duşa: Nu ştiu dacă este oportună depunerea unei moţiuni de cenzură
„O să discutăm astăzi în forurile de conducere ale partidului dacă se pune problema unei moţiuni de cenzură, dar cred că, în momentul în care Curtea Constituţională trebuie să se pronunţe pe o anumită speţă legată de acest conflict constituţional care există, nu ştiu dacă este oportună depunerea unei moţiuni”, a afirmat Duşa.
El a spus că alte modalităţi de a contesta asumarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei pot fi contestarea la Curtea Constituţională sau adoptarea de către Senat a Legii educaţiei cu un articol care abrogă legea adoptată prin asumarea răspunderii.
„Alte modalităţi sunt contestarea la Curtea Constituţională, probabil vom ajunge la situaţia în care vom avea o lege pe asumarea răspunderii Guvernului şi o lege adoptată de Senat care va intra în vigoare cu două zile după cea prin asumare şi va avea un articol în plus care va abroga această lege”, a explicat Duşa.
Premierul Emil Boc a susţinut, în plenul Parlamentului, proiectul legii educaţiei naţionale, promovat de Guvern prin angajarea răspunderii, afirmând că actul normativ va schimba „din temelii” sistemul educaţional românesc.
Viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a anunţat, joi, că liberalii au început strângerea de semnături şi elaborarea moţiunii de cenzură pe care o vor depune după asumarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei. Nicolăescu a spus că speră ca formaţiunea să depună moţiunea de cenzură cel mai târziu sâmbătă la prânz.
Conform Constituţiei, Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost adoptată.