Duşa: PSD ar putea susţine legea minorităţilor, dar fără crearea de organisme paralele

Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a declarat presei, sâmbătă, la Târgu Mureş, că partidul pe care îl reprezintă ar putea susţine proiectul de lege privind statutul minorităţilor, "dar fără crearea de organisme paralele, care sunt neconstituţionale", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
2 afișări

Întrebat despre eventualitatea sprijinirii de către PSD a proiectului de lege prind statutul minorităţilor naţionale, promovat de UDMR, Duşa a spus că Uniunea şi minoritatea maghiară au "multe dorinţe" justificate, însă depinde de cei care guvernează modul în care acestea se realizează.

Duşa a spus că provine din judeţul Harghita şi, în calitate de om care cunoaşte foarte bine situaţia din zonă, în principiu, nu ar avea nimic împotriva unei legi a minorităţilor, care să însumeze toate drepturile obţinute prin diverse legi de acestea.

"Legat de legea minorităţilor, aceasta se află de mult în Parlament. În principiu, eu, care cunosc foarte bine situaţia din această zonă, nu am nimic împotrivă ca anumite drepturi pe care minorităţile din România şi în primul rând minoritatea maghiară le-au obţinut în cei 20 de ani să fie cuprinse într-o lege. Cred că nici nu sunt probleme deosebite legate de acest aspect, nici în proiectul acesta de lege", a spus Duşa.

Liderul deputaţilor PSD a afirmat că, de fapt, "ceea ce deranjează" în proiectul de lege prind statutul minorităţilor naţionale, promovat de UDMR, "este faptul că se creează nişte organisme paralele la nivel judeţean, regional sau local, cu administraţia locală, fără acordul cărora nu se pot lua anumite măsuri în teritoriu".

PSD ar putea susţine acest proiect, dacă se elimină părţile referitoare la "crearea de organisme paralele" cu administraţia locală, care sunt, de altfel, neconstituţionale, a spus acesta.

"Asta deranjează şi până la urmă, dacă se pune problema unei discuţii pe acest proiect de lege - şi trebuie să se pună - nu vom avea nimic împotrivă ca ceea ce a fost reglementat să fie cuprins într-o singură lege, şi nu în 20 sau 30 de legi, dar fără a crea organisme paralele, care până la urmă să le înlocuiască pe cele existente din administraţia locală. Sigur, cu anumite ajustări, această lege poate să treacă şi ea se va constitui ca un vot, eu ştiu, al minorităţilor, pentru că drepturile minorităţilor sunt cuprinse în foarte multe legi", a conchis Duşa.

Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, declara recent că proiectul de lege privind statutul minorităţilor naţionale ar putea fi adoptat în această sesiune parlamentară.

Marko Bela a spus că în prezent s-a cristalizat un oarecare consens în UDMR, referitor la priorităţile anului 2011, iar proiectul de lege privind statutul minorităţilor naţionale se regăseşte printre acestea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici