Duşa: România este printre puţinele state NATO care şi-au majorat bugetul de apărare

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat joi că România este printre puţinele state membre NATO care şi-au majorat bugetul pentru apărare, iar astfel MApN şi-a propus creşterea capacităţii operaţionale a armatei şi modernizarea acesteia.

Urmărește
301 afișări
Imaginea articolului Duşa: România este printre puţinele state NATO care şi-au majorat bugetul de apărare

Duşa: România este printre puţinele state NATO care şi-au majorat bugetul de apărare (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

"România este printre puţinele state care şi-au majorat bugetul pentru apărare. Majorând bugetul pentru apărare am şi avut posibilitatea să creştem numărul de exerciţii, numărul de activităţi de pregătire comune cu statele NATO şi, în acelaşi timp, să asigurăm şi o prezenţă permanentă prin rotaţie militară în România", a declarat ministrul, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române.

Duşa a precizat că bugetul a fost majorat şi în 2014, şi în 2015 şi că MApN şi-a fixat astfel două obiective importante, care au fost aprobate în CSAT: creşterea capacităţii operaţionale a armatei şi modernizarea acesteia.

"Eu spun că din acest punct e vedere suntem pe drumul cel bun şi felul în care gestionăm în momentul de faţă politicile din domeniul apărării, politicile din domeniul securităţii, fie că este vorba despre securitatea teritoriului naţional, fie că este vorba de securitatea flancului estic al NATO şi al Uniunii Europene, sunt pe drumul cel bun", a mai spus ministrul.

Ministrul Apărării a vorbit şi despre activarea unităţilor de comandă NATO în România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, care au misiunea de a planifica activităţile forţelor de reacţie rapidă, constituite la nivel NATO, care trebuie să poată interveni în cel mult 48 de ore oriunde este o criză în orice zonă a Alianţei.

De asemenea, ministrul a mai anunţat că România şi-a mărit disponibilităţile şi a pus la dispoziţia NATO capabilităţi importante care vor face parte din acest sector de reacţie rapidă.

Ministrul a mai spus că spre finalul anului, vor fi formulate nişte concluzii referitoare la noile provocări de securitate cu care se confruntă Alianţa.

"La nivelul NATO, având în vedere provocările de securitate s-a declanşat un proces de reflexie complex şi spre sfârşitul acestui an se vor finaliza şi anumite concluzii vis-à-vis de adaptarea NATO la noile provocări de securitate şi implementarea bilaterală a conceptelor noi vis-à-vis de problemele de securitate", a anunţat Mircea Duşă.

Cel mai important parteneriat strategic al României este cel cu SUA, a spus Duşa, menţionând că acesta a fost concretizat prin cele două baze militare ale SUA în România. De asemenea, ministrul a amintit că România mai are parteneriate strategice cu Polonia, Turcia.

Joi a avut loc şi ceremonia de activare a Unităţii de integrare a forţelor NATO din Bucureşti, evenimente similare având loc concomitent în alte cinci ţări aliate din flancul estic- Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia. Unitatea din România va deveni complet operaţională până în primăvara anului 2016.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici