Eckstein respinge mai multe propuneri de modificare a Statutului UDMR

Publicat: 11 02. 2011, 13:07
Actualizat: 06 11. 2012, 13:32

Eckstein a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că nu este de acord, printre altele, cu înfiinţarea unei preşedinţii a UDMR, care are competenţe similare cu Consiliul Permanent al Uniunii.

„Nu sunt de acord cu mai multe propuneri de modificare a Statutului UDMR, pe care le voi comenta, sâmbătă, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali. Una este intenţia de introducere a unei noi structuri decizionale în UDMR. Acum există un preşedinte, Consiliul Permanent din 17 oameni, şi CRU, dar se solicită introducerea unei preşedinţii din 17 persoane şi să rămână Consiliul Permanent din 25 de oameni. Sunt suprapuneri, cele două structuri au cam aceleaşi competenţe. Păcătuim prin a face stufoasă şi birocratică decizia din UDMR, nu văd niciun motiv de a mai înfiinţa o altă structură”, a afirmat Eckstein Kovacs Peter.

Potrivit acestuia, o altă propunere vizează transformarea Prezidiului Executiv al UDMR într-un secretariat general, care înseamnă „o tendinţă crasă şi clară de a transforma UDMR într-un partid”.

De asemenea, candidatul la şefia UDMR a criticat şi intenţia de a se introduce o prevedere conform căreia un fost preşedinte al UDMR să aibă la dispoziţie un oficiu propriu, care înseamnă doar „o structură care mănâncă bani”.

„Este o prevedere introdusă pentru actualul, dar neviitorul preşedinte al UDMR. Vom avea un oficiu al preşedintelui şi unul al fostului preşedinte. Nu sunt de acord cu aşa ceva, cum nu sunt de acord nici cu posibilitatea ca actualul preşedinte să îşi aleagă colegiul electoral în care doreşte să participe la alegeri. Este ceva ultraexcesiv”, a subliniat Eckstein.

Eckstein s-a declarat şi împotriva instituirii postului de vicepreşedinte politic al UDMR, considerând această intenţie drept „strigătoare la cer”.

„O formaţiune politică este condusă în chestiuni politice de preşedinte, nu cunosc alte partide unde preşedintele deleagă competenţele politice unui vicepreşedinte. Prin acest pas, candidatul Kelemen Hunor este într-o situaţie dificilă, va avea un vicepreşedinte politic, iar în Guvern îl va avea pe fostul preşedinte ca vicepremier. Marja de manevră a lui Kelemen ar fi una îngustă şi care nu ar permite să facă ceva nou în UDMR”, a afirmat Eckstein Kovacs Peter.

În opinia acestuia, o altă prevedere contestată este cea referitoare la obligarea membrilor platformelor din UDMR de a cotiza şi a da, astfel, bani, şi organizaţiei centrale a Uniunii.

„Prevederea statutară existentă este că nu poate fi membru al unei platforme din UDMR decât un membru UDMR, deci va fi o dublă impunere, pentru cei care vor să fie membri ai unei platforme politice”, a explicat Eckstein.