Edilul din Târgu Secuiesc, arestat pentru mită, s-a autosuspendat din funcţia de vicepreşedinte PCM

Primarul municipiului Târgu Secuiesc, Racz Karoly, arestat pentru luare de mită, s-a autosuspendat din funcţia de vicepreşedinte al PCM, până la clarificarea cazului, a anunţat, vineri, preşedintele partidului, Szasz Jeno, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
10 afișări

Preşedintele PCM, Szasz Jeno, preşedintele executiv al formaţiunii, Orban Balazs, şi liderul PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, l-au vizitat, vineri, în arestul Poliţiei Judeţene Covasna, pe primarul municipiului Târgu Secuiesc, Racz Karoly, arestat preventiv pentru luare de mită.

Ulterior, preşedintele PCM, Szasz Jeno, a declarat, într-o conferinţă de presă, că unul dintre motivele acestei vizite a fost acela că au dorit să se consulte cu Racz în legătură cu unele aspecte politice.

Liderul PCM a subliniat însă că Racz Karoly luase deja decizia de a se autosuspenda din funcţia de vicepreşedinte al PCM până la clarificarea cazului.

Szasz s-a declarat convins că primarul Racz Karoly a fost sincer în faţa magistraţilor, când a susţinut că banii pe care i-a luat de la denunţătorul Ada Jozsef ar fi fost cu titlu de împrumut şi că a considerat că se împrumută de la un prieten.

"Domnul primar a cerut şi de la alţii împrumut, dar Ada Jozsef a fost cel care a dat curs acestei cereri", a povestit liderul PCM.

Szasz a adăugat că nu exclude ca, în spatele acestui caz, să existe şi un substrat politic, menţionând că denunţătorul edilului este cunoscut ca fiind unu apropiat al UDMR.

El a reiterat că, în opinia PCM, trebuie să se ţină cont de prezumţia de nevinovăţie şi că reprezentanţii formaţiunii sunt încrezători în obiectivitatea justiţiei.

Totodată, Szasz a subliniat că viceprimarul Szarvadi Jozsef, care a preluat atribuţiile primarului, va fi sprijinit de consilierii locali ai PCM în activitatea sa.

El a adăugat că i-a propus lui Racz să dea publicităţii un comunicat de presă pentru a-şi prezenta punctul de vedere.

Primarul municipiului Târgu Secuiesc, Racz Karoly, a fost reţinut, în urmă cu o săptămână, de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Braşov, pentru luare de mită, după ce ar fi cerut 41.000 de lei de la administratorul unei societăţi comerciale din localitate pentru a sprijini firma în contractul cu Primăria. Primarul a fost prins, vinerea trecută, în flagrant delict de procurorii DNA, în timp ce primea o tranşă de 10.000 de lei de la administratorul societăţii respective.

Sâmbătă seară, magistraţii Tribunalului Covasna au emis pe numele primarului un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile, decizia fiind atacată cu recurs.

Magistraţii Curţii de Apel Braşov au respins, miercuri, recursul acestuia la decizia de arestare.

Primarul din Târgu Secuiesc, care a fost adus încătuşat la Curtea de Apel Braşov, a declarat în faţa magistraţilor că flagrantul care i s-a organizat în 11 martie a fost o înscenare, iar suma de 10.000 de lei pe care a luat-o de la denunţător ar fi fost cu titlu de împrumut.

"Eu am considerat că mă împrumut de la un prieten pe care îl ştiu de doi ani şi jumătate. Dar se pare că s-a întors împotriva mea. Suma de bani respectivă aveam să o returnez în câteva zile. Tind să cred că este vorba de o înscenare regizată. Altfel nu pot să îmi explic", a spus Racz Karoly în faţa judecătorilor.

Avocatul primarului a solicitat judecarea în stare de libertate a clientului său, cu eventuale restricţii, însă solicitarea a fost respinsă de magistraţii braşoveni, astfel că edilul rămâne în arest.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), după încheierea, la 15 februarie 2010, a unui acord-cadru de prestări servicii între municipiul Târgu Secuiesc şi o societate comercială (acord ce avea ca obiect furnizarea de produse de carieră şi balastieră), Racz Karoly, în calitate de primar al oraşului, i-a pretins administratorului firmei respective o sumă de bani în scopul derulării fără probleme a contractului, şi anume "emiterea de comenzi din partea Primăriei şi aprobarea cu celeritate a plăţii produselor livrate".

Astfel, în perioada aprilie 2010 - februarie 2011, Racz Karoly a primit de la administratorul societăţii respective, cu titlu de mită, suma de 41.000 de lei. Societatea a plătit lunar câte 4.000 de lei în perioada aprilie-octombrie, 10.000 de lei în luna noiembrie 2010 şi 3.000 de lei la 17 februarie 2011, potrivit anchetatorilor.

Primarul Racz Karoly se află la primul mandat şi a fost ales pe listele Partidului Civic Maghiar.

După arestarea sa, prefectul de Covasna, Gyorgy Ervin, a emis un ordin prin care Racz a fost suspendat din funcţia de primar pe timpul cât este închis, atribuţiile sale fiind preluate de viceprimar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici