- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Editorial Cristian Tudor Popescu: Puritatea uninominalului pur
În februarie 1990, publicam în Tineretul liber articolul „Să votăm oameni!”. Pentru prima dată se punea problema vot pe liste sau vot uninominal. Spuneam atunci că doctrinele şi programele partidelor abia născutei democraţii româneşti mi se par mult prea subţiri, înjghebate în pripă sau anacronice, tocmai pentru a permite intrarea în parlament a tot felul de indivizi dubioşi puşi la pachet pe listele de partid.
Editorial Cristian Tudor Popescu: Puritatea uninominalului pur (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Prin urmare, soluţia mi se părea uninominalul pur – să votăm oameni, nu liste. Mai târziu, când democraţia românească se va fi consolidat, o să se poată trece şi la votul politico-ideologic pe liste, mă gândeam eu.
Nu s-a întâmplat aşa – ani în şir s-a votat pe bază de liste. Iar acum, după mai bine de 2 decenii, se ajunge, în fine, la uninominal. Ar trebui să mă bucur, nu?
Nu. Subsemnatul vorbeam în 1990 despre a vota oameni. Or, uninominalul nu garantează nicidecum că aceia care vor intra în parlament vor fi şi oameni. În timpul scurs de la romantismul anului ‘90, am înţeles că niciun sistem de vot, uninominal, pe liste sau mixt, nu poate bate sistemul de valori dintr-o ţară. Fie că în parlament se ajunge printr-o pâlnie, fie printr-o sită sau o ţeavă şerpuită, dacă societatea simpatizează public sau tacit maimuţoii lacomi şi perfizi, atunci aceştia vor ajunge în elita politică, mai degrabă decât oamenii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
Iar scara de valori a societăţii se aşează în individ înainte ca el să aibă drept de vot, în familie, la şcoală, în anturaj. Până când în această zonă nu se va schimba nimic în bine, orice tip de vot, şi uninominalul, va acţiona pe principiul computerului, oricât de sofisticat: gunoi bagi, gunoi iese. În vreme ce aprobă entuziast legea uninominalului în parlament, guvernul USL Ponta tocmai a uninominalizat pe postul de ministru al Educaţiei o corcitură de igaş cu udră, un pitecantrop şi neantul...
Citeşte continuarea materialului pe www.gandul.info.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO