EDITORIAL Lelia Munteanu. Iohannis: EU, România
Sunt cel mai fidel cititor al lui Klaus Iohannis, în afară, desigur, de Klaus Iohannis însuşi, dacă şi-a găsit timp să se aplece asupra propriilor cărţi.
EDITORIAL Lelia Munteanu. Iohannis: EU, România
Am aşteptat să treacă Săptămâna Luminată, ca să scriu, în sfârşit, despre cartea care mi-a schimbat viaţa. Cea mai recentă carte a lui Klaus Iohannis: “EU.RO – Un dialog deschis despre Europa”, Curtea Veche Publishing, Bucureşti 2019, 59 de lei).
“Dialogul deschis” e un monolog măreţ de 392 de pagini, hardcover şi supracopertă.
Ce spune autorul despre cea mai recentă operă a sa (a treia): “Am încercat să prezint, într-o manieră accesibilă, principalele mecanisme, valori şi teme politice relevante pentru constructul (sic!) european. Intenţia mea a fost aceea de a oferi unui cititor nespecialist explicaţii concise şi răspunsuri la întrebari esenţiale, dar sensibile, care preocup un numar mare de cetăţeni şi care pot genera confuzii”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Şeful NATO sugerează planuri „secrete” pentru negocierile de pace, care vor opri o nouă încercare a lui Putin de a cuceri Ucraina
-
Victor Ponta, deputat PSD, şi-a anunţat candidatura pentru alegerile prezidenţiale
-
Congresul social-democraţilor a validat candidatura lui Crin Antonescu la prezidenţiale / Ciolacu admite greşeala: Am avut încredere într-un partener care n-a respectat înţelegerile
Ce spune editura: “La moment de răscruce, Klaus Iohannis explică valorile care definesc Uniunea Europeană şi care au dus la cea mai lungă perioadă de pace din istoria continentului, importanţa Flancului Estic, dar şi ce implică pentru România apartenenţa la proiectul comunitar, într-o pledoarie convingătoare pentru spirit civic şi responsabilitate”.
Ce conţine cartea: o colecţie de poncife - prezentate în chenare, cu majuscule, cu sublinieri, cu bolduiri - împodobită cu autocitări. O “pledoarie convingătoare” (poncifita e contagioasă) pentru lipsa remarcabilă a gândirii critice şi a unei viziuni.
Cum mi-a schimbat viaţa această carte care cântăreşte aproximativ 500 de grame: am constatat, într-o bruscă iluminare, că tot ce ştiu e adevărat.
“Doar pe baza dialogului putem lua decizii împreună” (pag. 12. bolduit, cu două sublinieri).
“Tăcerea în faţa ororilor, în faţa discriminării, acceptarea tacită a abuzurilor, nepăsarea în faţa urii sunt exemple de conduită morală reprobabilă” (pag. 44).
“A ÎNFRUNTA VIITORUL DE UNUL SINGUR REPREZINTĂ O POLITICĂ SORTITĂ EŞECULUI” (pag. 59, steluţă drepta, două sublinieri).
“Temerea în vestul Europei este fundamental diferită de temerea din estul Europei. Oamenii din Vest se tem că vor vor pierde ce au, pe când oamenii din Est se tem că nu vor avea niciodată ce au cei din Vest” (pag. 62, casetă, litere albe pe fond negru).
“TOT CEEA CE SE FACE ÎN ROMÂNIA, BINE SAU PROST, NOI, ROMÂNII, FACEM” (pag. 69, steluţă dreapta, două sublinieri).
“ADERAREA LA ZONA EURO ESTE VĂZUTĂ DIFERIT DE FIECARE STAT NON-EURO ÎN PARTE” (pag.85, steluţă dreapta, două sublinieri).
“(…) o guvernare responsabilă încearcă să ţină deficitul într-o zonă rezonabilă şi mai degrabă în descreştere decât în creştere” (pag.91).
“NUMAI O CREŞTERE ECONOMICĂ SĂNĂTOASĂ VA ADUCE CÂŞTIGURI PALPABILE CETĂŢENILOR” (pag.93, steluţă drepta, două sublinieri).
“O economie care creşte sănătos aduce, până la urmă, câştiguri măsurabile tuturor cetăţenilor. Pe când o economie care creşte nesănătos nu aduce nimic” (pag. 94).
“(…) o economie puternic expansivă îşi are limitele ei naturale. Expansiunea nu poate să meargă la infinit” (pag. 95).
“Nu ne mai putem permite să ignorăm date importante cu care realitatea ne cere să ne confruntăm (…). Nu mai putem ignora probleme de mediu, iar datele despre prejudiciile pe care le-am adus deja naturii trebuie să ne dea de gândit” (pag. 103-104).
“O PIAŢĂ MICĂ REVENDICĂ OPERATORI MICI. O PIAŢĂ MARE REVENDICĂ OPERATORI MARI” (pag. 109, steluţe dreapta, câte două sublinieri).
“ECONOMIA DIGITALĂ ADUCE O MAI MARE VITEZĂ DE DESFĂŞURARE A PROCESELOR ECONOMICE” (pag. 111, steluţă drepta, două sublinieri).
“E drept că oamenii nu îmbrăţişează imediat schimbarea. La început, sunt foarte reticenţi. Oamenii, de regulă, sunt foarte reticenţi la schimbare” (pag. 125).
“NU SE POATE REGLEMENTA CEVA CE NU EXISTĂ ÎNCĂ” (pag. 127, steluţă dreapta, două sublinieri).
“Pentru a schimba ceva, trebuie avute în vedere obiective clare” (pag. 135).
“CEL CARE POLUEAZĂ TREBUIE SĂ PLĂTEASCĂ, DAR TREBUIE SĂ FIE ŞI CINEVA CARE-L AMENDEAZĂ” (pag. 142, steluţă stânga, două sublinieri).
“VIOLENŢA DOMESTICĂ ESTE UN FLAGEL CARE DISTRUGE VIEŢI ŞI DESTINE” (pag.152, steluţă stânga, două sublinieri).
“Este un mare avantaj că noi deţinem astăzi valori pe care nu trebuie decât să construim, pentru a onora o tradiţie şi a-i ataşa, în viitor, cele mai fertile valori” (pag. 173).
“Educaţia nu înlocuieşte bunul-simţ, dar nici invers, şi avem suficiente cazuri concrete care să sprijine această constatare” (pag. 179).
“NEMULŢUMIREA ADUCE LA PUTERE FORŢE ATIPICE, CARE VIN CU PROMISIUNI BOMBASTICE” (pag. 267, steluţă dreapta, două sublinieri).
“NOI, OAMENII SIMPLI, TREBUIE SĂ GĂSIM SOLUŢII LA PROBLEMELE NOASTRE, NU SĂ-L AŞTEPTĂM PE FĂT-FRUMOS, CARE NU PREA APARE” (pag. 365, steluţă dreapta, două sublinieri).
N-ai cum să-l contrazici! (În plus, cartea se poate lesne traduce în chineză).
Povestea primului mandat al Preşedintelui e simplă. La început, n-a spus nimic. Apoi a spus nimic. Şi, din când în când, s-a oprit să transcrie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:52
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1075. Şeful NATO sugerează planuri „secrete” pentru negocierile de pace / Ucraina şi Rusia se acuză reciproc pentru un atac mortal asupra unui internat din regiunea Kursk / Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este cea mai „ieftină” garanţie de securitate şi o „victorie” pentru Trump
-
astăzi, 14:46