EFECTELE aplicării OUG privind migraţia aleşilor locali: Situaţia pe judeţe

Astăzi, 17 octombrie, expiră termenul de 45 de zile în care şi-a făcut efectele ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind migraţia aleşilor locali, prin care primarii şi consilierii puteau să îşi schimbe partidul fără să îşi piardă mandatele. Agenţia MEDIAFAX prezintă care este situaţia pe judeţe în urma intrării în vigoare, în 2 septembrie, a OUG 55/2014.

Urmărește
665 afișări
Imaginea articolului EFECTELE aplicării OUG privind migraţia aleşilor locali: Situaţia pe judeţe

Trei primari şi 21 de consilieri locali s-au înscris în PSD Harghita, în urma OUG 55 (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

VRANCEA - Şapte primari şi peste 150 de consilieri PNL şi PDL au trecut la PSD

Şapte primari şi peste 150 de consilieri din judeţul Vrancea, aleşi pe listele PNL şi PDL, au trecut la PSD, în urma Ordonanţei 55/2014, PSD având în prezent 58 de primari, din totalul de 73, în timp ce PNL a rămas cu opt primari, iar PDL, cu şapte, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, este vorba despre primarii comunelor Băleşti, Stancu Bălescu (PNL), Reghiu, Macovei Răduţă (PNL), Mera, Ion Sticlaru (PNL), Broşteni, Ion Alanei (PNL), Bordeşti, Gheorghe Tătaru (PNL), Gura Caliţei, Nicolae Ţandără (PDL) dar şi primarul oraşului Mărăşeşti, Valerică Chitic (PNL), care au ales să se înscrie în PSD.

”Şapte primari de la PNL şi PDL s-au înscris în PSD. De asemenea, peste 150 de consilieri locali au preferat să se alăture familiei social-democraţilor vrânceni“, a confirmat unul dintre liderii social-democraţi vrânceni.

Primarii menţionaţi mai sus au confirmat că s-au înscris în PSD.

Primarul comunei Băleşti, Stancu Bălescu, a declarat că a ales să se înscrie în PSD deoarece nu a fost de acord ca PNL să facă alianţă cu PDL, motiv pentru care a şi votat ”împotrivă” în toate forurile politice din care a făcut parte.

”Nu am fost de acord cu alianţa dintre PNL şi PDL, care a luat decizii împotriva românilor. De asemenea, nu pot uita că PD este partidul care a distrus PNŢCD. Totodată, PNL a ajuns în situaţia să fie desfiinţat, prin Crin Antonescu, care ne-a păcălit şi ne-a lăsat de izbelişte", a afirmat primarul Stancu Bălescu.

Acesta a susţinut că a ales PSD din principiu, şi nu din interese personale sau financiare. ”Am decis să trec politic la PSD, nu din raţiuni financiare, aşa cum susţin unii, ci pentru nişte principii la care ţin foarte mult“, a afirmat primarul Stancu Bălescu.

Primarul comunei Bordeşti, Gheorghe Tătaru, a declarat că din funcţia pe care o are nu face politică şi că importante sunt doar interesele comunităţii.

”Din funcţia de primar eu nu fac politică. Pentru binele comunităţii am decis să mă înscriu în PSD, dar şi pentru că am fost sprijinit de Marian Oprişan”, a spus primarul Gheorghe Tătaru.

Totodată, peste 150 de consilieri locali au ales să se înscrie în PSD.

"A fost dorinţa acestor aleşi locali de a se alătura echipei social-democrate, formată din oameni profesionişti care pun pe primul plan oamenii si problemele lor. Niciunul dintre cei care au ales să se alăture echipei noastre nu a fost forţat, obligat, sau ademenit cu funcţii. Este voinţa lor şi este modul lor de a răspunde la trădarea PNL care a preferat să pună pe planul doi voinţa românilor care în anul 2012 au votat masiv cu USL. Uniunea s-a destrămat exclusiv din cauza liderilor PNL”, a declarat prim vicepreşedintele PSD Adjud, deputatul Victor Roman.

În acest moment, PSD are 58 de primari, din cei 73 de primari din Vrancea, iar PNL şi PDL doar 15 primari. PNL are opt primari, iar PDL are doar şapte primari. Social-democraţii vrânceni deţin conducerea administrativă în toate cele cinci municipii şi oraşe odată cu trecerea la PSD a primarului oraşului Mărăşeşti, Valerică Chitic, fost PNL.

HARGHITA - Trei primari şi 21 de consilieri locali s-au înscris în PSD, în urma OUG 55

Trei primari şi 21 de consilieri locali s-au înscris în PSD Harghita în cele 45 de zile stabilite prin OUG 55/2014, în care aleşii locali şi-au putut alege partidul din care fac parte fără să îşi piardă mandatele.

Preşedintele executiv al PSD Harghita, Dan Petruţ, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că partidul a câştigat în judeţ trei primari, unul de la PDL şi doi de la PNL, şi 21 de consilieri locali.

Potrivit acestuia, primarii care au migrat către PSD sunt liberalii Radu Ţăran din comuna Gălăuţaş şi Ion Rizea de la Subcetate şi democrat-liberalul Nicuşor Drugă din comuna Corbu, numărul total al primarilor social-democraţi din judeţ ajungând astfel la şase, faţă de trei înaintea Ordonanţei 55/2014.

Petruţ a spus că la PSD au trecut şi 21 de consilieri locali, între care zece de la PDL, opt de la PNL, câte unul de la UDMR şi PNG şi un independent.

"Au venit la noi cinci consilieri PDL şi un consilier UDMR din comuna Tulgheş, cinci consilieri PDL din comuna Corbu, cinci consilieri PNL din Gălăuţaş, un consilier independent şi unul PNL din Subcetate, precum şi un consilier PNG şi doi consilieri PNL din Voşlăbeni. Astfel, PSD a devenit majoritar în consiliile locale Tulgheş, Corbu şi Gălăuţaş, iar numărul consilierilor locali social-democraţi a ajuns, în momentul de faţă, la 51, faţă de 30 înaintea normativului", a precizat preşedintele executiv al PSD Harghita.

Dan Petruţ a afirmat, totodată, că pierderile cele mai mari le-au suferit filiala PNL Harghita, care a pierdut doi primari din trei şi opt consilieri locali din 26, şi organizaţia judeţeană a PDL, care a rămas fără singurul primar ales şi fără zece consilieri locali din 27.

În judeţul Harghita, PSD este singurul partid către care s-au reorientat aleşii locali.

Niciunul dintre membrii Consiliului Judeţean Harghita şi ai Consiliului Local Miercurea Ciuc nu şi-a schimbat apartenenţa politică în urma OUG 55/2014, care a permis aleşilor locali să migreze la alte partide, fără să îşi piardă mandatele.

HUNEDOARA - PNL a câştigat doi primari, şase consilieri judeţeni şi 75 de consilieri locali

Doi primari, şase consilieri judeţeni şi 75 de consilieri locali s-au înscris în PNL Hunedoara în urma OUG 55, în timp ce PSD a reuşit să convingă un primar şi 45 de consilieri locali şi a pierdut unul dintre cei şase consilieri judeţeni, care a devenit independent, transmite corespondentul MEDIAFAX

Fostul şef al PC Hunedoara Petru Mărginean, care este şi primarul municipiului Deva, fostul şef al PRM Hunedoara şi primar al comunei Şoimuş, Mihai Irimie, fostul şef al PPDD Hunedoara şi viceprimar al Devei, Marian Muntean, şase consilieri judeţeni şi 75 de consilieri locali s-au înscris în PNL, în urma OUG 55 prin care aleşii locali îşi pot alege partidul din care fac parte fără a-şi pierde funcţiile.

În schimb, PNL a pierdut un mandat de consilier judeţean după ce unul dintre membri a devenit independent, doi primari de comună, dintre care unul a trecut la PSD şi unul s-a declarat independent, şi şase consilieri locali, dintre care unul deţine funcţia de viceprimar de comună.

Preşedintele PNL Hunedoara, Mircea Moloţ, care este şi şeful CJ Hunedoara, consideră că liberalii au avut de câştigat, în judeţ, de pe urma OUG 55.

"Unul dintre consilierii judeţeni ai PNL a devenit independent, însă în schimb au venit în PNL trei de la UNPR, doi de la PPDD şi unul de la PC, aşa că avem majoritate covârşitoare. La reşedinţa de judeţ, Deva, avem primarul, ambii viceprimari şi majoritate în Consiliul Local. Avem majoritate în consiliile locale Orăştie şi Şoimuş", a declarat Mircea Moloţ.

La PSD au trecut un primar de comună şi 47 de consilieri locali.

"Cei mai mulţi au venit de la PNL şi PSD. Dintre cei 47 de consilieri locali, şase sunt din oraşe şi restul din comune. Dintre consilieri, şase au funcţii de viceprimar", a declarat vicepreşedintele PSD Hunedoara Emil Rişteiu.

PSD a pierdut în schimb un consilier judeţean, pe Liliana Ţolaş, care a devenit independent. Liliana Ţolaş este directorul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, instituţie aflată în subordinea CJ Hunedoara.

De la PDL au plecat trei primari, dintre care unul a rămas independent, dar au semnat adeziuni 20 de consilieri locali de comune.

La UNPR au semnat adeziuni doi consilieri judeţeni de la PPDD, primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi, soţia acestuia, parlamentarul Monica Iacob Ridzi, şi 12 consilieri locali. În schimb, formaţiunea a pierdut trei consilieri judeţeni şi doi locali.

"Ne pare rău de cei care au plecat şi sperăm ca aceia care au venit să fie importanţi şi calitativ", a declarat preşedintele UNPR Hunedoara, parlamentarul Haralambie Vochițoiu.

În urma modificărilor survenite, PPDD nu mai are niciunul dintre cei patru consilieri judeţeni. În Consiliul Judeţean Hunedoara, din totalul de 33 de mandate, PNL deţine 16 (dintre care unul este liber după ce unul dintre consilieri şi-a dat demisia în urmă cu două luni), PDL are şase, PSD a rămas cu cinci, UNPR cu trei şi PNŢCD cu unul, iar doi consilieri, unul fost PNL şi unul fost PSD, au rămas independenţi. CJ Hunedoara este condus de preşedintele Mircea Moloţ (PNL) şi de vicepreşedinţii Tiberiu Balit (PNL) şi Dorin Gligor (PDL).

ALBA - PSD a câştigat cinci primari, doi consilieri judeţeni şi 37 de consilieri locali

Cinci primari, doi consilieri judeţeni şi 37 de consilieri locali s-au înscris în PSD Alba până joi, cu o zi înaintea expirării termenului de 45 de zile, prevăzut de OUG 55/2014, în care aleşii locali îşi pot alege partidul din care fac parte fără a-şi pierde funcţiile.

Preşedintele PSD Alba, Ioan Dârzu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că partidul a câştigat în judeţ doi consilieri judeţeni, ambii de la PDL şi cinci primari, trei veniţi de la PNL şi doi de la PDL, numărul total al primarilor social-democraţi din judeţ ajungând astel la 15, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Dârzu a spus că primarii care au ales să treacă la PSD sunt Ioan Călin Andreş (oraşul Câmpeni), Vasile Marin Jurj (Arieşeni), Gheorghe Vlad (Vinţu de Jos), veniţi de la PNL, respectiv Stan Vasile (Ponor) şi Vasile Raica (Râmeţ), veniţi de la PDL.

BISTRIŢA-NĂSĂUD - PSD are 35 de primari. PDL a pierdut jumătate din primari, iar PNL pe toţi

PSD deţine în judeţul Bistriţa-Năsăud, joi, cu o zi înaintea expirării termenului de 45 de zile, prevăzut de OUG 55/2014, în care aleşii locali îşi pot alege partidul din care fac parte fără a-şi pierde funcţiile, 35 de primari, în timp ce PDL a pierdut jumătate din primari, iar PNL pe toţi.

Potrivit informaţiilor remise MEDIAFAX de către deputatul PSD Daniel Suciu, purtător de cuvânt al organizaţiei judeţene a PSD Bistriţa-Năsăud, situaţia din judeţ, ca urmare a OUG 55/2014, este următoarea: din 62 de primari, alianţa PSD-UNPR-PC are 35 de primari, PDL -13 primari, PLR - 11 primari, UDMR - un primar, PNL - zero primari, în timp ce doi primari sunt independenţi.

Potrivit sursei citate, PDL a avut, înaintea emiterii OUG 55/2014, 26 de primari şi a mai rămas cu 13, în condiţiile în care 10 primari au ales să treacă la PSD, iar alţi doi primari au mers spre PLR.

PNL, pe de altă parte, a pierdut toţi primarii pe care îi avea, în condiţiile în care toţi cei nouă primari liberali au ales să părăsească formaţiunea pentru a merge la PLR.

Potrivit aceleiaşi surse, singurul primar PPDD din judeţ s-a declarat independent, în timp ce în jur de 10 viceprimari PDL au trecut la PSD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici