Efectul Colectiv: Executivul a reglementat prin Hotărâre de Guvern managementul tipurilor de risc. Secretarul de stat din MAI va fi comandantul acţiunii în astfel de situaţii

Executivul a adoptat miercuri o Hotărâre de Guvern ce reglementează asigurarea la nivel naţional a managementului tipurilor de risc pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă, stabilind că secretarul de stat din MAI care este şeful DSU este comandantul acţiunii în astfel de situaţii.

Urmărește
752 afișări
Imaginea articolului Efectul Colectiv: Executivul a reglementat prin Hotărâre de Guvern managementul tipurilor de risc. Secretarul de stat din MAI va fi comandantul acţiunii în astfel de situaţii

Efectul Colectiv: Executivul a reglementat prin Hotărâre de Guvern managementul tipurilor de risc. Secretarul de stat din MAI va fi comandantul acţiunii în astfel de situaţii (Imagine Croitoru Maran / Mediafax Foto)

''S-a adoptat o Hotărâre de Guvern care urmează unei analize pe care Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Ministerul Afacerilor Interne şi angajamentului pe care aceste instituţii le-au luat după evenimentele din Colectiv. Aşadar, în şedinţa de azi Guvernul a aprobat o Hotărâre care reglementează asigurarea la nivel naţional a managementului tipurilor de risc pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă'', a declarat Liviu Iolu.

El a mai spus că actul normativ stabileşte autorităţile şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale, structurile teritoriale aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, autorităţiile administraţiei publice locale precum şi operatorii economici care au obligaţia de a asigura managementul tipurilor de risc. Autorităţile responsabile asigură acest management de risc repartizat pe următoarele domenii de acţiune: prevenire, pregătire, răspuns şi refacere şi reabilitare.

''În temeiul Hotărârii se vor elabora următoarele planuri de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă, regulamente de gestionare a situaţiilor de urgenţă, concepţia naţională de răspuns, planuri de acţiune şi registrul de capabilităţi'', a adăugat purtătorul de cuvânt al Executivului.

El a precizat că regulamentele de gestionare a situaţiilor de urgenţă se avizează de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) şi se aprobă prin ordin al ministrului Afacerilor Interne.

''Pentru fiecare din următoarele tipuri de risc: cutremure, epidemii, inundaţii, accident nuclear sau radiologic şi incendii de pădure care au impact major asupra comunităţilor, mediului şi populaţiei, ISU elaborează cu avizul DSU o concepţie naţională de răspuns cu sprijinul celorlalte autorităţi publice. De asemenea, Hotărârea stabileşte şi cine e comandantul acţiunilor pentru că au fost probleme în cazul Colectiv şi nu numai. Comandantul acţiunii este persoana din cadrul MAI care planifică şi asigură integrat ordonarea operaţională a capabilităţilor implicate în acţiunile de intervenţie operativă pentru toate tipurile de risc. La nivel naţional comandantul acţiunii este secretarul de stat, şef al DSU sau persoana desemnată de acesta'', a detaliat Iolu.

El a spus că vor fi şi excepţii. ''Excepţia o reprezintă activitatea de căutare şi salvare care trebuie să se desfăşoare în anumite medii specifice şi în care MAI participă cu rol secundar. Rolul principal poate reveni Ministerului Transporturilor pentru căutare şi salavare de vieţi omeneşti, MAPN pentru căutare de nave şi aeronave militare'', a conchis Iolu.

În Raportul Corpului de Control al premierului pe tema Colectiv - făcut public în luna martie - se arată că ''intervenţia de urgenţă în urma incendiului de la clubul Colectiv din Bucureşti din seara de 30 octombrie 2015 a fost în mare marte o acţiune necoordonată, cu elemente de improvizaţie a autorităţilor, aspect cauzat în principal de lipsa de exerciţii în caz de urgenţe majore, neconcordanţe în legislaţie şi baza materială deficitară''. În privinţa activităţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) condus de Raed Arafat, raportul Corpului de Control a spus că ''a manifestat deficienţe''.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici